E.B.4.1.3 Forhøjelse af det pantsikrede beløb
Indhold
Dette afsnit handler om forhøjelse af det pantsikrede beløb.
Afsnittet handler om:
- Forhøjelse af pantebreve i løsøre mv.
- Forhøjelse af pantebreve i fast ejendom og andelsboliger
Bemærk
Med virkning fra 1. juli 2019 er reglerne om forhøjelse delvist ændret. Dette afsnit beskriver reglerne fra og med 1. juli 2019. For en redegørelse for tidligere gældende regler henvises til tidligere udgaver af Den juridiske vejledning, senest Den juridiske vejledning 2019-1.
Forhøjelse af pantebreve i løsøre mv.
Forhøjelse af det pantsikrede beløb på pantebreve, der ikke har pant i fast ejendom eller andelsboliger, udløser afgift efter hovedreglen i TAL (tinglysningsafgiftsloven) § 5, stk. 4, 1. pkt. Efter denne bestemmelse skal der betales afgift efter § 5, stk. 1, af forskellen mellem restgælden og det nye pantsikrede beløb.
Der er fastsat en særregel for tinglysning af forhøjelser af pant i fast ejendom og andelsboliger i TAL (tinglysningsafgiftsloven) § 5 a. Derfor gælder reglen om forhøjelse i § 5, stk. 4, 1. pkt. kun for tinglysning af forhøjelser af pant i løsøre, immaterielle rettigheder mv., som er tinglyst i Bilbogen og Personbogen.
Der skal ved tinglysningen af forhøjelse af disse pantebreve afgives følgende erklæring, jf. xTALbek § 17, stk. 1x:
"Restgælden udgør det angivne beløb på den angivne dato. Afgiften er beregnet af forskellen mellem restgælden og den nye hovedstol."
Ved forhøjelse af ejerpantebreve og skadesløsbreve med pant i løsøre mv. er resthæftelsen altid af samme størrelse som den tinglyste hovedstol. Der skal ikke afgives erklæring på disse pantebreve.
Forhøjelse af pantebreve i fast ejendom og andelsboliger (pantebreve omfattet af § 5 a)
For tinglysning af en forhøjelse af det pantsikrede beløb på pantebreve i fast ejendom eller andele i en andelsboligforening skal der beregnes afgift efter TAL (tinglysningsafgiftsloven) § 5 a, stk. 1, 1. pkt., af forskellen mellem den nye hovedstol og den tidligere tinglyste hovedstol. Se TAL (tinglysningsafgiftsloven) § 5 a, stk. 6.
I forbindelse med tinglysningen skal der afgives følgende erklæring, jf. xTALbek § 14, stk. 2x:
"Forhøjelsen er omfattet af tinglysningsafgiftslovens § 5 a, stk. 6."
Bemærk
Reglen i TAL (tinglysningsafgiftsloven) § 5 a, stk. 6, gælder kun for forhøjelse af pantebreve tinglyst i Tingbogen (pant i fast ejendom) og Andelsboligbogen (pant i andelsboliger). For pant i løsøre mv., som er tinglyst i Personbogen og Bilbogen, skal der derimod betales procentafgift efter § 5, stk. 1, af forskellen mellem restgælden på pantebrevet, og den nye tinglyste hovedstol, jf. § 5, stk. 4, 1. pkt. Derfor skal restgælden oplyses ved tinglysning af forhøjelse af disse pantebreve, jf. TAL (tinglysningsafgiftsloven) § 14, stk. 1.
Afgiftssatserne for procentafgiften og den faste afgift ved tinglysning af forhøjelser er endvidere anderledes for pant i fast ejendom og andelsboliger. Se om afgiftssatserne i afsnit E.B.4.1.1.4 Afgiftssatser.
Læs også:
I Østre Landsret findes der 3 dommere, der har deltaget i henholdsvis 23, 28 og 37 skattesager, og som aldrig har givet en skatteyder medhold i noget, hverken helt eller delvis.
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed
Erhvervsmæssig sommerhusudlejning
Registreringsafgift for nye og brugte motorkøretøjer
Registreringsafgift ved indførsel af brugt bil