Hvordan behandles en erstatning i forbindelse med afskrivning?
C.C.2.4.1.5 Andre former for afhændelse og afståelse end salg
Indhold
Dette afsnit beskriver hvordan værdien af det afskrivningsberettigede aktiv opgøres ved andre former for afhændelse og afståelse end salg af aktivet. I afsnittet omtales erstatnings- og forsikringssummer, fx ved ekspropriation eller ved beskadigelse af aktivet, og desuden beskrives erhvervelse og afståelse ved arv, gave eller arveforskud.
Dette afsnit indeholder:
- Regel
- Erstatnings - og forsikringssummer
- Gave, arv og arveforskud
- Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser mv.
Se også
Se også afsnit C.C.6.9 Beskatning ved fraflytning og overførsel af aktiver til udlandet (exitskat) Beskatning ved fraflytning og overførsel af aktiver til udlandet.
Regel
Andre former for afhændelse og afståelse er sidestillet med salg. Det vil sige, at afhændelsessummer og afståelsessummer også sidestilles med salgssummer. Se AL (afskrivningsloven) § 47.
Afhændelse (frivillig) kan fx være overdragelse helt eller delvis ved gave. Afståelse (tvungen) kan være fx ved tvangsauktion eller ekspropriation.
Erstatnings- og forsikringssummer
Erstatningssummer, herunder ekspropriationserstatninger, og forsikringssummer behandles som salgssummer, hvor andet ikke særskilt er bestemt. Se AL (afskrivningsloven) § 48.
Undtagelser
Beløb der ikke behandles som salgssummer:
- udgift til reparation af skadelidt driftsmiddel eller skib. Se AL § 7, stk.2, og afsnit C.C.2.4.2.4.3.2,
- udgift til reparation af blandet benyttede driftsmidler og skibe. Se AL § 13, stk.2, og afsnit C.C.2.4.2.5 Afskrivning på driftsmidler og skibe der bruges delvist erhvervsmæssigt
- erstatnings- eller forsikringssummer for skade på fast ejendom. Se AL § 24, og afsnit C.C.2.4.4.7 Skade på bygning eller installation
Gave, arv og arveforskud
Erhvervelse og afståelse ved gave, arv eller arveforskud er sidestillet med køb henholdsvis salg i afskrivningsloven. Se AL (afskrivningsloven) § 49.
Opgørelse af anskaffelsessummen og afståelsessummen
Nedenstående skema viser, hvordan anskaffelsessummen eller afståelsessummen skal fastsættes, dels når overdragelsen af aktivet bevirker, at der skal betales afgift efter boafgiftsloven eller indkomstskat, og dels når overdragelsen af aktivet ikke bevirker, at der skal betales afgift eller skat.
Hvis ... | Så ... |
Overdragelsen er afgiftspligtig efter boafgiftsloven eller er indkomstskattepligtig | skal der som anskaffelsessum eller afståelsessum, benyttes det beløb, der er lagt til grund for beregningen af boafgift, gaveafgift eller indkomstskat. Se AL (afskrivningsloven) § 49, 2. pkt. |
Overdragelsen ikke er afgiftspligtig eller indkomstskattepligtig | skal aktivets handelsværdi på overdragelsestidspunktet bruges som anskaffelsessum eller afståelsessum. Se AL § 49, 3. pkt. |
Succession
Hvis erhververen efter skattelovgivningens regler indtræder i overdragerens skattemæssige stilling, gælder reglerne i skemaet ovenfor ikke. Se AL § 49, 3. pkt.
I stedet gælder successionsreglerne i dødsboskatteloven eller i kildeskatteloven.
Omregning til kontantværdi og fordeling af overdragelsessum
Reglerne i AL § 45 om omregning af anskaffelsessummer og salgssummer mv. til kontantværdi og fordeling på aktiver gælder også ved overdragelser ved arv, gave og arveforskud, da der er tale om generelle regler.
Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser mv.
Skemaet viser relevante afgørelser på området:
Afgørelse | Afgørelsen i stikord | Yderligere kommentarer |
Landsretsdomme | ||
SKAT2008.622.ØLR | Erstatning til en partreder for mangler ved skibskraner. Erstatningssummen blev sidestillet med en salgssum efter AL § 48. Erstatningen, der også indeholdt erstatning for driftstab som følge af mangler ved kranerne, var skattepligtig. Se AL § 9, stk. 5 og SL (statsskatteloven) § 4. |
Læs også:
I Østre Landsret findes der 3 dommere, der har deltaget i henholdsvis 23, 28 og 37 skattesager, og som aldrig har givet en skatteyder medhold i noget, hverken helt eller delvis.
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed
Erhvervsmæssig sommerhusudlejning
Registreringsafgift for nye og brugte motorkøretøjer
Registreringsafgift ved indførsel af brugt bil