C.H.3.2.3.3 Renter på lån i fast ejendom
Indhold
I dette afsnit omtales reglen om fradrag for renter på lån i fast ejendom.
Afsnittet indeholder
- Regel
- Fradragstidspunkt
- Lån til pensionister mv.
Regel
Ejere af fast ejendom kan ved indkomstopgørelsen fratrække renter på indestående prioriteter og anden pantegæld i ejendommen. Se SL (statsskatteloven) § 6, litra e.
Bemærk
Fradragsretten er generel og gælder derfor for ejere af fast ejendom, uanset om ejendommen anvendes erhvervsmæssigt eller ej. Se LL (ligningsloven) § 15 J, stk. 1.
For ejere, der ikke anvender virksomhedsordningen på ejendommen, foretages fradraget ved opgørelsen af kapitalindkomsten. Se PSL (personskatteloven) § 4, stk. 1, nr. 1.
Se afsnit (C.C.5 Virksomheds- og kapitalafkastordningen) om anvendelse af kapital- eller virksomhedsordningen.
Bemærk
Morarenter af for sent betalte ydelser til kreditforeninger mv. kan fratrækkes ved indkomstopgørelsen i opkrævningsåret eller eventuelt i det indkomstår, de vedrører.
Løbende bidrag til reservefonds og administration til realkreditinstitutioner er fradragsberettiget ved indkomstopgørelsen. Der er derimod ikke fradrag for eventuelt indskud til reservefonds, der skal betales ved stiftelse af nye lån.
Fradragstidspunkt
Forfaldstidspunktet er som hovedregel afgørende for fradragsretten for renteudgifter. Se LL (ligningsloven) § 5, stk. 1.
Lån til pensionister mv.
Renter af lån, der er ydet efter lov om lån til betaling af ejendomsskatter for visse parcel- og rækkehuse og lov om lån til betaling af grundskyld m.v., kan ikke fratrækkes ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst. Det samme gælder renter af lån ydet efter § 33 i lov om forurenet jord. Se LL (ligningsloven) § 17 A, stk. 2.
Renter af boligydelseslån, der er ydet efter lov om boligydelse til pensionister eller lov om individuel boligstøtte, kan ikke fratrækkes ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst. Se LL (ligningsloven) § 17 A, stk. 3.
Læs også:
I Østre Landsret findes der 3 dommere, der har deltaget i henholdsvis 23, 28 og 37 skattesager, og som aldrig har givet en skatteyder medhold i noget, hverken helt eller delvis.
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed
Erhvervsmæssig sommerhusudlejning
Registreringsafgift for nye og brugte motorkøretøjer
Registreringsafgift ved indførsel af brugt bil