Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2021-1
<< >>

Skal man betale PAL-skat af en livrente? Skal man betale PAL-skat af en ratepension? Skal man betale PAL-skat af en kapitalpension? Hvornår skal der betales skat af pensionsafkast?

C.G.1.1.2.1 Hvilke ordninger er omfattet

Indhold

Afkastet af de ordninger, der er omfattet af pensionsbeskatningslovens (PBL (pensionsbeskatningsloven)) kapitel 1, er skattepligtigt efter PAL (pensionsafkastbeskatningsloven) § 1, stk. 1, nr. 1.

Det drejer sig om følgende ordningstyper:

  • Pensioner med løbende udbetalinger (livrenter)
  • Ratepensionsordninger
  • Kapitalpensionsordninger
  • Alderspensionsordninger (fra 2013)

De ordninger, der er skattepligtige efter PAL (pensionsafkastbeskatningsloven) § 1, stk. 1, nr. 1, jævnfør PBL (pensionsbeskatningsloven) kapitel 1, skal være oprettet i penge- og pensionsinstitutter, som har tilladelse til at udbyde pensionsordninger efter pensionsbeskatningsloven.

Fælles for ordningerne er, at udbetalinger fra ordningerne som hovedregel tidligst kan begynde ved efterlønsalderen. Undtagelser hertil kan være ved kritisk sygdom, invaliditet og død. Det er desuden fælles for alle tarifmæssigt opbyggede ordninger, at der er en entydig sammenhæng mellem den enkeltes pensionstilsagn og det løbende pensionsbidrag.

Definition på tarifmæssigt opbygget ordning

En tarifmæssig opbygning betyder, at der er en entydig sammenhæng mellem den enkeltes pensionstilsagn og det løbende pensionsbidrag. Et eksempel på en tarifmæssig opbygget pensionsordning er en livrente i et forsikringsselskab, hvor ydelserne er afhængige af indbetalinger, omkostninger og afkastet af den opsparede kapital.

Definition på efterlønsalder

Ved efterlønsalder forstås den alder, der er nævnt i arbejdsløshedsforsikringslovens § 74, nævnte alder. Efterlønsalderen opnås i øjeblikket som udgangspunkt den dag, man fylder 60 år. Se nærmere om efterlønsalder i arbejdsløshedsforsikringsloven § 74, herunder om efterlønsalderen for personer, som er født efter den 1. januar 1954.

Pensioner med løbende udbetalinger (livrenter)

Indehaveren af en pensionsordning med løbende udbetalinger (livrenter) er skattepligtig af ordningens afkast efter PAL (pensionsafkastbeskatningsloven) § 1, stk. 1, nr. 1, 1. pkt.

En pensionsordning med løbende udbetalinger beskrives i PBL (pensionsbeskatningsloven) § 2 og karakteriseres ved at ordningen går ud på at sikre pension i form af løbende ydelser, der bortfalder ved den pensionsberettigedes død, og som udbetales

  • af det offentlige som følge af tidligere ansættelse i statens, folkeskolens, folkekirkens, regionernes eller kommunernes tjeneste,
  • i henhold til pensionsordninger, der modtager statsstøtte,
  • fra Arbejdsmarkedets Tillægspension,
  • fra en pensionskasse eller
  • fra et forsikringsselskab.

Det er en betingelse at

  • ordningen er tarifmæssigt opbygget og
  • ordningen har karakter af alderspension, hvor udbetalingerne sker over mindst ti år og tidligst begynder ved efterlønsalderen.

Nærmeste pårørende kan også indsættes som begunstiget. Dvs. at ordningen også kan have karakter af ægtefælle- eller samleverpension eller børnepension. Desuden kan ordningen have karakter af invalidepension.

Ratepensioner

Indehaveren af en ratepensionsordning er skattepligtig af ordningens afkast efter PAL (pensionsafkastbeskatningsloven) § 1, stk. 1, nr. 1, 1. pkt.

Ratepensionsordninger er opdelt i rateforsikringer i pensionsøjemed, se PBL (pensionsbeskatningsloven) § 8 og rateopsparinger i pensionsøjemed, se PBL (pensionsbeskatningsloven) § 11A.

En rateforsikringsordning er oprettet i et forsikringsselskab eller i en pensionskasse og en rateopsparingsordning er oprettet i et pengeinstitut.

En ratepensionsordning er bl.a. karakteriseres ved:

  • Forsikringssummen eller opsparingen skal udbetales i rater over mindst ti år.
  • Ordningen skal være tarifmæssigt opbygget.
  • Ordningen skal senest være oprettet 15 år, efter at kunden når efterlønsalderen.
  • Udbetaling kan som hovedregel tidligst påbegyndes, når efterlønsalderen er opnået. Det kan også aftales, at udbetaling kan ske ved nedsat arbejdsevne med videre.
  • Sidste udbetaling skal ske senest 25 år efter, at kunden har nået efterlønsalderen.
  • Nærmeste pårørende kan indsættes som begunstigede.

Kapitalpensioner

Indehaveren af en kapitalpensionsordning er skattepligtig af ordningens afkast efter PAL (pensionsafkastbeskatningsloven) § 1, stk. 1, nr. 1, 1. pkt.

Kapitalpensionsordninger er opdelt i kapitalforsikringer i pensionsøjemed, se PBL (pensionsbeskatningsloven) § 10, og opsparing i pensionsøjemed, se PBL (pensionsbeskatningsloven) § 12.

En kapitalpensionsordning er bl.a. karakteriseres ved:

  • Forsikringssummen eller opsparingen skal udbetales som engangsbeløb.
  • Ordningen skal være tarifmæssigt opbygget.
  • Udbetaling kan tidligst ske, når kunden når efterlønsalderen, og senest 15 år efter kunden har nået efterlønsalderen. Det kan også ske i tilfælde af varigt nedsat funktionsevne eller i tilfælde af livstruende sygdom.
  • Nærmeste pårørende kan indsættes som begunstigede.

Alderspensioner

Indehaveren af en alderspensionsordning er skattepligtig af ordningens afkast efter PAL (pensionsafkastbeskatningsloven) § 1, stk. 1, nr. 1, 1. pkt.

Alderspensionsordninger er opdelt i aldersforsikringer, se PBL (pensionsbeskatningsloven) § 10 A, og aldersopsparing, se PBL (pensionsbeskatningsloven) § 12 A.

En alderspensionsordning er bl.a. karakteriseres ved:

  • Forsikringssummen eller opsparingen skal udbetales som engangsbeløb.
  • Ordningen skal være tarifmæssigt opbygget.
  • Udbetaling kan tidligst ske, når kunden når efterlønsalderen, og senest 15 år efter kunden har nået efterlønsalderen. Det kan også ske i tilfælde af varigt nedsat funktionsevne eller i tilfælde af livstruende sygdom.
  • Nærmeste pårørende kan indsættes som begunstigede.
  • Indbetalinger er ikke fradragsberettigede og normal udbetaling er ikke afgiftspligtig.
Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

Læs også:
BEREGNER
Med Skatteberegning 2021, kan du beregne skatten for indkomståret 2021. Da skatteberegneren har form af et Excel-regneark, er det muligt at gemme de indtastede oplysninger på din egen computer. Skal du beregne skatten for indkomståret 2020, skal du i stedet benytte Skatteberegning 2020.
,, Advokat Tommy V. Christiansen har gjort gældende, at der på intet tidspunkt rejses kritik af klienten, og at klienten selv må tage stilling til, hvorvidt der er grundlag for en reaktion og i givet fald må anlægge en injuriesag.
En lejeindtægt fra udlejning af et værelse til beboelse vil i mange tilfælde være skattefri. Det gælder, uanset om du selv ejer din bolig eller er lejer.
,, I de løbet af de nævnte tre år har Østre Landsret afsagt i alt 162 domme i skattesager. I disse har den skattepligtige fået helt eller delvis medhold i 19 af sagerne. Det svarer til, at de skattepligtige har tabt 88% af sagerne.

I Østre Landsret findes der 3 dommere, der har deltaget i henholdsvis 23, 28 og 37 skattesager, og som aldrig har givet en skatteyder medhold i noget, hverken helt eller delvis.
,, Skattemyndighedernes opgave er at forvalte den lovgivning, som gælder på skatteområdet. Ved varetagelsen af denne opgave skal myndighederne opretholde borgernes tillid til, at myndighederne holder sig til lovgrundlaget. Den opretholdes ikke, hvis myndighederne giver skatteyderen en opfattelse af, at en lovbunden afgørelse - f.eks. en skatteansættelse - er genstand for forhandling med SKAT.
SKAT er pr. 1. juli 2018 blevet splittet op i 7 styrelser: Skattestyrelsen, Toldstyrelsen, Vurderingsstyrelsen, Gældsstyrelsen, Motorstyrelsen, Udviklings- og Forenklingsstyrelsen samt Administrations- og Servicestyrelsen.
,, Udlejes et sommerhus, som også benyttes privat, vil lejeindtægten ofte være skattefri. I visse tilfælde vil en del af lejen dog skulle beskattes.
,, Selvstændige, der driver deres virksomhed som et ApS eller et A/S, vil således igen kunne få omkostningsgodtgørelse, når en afgørelse fra SKAT indbringes for Landsskatteretten eller de almindelige domstole.
Kommuneskatte­procenterne bliver lagt til grund ved skatteberegningen for indkomståret 2021. Afgørende er, i hvilken kommune man havde bopæl den 5. september 2020.

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skatteberegnere
Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Studerende
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier, obligationer og fordringer
Gaver, legater og gevinster
Arv og succession
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.