Hvordan skal man værdiansætte i et dødsbo?
C.E.9.2.1 Dødsboets værdiansættelser
Indhold
Dette afsnit beskriver dødsboets værdiansættelser.
Afsnittet indeholder:
- Dødsboer omfattet af reglen
- Regel.
Dødsboer omfattet af reglen
Reglen omfatter dødsboer, der skiftes som
- privat skifte
- forenklet privat skifte efter DSL (dødsboskifteloven) § 33
- solvent bobestyrerbo.
Reglen omfatter også begrænset skattepligtige dødsboer.
Regel
For værdiansættelser i dødsboer gælder BAL (boafgiftsloven) § 12. Se DBSL (dødsboskatteloven) § 84.
Dødsboet skal værdiansætte aktiver eller passiver, der indgår i boopgørelsen. Værdierne skal medregnes til aktivernes handelsværdi på den opgørelsesdag, der er fastsat i boopgørelsen (skæringsdagen). Når et aktiv er udloddet før skæringsdagen, og dødsboet har givet Skattestyrelsen besked herom efter DBSL (dødsboskatteloven) § 5, stk. 2, ansættes aktivet dog til værdien på udlodningstidspunktet. Se afsnit C.E.3.1.4.2.2 Dødsboets oplysningspligt om acontoudlodning om dødsboets oplysningspligt om acontoudlodning. Se BAL (boafgiftsloven) § 12, stk. 1, 1. og 2. pkt.
Værdiansættelsen er bindende for dødsboet, arvingerne, legatarerne, den længstlevende ægtefælle m.m. Se BAL (boafgiftsloven) § 12, stk. 1, sidste pkt.
Se også
Se afsnit C.E.9.2.2 Skattestyrelsens godkendelse eller kritik af dødsboets værdiansættelser om Skattestyrelsens godkendelse eller kritik af dødsboets værdiansættelser.
Bemærk
Reglen gælder også for aktiver i åbningsstatus i dødsboer, som skifteretten har udleveret til forenklet privat skifte efter DSL (dødsboskifteloven) § 33. Se BAL (boafgiftsloven) § 12, stk. 4.
Reglen gælder også for den særlige boopgørelse, som begrænset skattepligtige dødsboer skal sende ind til Skattestyrelsen. Se afsnit C.E.3.7.6 Særlig boopgørelse om den særlige boopgørelse i begrænset skattepligtige dødsboer.
Læs også:
I Østre Landsret findes der 3 dommere, der har deltaget i henholdsvis 23, 28 og 37 skattesager, og som aldrig har givet en skatteyder medhold i noget, hverken helt eller delvis.
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed
Erhvervsmæssig sommerhusudlejning
Registreringsafgift for nye og brugte motorkøretøjer
Registreringsafgift ved indførsel af brugt bil