Hvornår skal der foretages indberetning for at man kan få et rentefradrag?
C.A.11.2.2.7 Debitors indberetning om kreditor - gæld til private og andre, som ikke er indberetningspligtige
Indhold
Dette afsnit beskriver en af de betingelser, der skal opfyldes, for at debitor kan foretage fradrag for renteudgifter.
Afsnittet indeholder:
- Regel
- Bestemmelsernes baggrund, formål og historik.
Regel
Det er en betingelse for at opnå fradrag for renteudgifter, at identiteten af långiver er oplyst. Se LL (ligningsloven) § 8 F og SIL § 41.
Debitor skal kun foretage indberetning efter SIL § 41, hvis der ikke er indberetningspligt efter en af de andre regler i skatteindberetningsloven. Debitor er også fritaget for at foretage indberetning efter SIL § 41, hvis renterne fradrages ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst ved selvstændig erhvervsvirksomhed.
Efter SIL § 41, stk. 1, er de personer, som skal indberette om kreditors identitet for at få fradrag for renteudgifter følgende:
-
Personer som er fuldt skattepligtig efter KSL (kildeskatteloven) § 1.
-
Personer, som er begrænset skattepligtige i henhold til KSL (kildeskatteloven) § 2, stk. 1, nr. 5 (ejer af fast ejendom i Danmark m.v.).
-
Personer som er skattepligtige i henhold til KSL § 5 A (grænsegængere).
De oplysninger, der skal indberettes, er følgende:
- Cpr-nr. eller cvr-nr. for långiver.
- Størrelsen af indkomstårets fradragsberettigede renter til den enkelte långiver.
- Om der er tale om renter, underholdsbidrag eller børnebidrag (Der er en tilsvarende indberetningspligt for underholdsbidrag og børnebidrag).
Ad 1
Hvis långiveren hverken har et cpr- eller et cvr-nr., eller hvis indberetteren ikke har kendskab til långivers cpr-nr. og långiveren ikke har et cvr-nr., skal indberetteren i stedet indberette følgende:
- Navn.
- Fødselsdato, hvis modtageren er en person, og indberetteren kender fødselsdatoen.
- Adresse, herunder med angivelse af land.
Bestemmelsernes baggrund, formål og historik
Reglerne i LL (ligningsloven) § 8 F og SKL (skattekontrolloven) § 7 L blev indsat ved lov nr. 462 af 12. juni 2009, om enklere og effektiv kontrol samt mindre skatteplanlægning.
I bekendtgørelse nr. 1080 af 8. november 2012, er det fastsat, at disse regler træder i kraft den 1. januar 2013, og har virkning for indkomstår, som begynder den 1. januar 2013 eller senere.
I bekendtgørelse nr. 1078 af 8. november 2012 er det fastsat, hvad debitor skal indberette.
Reglerne i SKL (skattekontrolloven) § 7 L er med virkning fra 1. januar 2015 ændret ved § 2, nr. 2, i lov nr. 1376 af 16. december 2014.
Reglerne i LL (ligningsloven) § 8 F blev ændret med virkning for 2019 ved lov nr. 1555 af 19. december 2017. Reglen i SKL (skattekontrolloven) § 7 L blev fra samme tidspunkt erstattet af § 41, stk. 1 i den nye skatteindberetningslov nr. 1536 af 17. december 2017.
Læs også:
I Østre Landsret findes der 3 dommere, der har deltaget i henholdsvis 23, 28 og 37 skattesager, og som aldrig har givet en skatteyder medhold i noget, hverken helt eller delvis.
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed
Erhvervsmæssig sommerhusudlejning
Registreringsafgift for nye og brugte motorkøretøjer
Registreringsafgift ved indførsel af brugt bil