Hvilke regler gælder om ekstraordinær genoptagelse?
A.A.8.2.2 Ekstraordinær genoptagelse
Indhold
Dette afsnit handler om betingelserne i SFL (skatteforvaltningsloven) § 27 for at foretage eller ændre en ansættelse af indkomst- eller ejendomsværdiskat, når de ordinære ansættelsesfrister i SFL (skatteforvaltningsloven) § 26 er udløbet.
Afsnittet indeholder:
- Baggrund
- Regelgrundlag
- Andre frister - lex specialis
Baggrund
Baggrunden for fristreglerne om ekstraordinær genoptagelse i SFL (skatteforvaltningsloven) § 27 er et ønske om at regulere de situationer, hvor der er grundlag for ændringer af indkomst- og ejendomsværdiskat efter udløbet af fristerne i SFL (skatteforvaltningsloven) § 26.
Som udgangspunkt gælder fristerne i SFL (skatteforvaltningsloven) § 27 både for ansættelser, der foretages på Skatteforvaltningens initiativ og genoptagelser, der foretages efter anmodning fra borgere og virksomheder. Det vil fremgå af beskrivelsen af hver enkelt af de udtømmende undtagelser i SFL (skatteforvaltningsloven) § 27, stk. 1, nr. 1-8, om dette udgangspunkt er fraveget.
Regelgrundlag
Reglerne om frister for ekstraordinær genoptagelse findes i SFL (skatteforvaltningsloven) § 27. SFL (skatteforvaltningsloven) § 27 er en videreførelse af SSL § 35. Baggrunden for SSL § 35, der blev vedtaget med lov nr. 410 af 2. juni 2003, findes i Fristudvalgets Betænkning 1426/2003. Reglen i SSL § 35 har stadig virkning for indkomstår inden 2000, hvis reglerne i SSL § 35 medfører et gunstigere udfald for borgeren end reglerne i SFL (skatteforvaltningsloven) § 27. Om praksis efter disse tidligere regler henvises til Vejledning om processuelle regler på SKATs (nu Skatteforvaltningen) område 2005-3, afsnit G.1.1.2.
Andre frister - lex specialis
Hvis der i særlovgivningen er fastsat andre frister for ændringer af skatteansættelsen, går disse frister forud for de ordinære ansættelsesfrister i SFL (skatteforvaltningsloven). Det følger af princippet om lex specialis.
Se A.A.8.1 Generelt om ansættelsesfrister.
Læs også:
I Østre Landsret findes der 3 dommere, der har deltaget i henholdsvis 23, 28 og 37 skattesager, og som aldrig har givet en skatteyder medhold i noget, hverken helt eller delvis.
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed
Erhvervsmæssig sommerhusudlejning
Registreringsafgift for nye og brugte motorkøretøjer
Registreringsafgift ved indførsel af brugt bil