Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2020-2
<< >>

F.A.20.11.1.2.4 Toldkontrol i TIR-ordningen

Indhold

Dette afsnit beskriver den fjerde grundpille i TIR-ordningen - den gensidige anerkendelse af toldkontrollen.

Afsnittet indeholder:

  • Toldkontrol ved afgangstoldstedet og ved bestemmelsestoldstedet
  • Uregelmæssigheder.

Toldkontrol ved afgangstoldstedet og ved bestemmelsestoldstedet

Det fjerde grundelement i TIR-systemet er, at de kontrolforanstaltninger, der er taget i afgangslande, bliver accepteret af såvel transitlande som bestemmelseslande.

Som en konsekvens af dette princip bliver gods, der transporteres under TIR-ordningen i forseglede køretøjer eller containere, normalt ikke undersøgt af toldmyndighederne under transporten. Dette er en af hovedfordelene ved TIR-systemet, set fra transportørens side.

Det udelukker ikke toldmyndighederne fra at foretage stikprøvekontroller i tilfælde, hvor der er mistanke om uregelmæssigheder, men det fremgår af konventionens art. 23, at sådanne kontroller er en undtagelse fra hovedreglen om ingen kontrol.

Ordningen indebærer derfor, at den kontrol, der foretages, når godstransporten begynder, skal accepteres af toldmyndighederne i de lande, der transiteres på vejen frem til bestemmelsesstedet. Kontrollen på afgangstoldstedet er derfor meget vigtig for TIR-systemet.

Uregelmæssigheder

Det toldsted, hvor en TIR-transport afsluttes, foretager en afslutningskontrol. Det kontrolleres, at carnetet præsenteres sammen med køretøjet eller containeren, og at lastrummet eller containeren er behørigt plomberet på afslutningstidspunktet.

Fremstilles køretøjet eller containeren ikke samtidigt med TIR-carnetet, kan dette under ingen omstændigheder afsluttes.

Det samme gælder, hvis forseglingen er brudt ved ankomsten til bestemmelsestoldstedet. I sådanne tilfælde skal det gule rapportblad i TIR-carnetet altid udfyldes.

Viser det sig ved kontrol af lasten, at der ikke er overensstemmelse mellem antal godsenheder/antal kg i lastrummet og det, der er anført på carnetets godsmanifest, kan der efter omstændighederne ske afslutning af carnetet med forbehold for mulige senere krav. I så fald skal carnetets afslutningstalon (altid grøn) tydeligt markeres med et "R" samt oplysninger om anledningen til forbeholdet.

Er der tale om forbehold, er carnetets grønne afslutningstalon "holderens" kvittering, for enten hel eller delvis afslutning af transporten på bestemmelsestoldstedet. Toldmyndighedernes angivelse af dato, underskrift og stempel på talonen kan efter konventionen tjene som alternativt bevis for helt eller delvist korrekt afsluttet transport i tilfælde, hvor den grønne slip er blevet væk.

Helt eller delvist afsluttede TIR-transporter indberettes i alle tilfælde af bestemmelsestoldstedet til den garanterende organisation, i Danmark til DTL. Denne ordning, der er vedtaget af det Administrative Udvalg for TIR-konventionen, skal bidrage til større kontrol med TIR-transporter og forebygge svig.

>Informationer vedr. svindel opstået i forbindelse med varer transporteret under TIR-ordningen, som anses for vigtige for andre, skal sendes elektronisk til TIR Customs Focal Point i DK ved anvendelse af Fraud Report Form.

Når TIR Customs Focal Points behandler oplysninger/informationer vedr. specifikke svindelsager og/eller hændelser, som er vigtige for andre interessenter, opfordres de til at udfylde UNECE Fraud Report Form og sende den til DK TIR Customs Focal Point, Vibeke Raun Bøg til følgende e-mail adresse: vibeke.bog@toldst.dk.

Formularen anses som et varslingsværktøj for at fremme indsamling og spredning af svigrelateret information blandt autoriserede TIR Customs Focal Paints og andre interessenter. Indrapporteringerne bidrager til at bekæmpe svig inden for TIR-ordningen.<

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

Læs også:
BEREGNER
Med Skatteberegning 2021, kan du beregne skatten for indkomståret 2021. Da skatteberegneren har form af et Excel-regneark, er det muligt at gemme de indtastede oplysninger på din egen computer. Skal du beregne skatten for indkomståret 2020, skal du i stedet benytte Skatteberegning 2020.
,, Advokat Tommy V. Christiansen har gjort gældende, at der på intet tidspunkt rejses kritik af klienten, og at klienten selv må tage stilling til, hvorvidt der er grundlag for en reaktion og i givet fald må anlægge en injuriesag.
En lejeindtægt fra udlejning af et værelse til beboelse vil i mange tilfælde være skattefri. Det gælder, uanset om du selv ejer din bolig eller er lejer.
,, I de løbet af de nævnte tre år har Østre Landsret afsagt i alt 162 domme i skattesager. I disse har den skattepligtige fået helt eller delvis medhold i 19 af sagerne. Det svarer til, at de skattepligtige har tabt 88% af sagerne.

I Østre Landsret findes der 3 dommere, der har deltaget i henholdsvis 23, 28 og 37 skattesager, og som aldrig har givet en skatteyder medhold i noget, hverken helt eller delvis.
,, Skattemyndighedernes opgave er at forvalte den lovgivning, som gælder på skatteområdet. Ved varetagelsen af denne opgave skal myndighederne opretholde borgernes tillid til, at myndighederne holder sig til lovgrundlaget. Den opretholdes ikke, hvis myndighederne giver skatteyderen en opfattelse af, at en lovbunden afgørelse - f.eks. en skatteansættelse - er genstand for forhandling med SKAT.
SKAT er pr. 1. juli 2018 blevet splittet op i 7 styrelser: Skattestyrelsen, Toldstyrelsen, Vurderingsstyrelsen, Gældsstyrelsen, Motorstyrelsen, Udviklings- og Forenklingsstyrelsen samt Administrations- og Servicestyrelsen.
,, Udlejes et sommerhus, som også benyttes privat, vil lejeindtægten ofte være skattefri. I visse tilfælde vil en del af lejen dog skulle beskattes.
,, Selvstændige, der driver deres virksomhed som et ApS eller et A/S, vil således igen kunne få omkostningsgodtgørelse, når en afgørelse fra SKAT indbringes for Landsskatteretten eller de almindelige domstole.
Kommuneskatte­procenterne bliver lagt til grund ved skatteberegningen for indkomståret 2021. Afgørende er, i hvilken kommune man havde bopæl den 5. september 2020.

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skatteberegnere
Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Studerende
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier, obligationer og fordringer
Gaver, legater og gevinster
Arv og succession
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.