C.D.1.5.3 Udenlandske selskaber og foreninger
Indhold
Dette afsnit handler om skattepligtens ophør for udenlandske selskaber.
Afsnittet indeholder:
- Lovgrundlag
- Begrænset skattepligtige selskaber
- Afståelse af varelager mv.
- Overdragelse af filial
- Indkomstperiode
Lovgrundlag
Reglerne om skattepligtens ophør for udenlandske selskaber mv. er i SEL (selskabsskatteloven) § 7. Disse regler er principielt opbygget på samme måde som de tilsvarende regler for selskaber mv., der er hjemmehørende her i landet.
Begrænset skattepligtige selskaber
Udenlandske selskaber mv., der i medfør af SEL (selskabsskatteloven) § 2, stk. 1, litra a, b, og f
- har indtægter med tilknytning til fast driftssted her i landet, eller
- har fast ejendom her i landet, eller
- modtager konsulenthonorar
er undergivet begrænset skattepligt her i landet.
Skattepligten for udenlandske selskaber og foreninger, der er undergivet begrænset skattepligt efter SEL (selskabsskatteloven) § 2, stk. 1, litra a, b og f, består til udløbet af det indkomstår, hvori opløsningen eller ophøret af den skattepligtige virksomhed finder sted. Se SEL (selskabsskatteloven) § 7.
Udenlandske selskaber eller foreninger, der efter SEL (selskabsskatteloven) § 2, stk. 1, litra a, er begrænset skattepligtige til Danmark af erhvervsvirksomhed med fast driftssted i Danmark, skal også foretage en afsluttende ansættelse ved opløsning eller ophør af skattepligtig virksomhed i Danmark. Se SEL (selskabsskatteloven) § 7.
Udgår et selskabs aktiver af den begrænsede skattepligt efter SEL (selskabsskatteloven) § 2, stk. 1, litra a, er beskatningen reguleret i SEL (selskabsskatteloven) § 8, stk. 4. Det følger af bestemmelsen i SEL (selskabsskatteloven) § 8, stk. 4, at overførsel af aktiver, som efter overførslen ikke længere er omfattet af dansk beskatning, internt i selskabet til et fast driftssted eller et hovedkontor i udlandet sidestilles med salg til et koncernforbundet selskab til handelsværdien på overførselstidspunktet.
Reglerne i SEL (selskabsskatteloven) § 5, stk. 2 og 3 (om afsluttende ansættelse, opløsning mv.) finder også anvendelse på de her omhandlede skattepligtige selskaber og foreninger mv. Se afsnit C.D.1.5.1.1 Generelle regler om skattepligtens ophør om opløsning, overgang og undtagelse fra skattepligt.
Afståelse af varelager mv.
Virksomhed her i landet anses først for opgivet, når afståelse af virksomhedens varelager, maskiner, driftsmidler og inventar mv. har fundet sted. Se SEL (selskabsskatteloven) § 7A.
Overdragelse af filial
Det er ikke det udenlandske selskabs mv. filial her i landet, der er skattesubjekt, men selve det udenlandske selskab. En overdragelse af en filial fra et udenlandsk selskab til et andet selskab vil få den konsekvens, at der skal foretages en afsluttende ansættelse af det sælgende selskab, medens skattepligten indtræder for det købende selskab. Se SEL (selskabsskatteloven) § 6. Hvor filialen overdrages mellem koncernforbundne selskaber i udlandet, tillades ikke overdragelse til bogført værdi. Handlen må foregå til fuld handelsværdi.
Indkomstperiode
Reglerne i SEL (selskabsskatteloven) § 10 om den indkomstperiode, der skal lægges til grund for skatteansættelsen, gælder tillige for udenlandske selskaber mv. Også SEL (selskabsskatteloven) § 33 om hæftelsen for indkomstskatten i tilfælde af opløsning gælder for udenlandske selskaber mv.
Se i øvrigt SEL (selskabsskatteloven) §§ 7 og 7A.
Læs også:
I Østre Landsret findes der 3 dommere, der har deltaget i henholdsvis 23, 28 og 37 skattesager, og som aldrig har givet en skatteyder medhold i noget, hverken helt eller delvis.
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed
Erhvervsmæssig sommerhusudlejning
Registreringsafgift for nye og brugte motorkøretøjer
Registreringsafgift ved indførsel af brugt bil