Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2020-2
<< >>

Hvad er et procenttillæg? Hvornår kan der ske overførsel af restskat?

A.B.4.1.2.2.2 Betaling af restskat

Indhold

Dette afsnit handler om betaling af restskat. 

Afsnittet indeholder:

  • Pligt til at betale restskat
  • Procenttillæg
  • Overførsel af restskat
  • Betaling af resterende restskat
  • Dækningsrækkefølge
  • Morarente
  • Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser m.v.

Pligt til at betale restskat

Den skattepligtige skal har pligt til at betale restskat. Se KSL (kildeskatteloven) § 61, stk. 1.

Restskat er det beløb, som slutskatten med tillæg af eventuel overført restskat m.v. efter KSL (kildeskatteloven) § 61, stk. 3, og af eventuel afgift omfattet af PBL (pensionsbeskatningsloven) § 25 A, stk. 5 og 6, overstiger de foreløbige skatter, der modregnes efter KSL (kildeskatteloven) § 60. Se KSL (kildeskatteloven) § 61, stk. 1.

Procenttillæg

Ud over restskatten skal der også betales et procenttillæg af restskatten. Se KSL (kildeskatteloven) § 61, stk. 2.

Procenttillægget beregnes en gang årligt og fastsættes som rentesatsen i OPKL § 7, stk. 2, 3. pkt., med tillæg af 1,2 procentpoint afrundet til en decimal. Se KSL (kildeskatteloven) § 61, stk. 2. Rentesatsen efter OPKL § 7, stk. 2, er angivet i afsnit A.B.4.6.2 Renter mv. ved forsinket eller manglende betaling.

Overførsel af restskat

Hvis udskrivningsdatoen for den skattepligtiges årsopgørelse er senest den 1. oktober i året efter indkomståret, overføres restskatten som et yderligere tilsvar for det efterfølgende år, til hvis dækning der opkræves yderligere A-skat, B-skat eller AM-bidrag for dette år. Se KSL (kildeskatteloven) § 61, stk. 3.

Det er dog kun den del af restskatten med eventuelle skyldige renter efter KSL (kildeskatteloven) § 63, stk. 1, der ikke overstiger grundbeløbet med procenttillæg svarende til den overførte restskat, der overføres. Se KSL (kildeskatteloven) § 61, stk. 3.

Grundbeløbet udgjorde 18.300 i 2010-niveau og reguleres efter PSL (personskatteloven) § 20. Se KSL (kildeskatteloven) § 61, stk. 3 og 8. For 2015 udgør grundbeløbet 19.000.

Skatteministeren fastsætter de nærmere regler om opkrævningen. Se KSL (kildeskatteloven) § 61, stk. 3. Reglerne findes i KSLbek.

De skattebeløb, der er opkrævet for et år, hvortil der er overført restskat m.v., anses for medgået først til dækning af den overførte restskat m.v. Se KSL (kildeskatteloven) § 61, stk. 3.

Betaling af resterende restskat

Et eventuelt resterende beløb efter overførsel af restskat med procenttillægget forfalder til betaling i tre rater den 1. i hver af månederne august, september og oktober i året efter indkomståret med sidste rettidige betalingsdag den 20. i forfaldsmåneden. Se KSL (kildeskatteloven) § 61, stk. 4.

Raterne skal være på mindst 500 kr., indtil hele beløbet er betalt. Hvis restskat, der ikke bliver indregnet efter KSL (kildeskatteloven) § 61, stk. 3, reguleret med tillæg og renter efter KSL (kildeskatteloven) §§ 61-63, i alt er et mindre beløb end 500 kr., opkræves den ikke. Ved beregningen indgår beløb, der ikke tidligere er opkrævet. Se KSL (kildeskatteloven) § 62 C, stk. 1-2.

Beløb på 200 kr. eller derunder bortfalder, når udbetaling over Nemkontosystemet ikke har kunnet finde sted inden for en periode på 3 måneder. Se KSL (kildeskatteloven) § 62 C, stk. 3.

Der opkræves kun hele kronebeløb. Se KSL (kildeskatteloven) § 62 C, stk. 4.

Der gælder særlige regler, hvis årsopgørelsen først udskrives den 1. august i året efter indkomståret eller senere. Se KSL (kildeskatteloven) § 61, stk. 4-6.

Der gælder også særlige regler, hvis en person ikke er skattepligtig ved begyndelsen af det efterfølgende år, eller hvis den længstlevende ægtefælle i umiddelbar forbindelse med dødsfaldet overtager boet. Se KSL (kildeskatteloven) § 61, stk. 7.

Dækningsrækkefølge

De skattebeløb, der opkræves eller inddrives for et indkomstår, dækker indkomstskat forud for ejendomsværdiskat, og AM-bidrag forud for A-skat og B-skat. Se KSL (kildeskatteloven) § 61, stk. 9.

Morarente

Er der ikke betalt rettidigt, skal den pågældende betale en rente pr. påbegyndt måned fra forfaldsdagen. Se KSL (kildeskatteloven) § 63.

Renten udgør rentesatsen i OPKL § 7, stk. 2, med tillæg af 0,4 procentpoint. Se KSL (kildeskatteloven) § 63. Rentesatsen efter OPKL § 7, stk. 2, er angivet i afsnit A.B.4.6.2 Renter mv. ved forsinket eller manglende betaling.

Renter af skat, der påhviler den skattepligtige, opgøres én gang om året og opkræves sammen med restskatten for de pågældende år. Se KSL (kildeskatteloven) § 63.

Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser m.v.

Skemaet viser relevante afgørelser på området:

Afgørelse  Afgørelsen i stikord Yderligere kommentarer
Landsskatteretskendelser

SKM2008.527.LSR

Skattepligtig ikke underrettet om at Skatteforvaltningen ville foretage skatteansættelse på andet grundlag end selvangivet. Årsopgørelsen ugyldig. Det var uberettiget at opkræve rente efter KSL (kildeskatteloven) § 63 af en ugyldig årsopgørelse.

 
Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

Læs også:
BEREGNER
Med Skatteberegning 2021, kan du beregne skatten for indkomståret 2021. Da skatteberegneren har form af et Excel-regneark, er det muligt at gemme de indtastede oplysninger på din egen computer. Skal du beregne skatten for indkomståret 2020, skal du i stedet benytte Skatteberegning 2020.
,, Advokat Tommy V. Christiansen har gjort gældende, at der på intet tidspunkt rejses kritik af klienten, og at klienten selv må tage stilling til, hvorvidt der er grundlag for en reaktion og i givet fald må anlægge en injuriesag.
En lejeindtægt fra udlejning af et værelse til beboelse vil i mange tilfælde være skattefri. Det gælder, uanset om du selv ejer din bolig eller er lejer.
,, I de løbet af de nævnte tre år har Østre Landsret afsagt i alt 162 domme i skattesager. I disse har den skattepligtige fået helt eller delvis medhold i 19 af sagerne. Det svarer til, at de skattepligtige har tabt 88% af sagerne.

I Østre Landsret findes der 3 dommere, der har deltaget i henholdsvis 23, 28 og 37 skattesager, og som aldrig har givet en skatteyder medhold i noget, hverken helt eller delvis.
,, Skattemyndighedernes opgave er at forvalte den lovgivning, som gælder på skatteområdet. Ved varetagelsen af denne opgave skal myndighederne opretholde borgernes tillid til, at myndighederne holder sig til lovgrundlaget. Den opretholdes ikke, hvis myndighederne giver skatteyderen en opfattelse af, at en lovbunden afgørelse - f.eks. en skatteansættelse - er genstand for forhandling med SKAT.
SKAT er pr. 1. juli 2018 blevet splittet op i 7 styrelser: Skattestyrelsen, Toldstyrelsen, Vurderingsstyrelsen, Gældsstyrelsen, Motorstyrelsen, Udviklings- og Forenklingsstyrelsen samt Administrations- og Servicestyrelsen.
,, Udlejes et sommerhus, som også benyttes privat, vil lejeindtægten ofte være skattefri. I visse tilfælde vil en del af lejen dog skulle beskattes.
,, Selvstændige, der driver deres virksomhed som et ApS eller et A/S, vil således igen kunne få omkostningsgodtgørelse, når en afgørelse fra SKAT indbringes for Landsskatteretten eller de almindelige domstole.
Kommuneskatte­procenterne bliver lagt til grund ved skatteberegningen for indkomståret 2021. Afgørende er, i hvilken kommune man havde bopæl den 5. september 2020.

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skatteberegnere
Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Studerende
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier, obligationer og fordringer
Gaver, legater og gevinster
Arv og succession
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.