G.A.3.4.2.4.2 Rekonstruktørens overtagelse af ledelsen af virksomheden
Indhold
Dette afsnit beskriver rekonstruktørens overtagelse af ledelsen af virksomheden.
Afsnittet indeholder:
- Overtagelse af ledelsen
- Begæring om overtagelse af ledelsen
- Foreløbig overtagelse af ledelsen
Overtagelse af ledelsen
Hvis skyldneren er et selskab med begrænset ansvar, typisk et aktie- eller anpartsselskab, kan rekonstruktionsbehandling indledes uden skyldnerens samtykke. Hvis skyldneren ikke har samtykket, overtager rekonstruktøren ledelsen af virksomheden. Se KL § 11 a, stk. 3.
Skifteretten kan også i andre tilfælde bestemme, at rekonstruktøren skal overtage ledelsen af virksomheden, hvis skyldneren er et selskab med begrænset ansvar. Se KL § 12 a, stk. 3, og § 12 b, stk. 1.
Begæring om overtagelse af ledelsen
Rekonstruktøren eller fordringshavere, der repræsenterer mindst 25 pct. af det samlede kendte beløb, der ved repræsentation giver stemmeret, se KL § 13 d, stk. 2-4, kan fremsætte en begæring om, at rekonstruktøren skal overtage ledelsen af virksomheden, medmindre skyldneren er en fysisk person eller en sammenslutning, hvori mindst en af deltagerne hæfter personligt og direkte for sammenslutningens forpligtelser. Se KL § 12 a, stk. 1.
Bestemmelsen, der anvendes, når rekonstruktionsbehandlingen er indledt med skyldnerens samtykke, tager navnlig sigte på situationer, hvor
- fordringshaverne og/eller rekonstruktøren ikke er enige i de forretningsmæssige dispositioner, som skyldneren (dvs. i praksis selskabets ledelse) foretager, eller
- skyldneren ikke ønsker at medvirke til den rekonstruktionsplan eller det rekonstruktionsforslag, som rekonstruktøren udarbejder.
Bestemmelsen vil dog også kunne anvendes i andre tilfælde, fx hvis rekonstruktøren eller fordringshaverne ikke har tillid til, at skyldneren medvirker loyalt til gennemførelsen, eller oplever, at skyldneren modarbejder rekonstruktionsarbejdet. Det samme gælder, hvis skyldnerens ledelse fratræder, og der ikke hurtigt udpeges en ny ledelse.
Skifteretten indkalder straks skyldneren, fordringshaverne og rekonstruktøren til et møde, hvor begæringen behandles. Hvis begæringen fremsættes på et møde i skifteretten, hvortil de nævnte personer er indkaldt, kan begæringen behandles på mødet. En begæring kan dog tidligst behandles på det i KL § 11 e nævnte møde med fordringshaverne. Se KL § 12 a, stk. 2.
Skifteretten bestemmer, at rekonstruktøren overtager ledelsen af virksomheden, hvis fordringshaverne vedtager dette efter KL § 13 d. Se KL § 12 a, stk. 3.
Foreløbig overtagelse af ledelsen
Hvis en fordringshaver eller rekonstruktøren mener, at der er fare for, at skyldneren vil råde over ejendele på en måde, som kan være til skade for fordringshaverne, kan den pågældende efter den mere summariske procedure i KL § 12 b indgive begæring til skifteretten om, at rekonstruktøren foreløbigt skal overtage ledelsen af virksomheden.
Skifteretten indrykker straks en bekendtgørelse i Statstidende om rekonstruktørens foreløbige overtagelse af ledelsen af virksomheden, ligesom rekonstruktøren straks skal underrette
- skyldnerens hidtidige ledelse
- alle kendte fordringshavere og
- tillidsmanden.
Se KL § 12 b, stk. 2.
Skifteretten skal så vidt muligt inden 14 dage, dog tidligst på mødet med fordringshaverne, se KL § 11 e, træffe en afgørelse om, hvorvidt rekonstruktørens overtagelse af ledelsen af virksomheden skal opretholdes. KL § 12a finder tilsvarende anvendelse. Se KL § 12 b, stk. 3.
Læs også:
I Østre Landsret findes der 3 dommere, der har deltaget i henholdsvis 23, 28 og 37 skattesager, og som aldrig har givet en skatteyder medhold i noget, hverken helt eller delvis.
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed
Erhvervsmæssig sommerhusudlejning
Registreringsafgift for nye og brugte motorkøretøjer
Registreringsafgift ved indførsel af brugt bil