Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2020-1
<< >>

F.A.11.8.1 Stedet hvor toldskylden opstår

Det er væsentligt at få fastlagt det sted, hvor toldskylden er opstået, fordi det er afgørende for, hvilken medlemsstat der skal opkræve toldskylden.

Reglerne om, hvordan stedet for toldskyldens opståen fastlægges, findes i EUTK art. 87.

Højesteret fandt i sagen offentliggjort ved SKM2014.585.HR, at toldskylden måtte anses for at være opstået på det tidspunkt og det sted, hvor den første uregelmæssighed, der kan betegnes som unddragelse af toldtilsyn, blev begået.

Artikel 87 indeholder ikke nogen betingelser, som skal være opfyldt for at en toldskyld opstår. Formålet med bestemmelsen er at fastlægge den territoriale kompetence for opkrævning af toldskyldsbeløbet. Det kan således ikke udledes af bestemmelsen, at der ikke er opstået toldskyld, hvis tidspunktet for toldskyldens opståen ikke kan fastlægges på det tidspunkt, hvor det konstateres, at der er opstået en toldskyld. Se sag, C-526/06, Road Air Logistics Customs, præmis 26.

Hovedregel

Som udgangspunkt opstår toldskylden på det sted, hvor toldangivelsen eller reeksportangivelsen indgives.

I andre tilfælde anses toldskylden for at være opstået der, hvor handlingen, som har ledt til toldskyldens opståen, har fundet sted.

Se EUTK art. 87, stk. 1, 1. og 2. afsnit.

Undtagelse 1

Hvis det ikke er muligt at fastslå, hvor den toldskyldige handling har fundet sted, skal toldskylden anses for at være opstået det sted, hvor toldmyndighederne konstaterer, at varerne befinder sig i en situation, hvor der er opstået toldskyld.

Se EUTK art. 87, stk. 1, 3. afsnit.

Undtagelse 2

Hvis varerne er omfattet af en toldprocedure, der ikke er afsluttet, eller er omfattet af en midlertidig opbevaring, som ikke er afsluttet korrekt, anses toldskylden for at være opstået:

  • på det sted, hvor varen er henført under proceduren
  • på det sted, hvor varen kommer ind i EU under den pågældende procedure.

Dette gælder dog kun, hvis stedet for toldskyldens opståen ikke har kunnet fastlægges efter hovedreglen eller undtagelse 1.

Se EUTK art. 87, stk. 2. 

Toldskyld flere steder

Hvis toldmyndighederne fastslår, at toldskylden kan være opstået flere steder, skal den anses for at være opstået på det sted, hvor den opstod først.

Se EUTK art. 87, stk. 3.

Det følger af EUTK art. 87, at det er myndighederne i den medlemsstat ved Fællesskabets ydre grænse, via hvilken varerne er blevet indført på ikke-forskriftsmæssig måde til Fællesskabets toldområde, det vil sige i den pågældende hovedsag de tyske myndigheder, der er kompetente til at opkræve toldskylden. Det er selvom den ikke-forskriftsmæssige indførsel af varerne senere er blevet konstateret senere på en anden medlemsstats område. Dette er fastslået i sag C-230/08, Dansk Transport og Logistik, præmis 107.

Toldskyld under 10.000 euro

Hvis toldmyndighederne konstaterer, at en toldskyld er opstået ved import eller eksport som følge af manglende efterlevelse af regler eller betingelser, og beløbet er mindre end 10.000 euro, vil toldskylden blive anset for at være opstået i den medlemsstat, hvor den er konstateret.

Se EUTK art. 87, stk. 4.

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

Læs også:
BEREGNER
Med Skatteberegning 2021, kan du beregne skatten for indkomståret 2021. Da skatteberegneren har form af et Excel-regneark, er det muligt at gemme de indtastede oplysninger på din egen computer. Skal du beregne skatten for indkomståret 2020, skal du i stedet benytte Skatteberegning 2020.
,, Advokat Tommy V. Christiansen har gjort gældende, at der på intet tidspunkt rejses kritik af klienten, og at klienten selv må tage stilling til, hvorvidt der er grundlag for en reaktion og i givet fald må anlægge en injuriesag.
En lejeindtægt fra udlejning af et værelse til beboelse vil i mange tilfælde være skattefri. Det gælder, uanset om du selv ejer din bolig eller er lejer.
,, I de løbet af de nævnte tre år har Østre Landsret afsagt i alt 162 domme i skattesager. I disse har den skattepligtige fået helt eller delvis medhold i 19 af sagerne. Det svarer til, at de skattepligtige har tabt 88% af sagerne.

I Østre Landsret findes der 3 dommere, der har deltaget i henholdsvis 23, 28 og 37 skattesager, og som aldrig har givet en skatteyder medhold i noget, hverken helt eller delvis.
,, Skattemyndighedernes opgave er at forvalte den lovgivning, som gælder på skatteområdet. Ved varetagelsen af denne opgave skal myndighederne opretholde borgernes tillid til, at myndighederne holder sig til lovgrundlaget. Den opretholdes ikke, hvis myndighederne giver skatteyderen en opfattelse af, at en lovbunden afgørelse - f.eks. en skatteansættelse - er genstand for forhandling med SKAT.
SKAT er pr. 1. juli 2018 blevet splittet op i 7 styrelser: Skattestyrelsen, Toldstyrelsen, Vurderingsstyrelsen, Gældsstyrelsen, Motorstyrelsen, Udviklings- og Forenklingsstyrelsen samt Administrations- og Servicestyrelsen.
,, Udlejes et sommerhus, som også benyttes privat, vil lejeindtægten ofte være skattefri. I visse tilfælde vil en del af lejen dog skulle beskattes.
,, Selvstændige, der driver deres virksomhed som et ApS eller et A/S, vil således igen kunne få omkostningsgodtgørelse, når en afgørelse fra SKAT indbringes for Landsskatteretten eller de almindelige domstole.
Kommuneskatte­procenterne bliver lagt til grund ved skatteberegningen for indkomståret 2021. Afgørende er, i hvilken kommune man havde bopæl den 5. september 2020.

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skatteberegnere
Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Studerende
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier, obligationer og fordringer
Gaver, legater og gevinster
Arv og succession
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.