E.A.5.2.7 Afgiftsfritagelse og afgiftsgodtgørelse
Indhold
Dette afsnit beskriver reglerne om afgiftsfritagelse og afgiftsgodtgørelse.
Afsnittet indeholder:
- Afgiftsfritagelse eller godtgørelse for varer der leveres til udlandet
- Afgiftsfritagelse for varer der modtages fra udlandet
- Afgiftsfritagelse for varer der leveres til diplomatiske repræsentationer
- Oversigt over afgørelser, domme, kendelser, SKM-meddelelser mv.
Afgiftsfritagelse eller godtgørelse for varer der leveres til udlandet
Der er ikke afgift på afgiftspligtige glødelamper mv., som oplagshavere leverer til udlandet. Virksomheder, der ikke er registreret som oplagshaver, kan få en bevilling til afgiftsgodtgørelse for varer, der leveres til udlandet. Se FORBRAL § 24, stk. 1, 1. og 2. pkt.
Registrerede varemodtagere kan uden bevilling efter afgiftsperiodens udløb angive det godtgørelsesberettigede beløb for varer leveret til udlandet direkte på afgiftsangivelsen. Se FORBRAL § 24, stk. 1, 3. pkt.
Bemærk
En virksomhed var ikke berettiget til afgiftsgodtgørelse, bl.a. fordi den ikke havde godtgjort at have købt glødelamper med en indeholdt glødelampeafgift på det omhandlede beløb. Se SKM2017.24.ØLR.
Afgiftsfritagelse for varer der modtages fra udlandet
Der er ikke afgift på varer, der modtages fra udlandet, i samme omfang og under tilsvarende betingelser, som gælder for afgiftsfrihed efter xML § 36x, stk. 1, nr. 1-3. xSe FORBRAL § 24, stk. 2, ogx afsnit D.A.10.3 Indførsel ML § 36.
Afgiftsfritagelse for varer der leveres til diplomatiske repræsentationer
Der er ikke afgift på varer, der leveres til diplomatiske repræsentationer, internationale institutioner mv., der er omtalt i TDL § 4 og personer, der er knyttet til disse. xSe FORBRAL § 24, stk. 3.x
Oversigt over afgørelser, domme, kendelser, SKM-meddelelser mv.
Afgørelse samt evt. tilhørende SKAT-meddelelse |
Afgørelsen i stikord | Yderligere kommentarer |
Landsretsdomme | ||
SKM2017.24.ØLR |
Sagen handlede om, hvorvidt appellanten havde ret til afgiftsgodtgørelse på kr. 844.360,- for glødelampeafgift efter forbrugsafgiftslovens § 24, stk. 1, 2. pkt. Landsretten fandt, at appellanten havde bevisbyrden for, at betingelserne for godtgørelse af afgift af varer, der er afgiftsberigtiget efter reglerne i forbrugsafgiftsloven, er opfyldt. Med henvisning til omstændighederne vedrørende indkøbene af glødelamperne fandt landsretten, at appellantens bevisbyrde var skærpet. Med henvisning til de af byretten anførte grunde tiltrådte landsretten, at appellanten ikke havde godtgjort at have krav på afgiftsgodtgørelse. Landsretten fandt således, at appellanten ikke havde godtgjort at have købt glødelamper med en indeholdt glødelampeafgift på kr. 844.360,-, idet de fremlagte købsfakturaer var udstedt til et andet selskab end appellanten. Derudover var betingelserne i appellantens bevilling om afgiftsgodtgørelse ved udførsel ikke opfyldt, idet de fremlagte fakturaer ikke indeholdt en nærmere angivelse af antal og type af glødelamper, lige som glødelampeafgiften ikke var angivet. De angivelser over type og antal af glødelamper, som var foretaget af appellantens daglige leder, kunne ikke anses for tilstrækkelig dokumentation. Endelig fandtes det ikke dokumenteret, at de i sagen omhandlede glødelamper var afgiftsberigtiget ved erhvervelsen, henset til at glødelamperne blev købt for kr. 39.825,-, til trods for en hævdet afgiftsværdi på kr. 844.360. Landsretten stadfæstede herefter byrettens frifindende dom (SKM2015.231.BR) |
|
Landsskatteretskendelser | ||
SKM2004.123.LSR |
Et selskab lejede et større parti lyskæder til juleudsmykning af en amerikansk udlejer. Selskabet skulle betale glødelampeafgift ved anvendelsen af lyskæderne, og selskabet var ikke berettiget til at få godtgjort glødelampeafgiften. |
Lyskæderne blev sendt til Danmark og efter endt brug returneret til udlandet. |
Læs også:
I Østre Landsret findes der 3 dommere, der har deltaget i henholdsvis 23, 28 og 37 skattesager, og som aldrig har givet en skatteyder medhold i noget, hverken helt eller delvis.
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed
Erhvervsmæssig sommerhusudlejning
Registreringsafgift for nye og brugte motorkøretøjer
Registreringsafgift ved indførsel af brugt bil