C.D.8.3 Realkreditinstitutter
Indhold
Dette afsnit beskriver de skattemæssige regler for realkreditinstitutter.
Afsnittet indeholder:
- Historik
- Generelt om beskatning af realkreditinstitutter
- Hensættelse til imødegåelse af tab på udlån og garantier.
Historik
De realkreditinstitutter, der ikke tidligere har valgt at lade sig omdanne fra fonds- og foreningsformen, har siden fondsbeskatningslovens indførelse været skattepligtige efter denne lov, men fra 1991 blev de overflyttet til beskatning efter SEL (selskabsskatteloven) § 1, stk.1, nr. 5, litra b og blev således skattepligtige som aktieselskaber.
Generelt om beskatning af realkreditinstitutter
Beskatningen efter SEL (selskabsskatteloven) § 1, stk.1, nr. 5, litra b, omfatter dels institutter, der er godkendt efter realkreditloven, dels særlige finansieringsinstitutter.
Hvis de nævnte institutter omdanner sig til aktieselskaber, er de skattepligtige efter SEL (selskabsskatteloven) § 1, stk.1, nr. 1.
Nye realkreditinstitutter skal oprettes som aktieselskaber.
Hensættelse til imødegåelse af tab på udlån og garantier
Pengeinstitutter, realkreditinstitutter, der er omfattet af lov om finansiel virksomhed, Kreditforeningen af Kommuner og regioner i Danmark og aktieselskaber, der er omfattet af lov om et skibsfinansieringsinstitut, skal ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst fradrage beløb, der ved indkomstårets udløb er nedskrevet på udlån og hensat til tab på garantier mv. efter de regnskabsretlige regler, der gælder for instituttet. Se KGL (kursgevinstloven) § 25, stk. 7.
For filialer her i landet af udenlandske kreditinstitutter, der er hjemmehørende i et land inden for EU/EØS, skal beløbet dog opgøres efter de regnskabsretlige regler, der gælder for tilsvarende kreditinstitutter undergivet Finanstilsynets tilsyn.
Nedskrivninger og hensatte beløb kan dog kun fradrages, i det omfang de vedrører tab, der er fradragsberettiget efter skattelovgivningens almindelige regler. Ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst skal medregnes de fradragsberettigede nedskrivninger og hensatte beløb, jf. KGL (kursgevinstloven) § 25, stk. 7, 1. pkt., for det forudgående indkomstår. Se SKL (skattekontrolloven) § 6 D.
Se også
Se også:
- afsnit C.B.1.3.5 Realkreditinstitutter mv. - KGL § 10 om om realkreditinstitutter mv - KGL (kursgevinstloven) § 10
- afsnit C.B.1.7.14 Realkreditinstitutters mv. opgørelse af gevinst og tab på fordringer og gæld om realkreditinstitutters mv. opgørelse af gevinst og tab på fordringerog gæld.
Læs også:
I Østre Landsret findes der 3 dommere, der har deltaget i henholdsvis 23, 28 og 37 skattesager, og som aldrig har givet en skatteyder medhold i noget, hverken helt eller delvis.
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed
Erhvervsmæssig sommerhusudlejning
Registreringsafgift for nye og brugte motorkøretøjer
Registreringsafgift ved indførsel af brugt bil