C.D.8.2.4 Arbejdsmarkedsrelaterede livsforsikringsaktieselskaber
Indhold
Dette afsnit beskriver betingelserne for arbejdsmarkedsrelaterede livsforsikringsselskabers skattefrihed, herunder for overgang til skattefrihed og ophørsbeskatning.
Afsnittet indeholder:
- Definition
- Skattefrihed
- Overgang til skattefrihed
- Ophørsbeskatning.
Definition
Ved et arbejdsmarkedsrelateret livsforsikringsaktieselskab forstås ifølge § 307 i lov om finansiel virksomhed et livsforsikringsaktieselskab, der
- direkte eller indirekte fuldt ud ejes af forsikringstagernes faglige organisationer, eventuelt i fællesskab med de relevante branchers arbejdsgiverorganisationer
- er etableret som følge af en overenskomstmæssig aftale og
- ifølge vedtægterne ikke udbetaler udbytte til ejerne.
Skattefrihed
Der er skattefrihed for arbejdsmarkedsrelaterede livsforsikringsaktieselskaber omfattet af § 307 i lov om finansiel virksomhed. Se SEL (selskabsskatteloven) § 3, stk. 1, nr. 18.
Overgangen til skattefrihed sker på det tidspunkt, hvor selskabet har foretaget sådanne vedtægtsændringer, at betingelserne i § 307 i lov om finansiel virksomhed for at være et arbejdsmarkedsrelateret livsforsikringsaktieselskab er opfyldt.
Overgang til skattefrihed
Et selskab kan vælge at overgå til skattefrihed efter SEL (selskabsskatteloven) § 3, stk. 1, nr. 18, med virkning fra begyndelsen af det indkomstår, hvori der foretages vedtægtsændringer til at opfylde betingelserne i § 307 i lov om finansiel virksomhed. Se SEL (selskabsskatteloven) § 3, stk. 9. Selskabet vil være undtaget fra skattepligt for hele indkomståret, uanset at betingelserne for skattefrihed ikke er opfyldt ved indkomstårets begyndelse. Det er en betingelse, at selskabet i hele indkomståret ikke udbetaler udbytte til ejerne.
Bestemmelsen medfører, at et selskab, der har indkomstår svarende til kalenderåret, og som ønsker at overgå til skattefrihed med virkning fra begyndelsen af et indkomstår, undgår at afholde generalforsamling den 1. januar for at foretage vedtægtsændringer.
Negativt sumbeløb - udbetaling
I tilfælde, hvor et livsforsikringsselskab overgår til skattefrihed efter SEL (selskabsskatteloven) § 3, stk. 1, nr. 18, kan selskabet få udbetalt skatteværdien beregnet med den i § 17, stk. 1, nævnte procent af et resterende negativt sumbeløb efter SEL (selskabsskatteloven) § 13, stk.7, 4. pkt. vedrørende det sidste indkomstår, hvor selskabet er skattepligtigt. Se SEL (selskabsskatteloven) § 13, stk. 7, 5. pkt.
Med reglen om, at selskabet kan få refunderet skatten af et skattemæssigt underskud opnås, at selskabet ikke tilskyndes til at udskyde overgangen til skattefrihed kun med det formål at søge at opnå fradrag for et fremført negativt fradragsbegrænsningsbeløb.
Har selskabet i øvrigt et skattemæssigt underskud, anvendes de almindelige regler vedrørende sambeskatning for et sådant underskud.
Ophørsbeskatning
Skattepligten efter SEL (selskabsskatteloven) § 1, stk. 1, nr. 1, fortsætter indtil tidspunktet for overgangen. Se SEL (selskabsskatteloven) § 5, stk. 1. Livsforsikringsaktieselskabernes overgang sidestilles efter SEL (selskabsskatteloven) § 5, stk. 4, med ophør af virksomhed og salg til handelsværdi af de aktiver og passiver, der er i behold hos selskabet på tidspunktet for overgangen.
Der skal således foretages en ophørsbeskatning af livsforsikringsaktieselskaberne, dvs. opgørelse og beskatning af allerede optjente og hidtil ubeskattede avancer, hvorved skattelettelsen ved overgang til ren pensionsafkastbeskatning kun får virkning for fremtidigt formueafkast. Ophørsbeskatningen vil dog ikke resultere i skattebetaling i det omfang, at hidtil ubeskattede avancer mv. ved samme lejlighed hensættes til de forsikrede.
Medfører fx en senere vedtægtsændring, at et livsforsikringsaktieselskab ikke længere opfylder betingelserne for at være et arbejdsmarkedsrelateret livsforsikringsaktieselskab, vil livsforsikringsaktieselskabet overgå til at blive skattepligtig efter SEL (selskabsskatteloven) § 1, stk. 1, nr. 1.
Læs også:
I Østre Landsret findes der 3 dommere, der har deltaget i henholdsvis 23, 28 og 37 skattesager, og som aldrig har givet en skatteyder medhold i noget, hverken helt eller delvis.
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed
Erhvervsmæssig sommerhusudlejning
Registreringsafgift for nye og brugte motorkøretøjer
Registreringsafgift ved indførsel af brugt bil