G.A.3.4.1.3.3 Omkostninger ved konkursens gennemførelse
Indhold
Afsnittet handler om, hvem der hæfter for omkostningerne ved konkursens gennemførelse, når konkursboets midler ikke er tilstrækkelige til at dække disse.
Afsnittet indeholder:
- Sikkerhedsstillelse
- Fritagelse
- Virksomhedspant
- Ingen hæftelse ud over sikkerhedsstillelsen.
Sikkerhedsstillelse
Hvis skifteretten skal afsige et konkursdekret, er det en betingelse, at den, der har begæret konkursen, stiller sikkerhed for omkostningerne ved boets behandling. Se KL § 27, stk. 1. Sikkerhedsstillelsen nedsættes til halvdelen, hvis der også kan kræves sikkerhedsstillelse efter KL § 27, stk. 4 eller 5, medmindre den, der er forpligtet til at stille sikkerhed efter disse bestemmelser, må anses for at være ude af stand hertil. Har flere begæret konkursen, påhviler forpligtelsen til at stille sikkerhed disse solidarisk og indbyrdes lige.
Hvis der i forbindelse med en forudgående rekonstruktionsbehandling er stillet den sikkerhed, der nævnes i KL § 11 a, stk. 7, skal der ikke stilles sikkerhed. Se KL § 27, stk. 2.
Fritagelse
Skifteretten kan fritage for sikkerhedsstillelse efter KL § 27, stk. 1, så statskassen indestår for omkostninger ved konkursbehandlingen, hvis
- særlige hensyn til en fordringshaver eller skyldneren taler for dette, eller
- konkursen er begæret af skyldneren, og Erhvervsstyrelsen har truffet afgørelse om tvangsopløsning af selskabet.
Se KL § 27, stk. 3.
Virksomhedspant
Er der på fristdagen tinglyst virksomhedspant efter TL (toldloven) § 47 c i skyldnerens ejendom, skal virksomhedspanthaveren straks efter afsigelsen af konkursdekretet stille 50.000 kr. i sikkerhed for omkostningerne ved boets behandling. Se KL § 27, stk. 4. Sikkerhedsstillelsen er subsidiær i forhold til sikkerhedsstillelse efter KL § 27, stk. 1, og KL § 11 a, stk. 7. Er der flere virksomhedspanthavere, påhviler forpligtelsen til at stille sikkerhed disse solidarisk og indbyrdes i forhold til pantets værdi.
Se afsnit G.A.3.2.2.1.3.11 Virksomheds- og fordringspant Virksomheds- og fordringspant.
Hvis der ikke er tinglyst virksomhedspant på fristdagen, påhviler forpligtelserne efter KL § 27, stk. 4, den eller de panthavere, der har aflyst et virksomhedspant senere end to år før fristdagen, medmindre aflysningen under hensyn til omstændighederne fremtrådte som ordinær, dvs. var forretningsmæssigt begrundet, fx som led i en normal afvikling af arrangementet. Se KL § 27, stk. 5.
Hæftelsesreglerne i KL § 27, stk. 4 og 5, gælder ikke fordringspanthavere efter TL (toldloven) § 47 d. Fordringspanthavere kan dog som konkursrekvirenter efter KL § 27, stk. 1, blive pålagt at stille sikkerhed. Se afsnit G.A.3.2.2.1.3.11 Virksomheds- og fordringspant Virksomheds- og fordringspant.
Ingen hæftelse ud over sikkerhedsstillelsen
En fordringshaver, der har begæret konkursen eller har stillet sikkerhed for omkostningerne ved konkursbehandlingen, hæfter ikke for omkostningerne ud over sikkerhedsstillelsen. Se KL § 27, stk. 6.
Læs også:
I Østre Landsret findes der 3 dommere, der har deltaget i henholdsvis 23, 28 og 37 skattesager, og som aldrig har givet en skatteyder medhold i noget, hverken helt eller delvis.
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed
Erhvervsmæssig sommerhusudlejning
Registreringsafgift for nye og brugte motorkøretøjer
Registreringsafgift ved indførsel af brugt bil