F.A.31.5 VAB D, Kvalitetskontrol af frugt og grøntsager
Indhold
Afsnittet beskriver vareområdet og ressortmyndighedens lovgrundlag på området.
Afsnittet indeholder:
- Formål og lovgrundlag
- Ressortmyndighed
- Import
- Eksport.
Formål og lovgrundlag
Formålet
Alle friske frugter og grøntsager, der importeres fra lande uden for EU, skal overholde nogle handelsnormer, som er fastsat af EU.
Ved import og eksport af frisk frugt og friske grøntsager til forbrug skal det sikres, at varerne opfylder disse handelsnormer. Der er særlige normer på 10 typer af frugt og grøntsager. Se Landbrugs- og Fiskeristyrelsens hjemmeside for "Handelsnormer for frugt og grønt".
For de frugter og grøntsager, der skal opfylde disse handelsnormer, skal der udføres importkontrol inden varerne indføres på EU's toldområde. For bananer skal der fremlægges vægtcertifikat når tolden beregnes af vægten.
Lovgrundlaget
For området Kvalitetskontrol for frugt og grøntsager gælder der en række EF-forordninger:
EU regulering:
- >Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1308/2013 af 17. december 2013 om en fælles markedsordning for landbrugsprodukter og om ophævelse af Rådets forordning (EØF) nr. 922/72, (EØF) nr. 234/79, (EF) nr. 1037/2001 og (EF) nr. 1234/2007.<
- Kommissionens forordning (EF) nr. 543 af 7. juni 2011 om nærmere bestemmelser for anvendelsen af Rådets forordning (EF) nr. 1234/2007 for så vidt angår frugt og grøntsager og forarbejdede frugter og grøntsager.
Særligt vægtcertifikat for bananer:
- Kommissionens Delegerede Forordning (EU) 2015/2446, art. 155-157.
- Kommissionens Gennemførselsforordning (EU) 2015/2447, art. 251-252.
Ressortmyndighed
Ressortmyndighed for denne varebestemmelse er Landbrugsstyrelsen.
Import
Frisk frugt og friske grøntsager, som er omfattet af EU's særlige handelsnormer, kan kun indføres i EU, hvis de opfylder disse normer.
Handelsnormerne omfatter krav til kvalitet og størrelse. Det betyder at der
- som hovedregel ikke må være fremmedlegemer i produkterne
- ikke må være skadegørere i væsentligt omfang.
Herudover skal produkterne være tydeligt mærket med følgende:
- Oprindelsesland
- Producent (eventuelt producentens identifikationsnummer)
- Art
- Kvalitetsklasse
- Sort - for visse arter
- Størrelsesklasse - for visse arter og klasser.
Frisk frugt og friske grøntsager er produkter, som har en kort holdbarhed og som handles over store afstande. De store afstande mellem producent/afsender og modtager giver mulighed for at produkterne forringes under transporten, så de ikke opfylder kravene ved ankomsten.
Ved import skal der foreligge en kontrolattest med betegnelsen GA 133 fra Landbrugsstyrelsen eller eventuelt en tilsvarende fra et andet EU land, før varerne kan frigives af Toldstyrelsen.
For mange typer af frisk frugt og friske grøntsager er der krav om, at varepartiet ledsages af et plantesundhedscertifikat. Se F.A.31.4 VAB C, Planter og planteprodukter Planter og planteprodukter.
Eksport
Frisk frugt og friske grøntsager, der er omfattet af EU's særlige handelsnormer, kan kun udføres fra EU, hvis de opfylder disse normer. Der skal foreligge en kontrolattest med betegnelsen GA 133 fra Landbrugsstyrelsen, som dokumenterer dette.
Landbrugsstyrelsen kan godkende eksportører til reduceret kontrolfrekvens, hvilket medfører at virksomheden selv må udføre kontrollen og udfylde kontrolattesten. En godkendelse løber i tre år.
En del lande udenfor EU kræver et plantesundhedscertifikat for levende plantemateriale, der indføres fx. fra et EU-land. Dette gælder også for frisk frugt og friske grøntsager. Det er eksportørens ansvar at sikre, at varepartiet ledsages af de plantesundhedscertifikater, som kræves af modtagerlandet.
En eksportør skal anmelde sin varesending til Landbrugsstyrelsens nærmeste kontrolafdeling senest kl. 9.00 på dagen for eksporten. Ved anmeldelsen skal blanket GA 130 anvendes. Landbrugsstyrelsens kontrollører udfører kontrollen hos eksportøren og udfærdiger en kontrolattest, GA 133, til eksportøren. Denne kontrolattest skal følge sendingen.
Læs også:
I Østre Landsret findes der 3 dommere, der har deltaget i henholdsvis 23, 28 og 37 skattesager, og som aldrig har givet en skatteyder medhold i noget, hverken helt eller delvis.
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed
Erhvervsmæssig sommerhusudlejning
Registreringsafgift for nye og brugte motorkøretøjer
Registreringsafgift ved indførsel af brugt bil