E.A.7.12.1 Regel og lovgrundlag
Indhold
Dette afsnit indeholder en kort introduktion til reglerne, herunder formål, lovgrundlag og historik.
Afsnittet indeholder:
- Regel
- Formål
- Lovgrundlag
- Historik.
Regel
Der skal betales afgift af indholdet CFC, når stoffet anvendes i eller til fremstilling af nærmere angivne varer. Se afsnit E.A.7.12.3 CFC og industrielle drivhusgasser omfattet af reglerne.
Der skal betales afgift af HFC, PFC og SF6 uanset hvilke varer stofferne anvendes i eller bruges til fremstillingen af. Se afsnit E.A.7.12.3 CFC og industrielle drivhusgasser omfattet af reglerne. Under visse betingelser er der dog mulighed for at søge afgiften tilbage. Se nærmere om dette i afsnit E.A.7.12.7 Afgiftsfritagelse og afgiftsgodtgørelse.
Der skal også betales afgift, når stofferne findes i blandinger med andre stoffer.
Se også
Se E.A.7.12.5 Afgiftens størrelse og beregning om dækningsafgift.
Formål
Formålet med loven er at begrænse udslippet af visse kemiske stoffer, som kan medføre nedbrydning af ozonlaget og ændringer i klimaet. Dette skal blandt andet ske ved at reducere spild fra eksisterende anlæg, hvor stofferne anvendes, men også ved at opsamle og genanvende stofferne.
CFC (også kaldet freon) er kendt for at nedbryde ozonlaget. HFC, PFC og SF6 bevirker, at jordens evne til at tilbageholde jordens overskudsvarme øges, hvilket betyder, at temperaturen stiger (drivhuseffekten).
Lovens formål er også at tilskynde til at bruge mere miljøvenlige stoffer og at tilskynde til udviklingen af alternativer, som kan træde i stedet for drivhus- og ozonlagsnedbrydende gasser.
Lovens formål er i overensstemmelse med Danmarks internationale forpligtelser, herunder blandt andre Montreal-protokollen fra 1987 og Kyoto-aftalen fra 11.december 1997. Aftalen indebærer en forpligtelse på nationalt plan til at reducere udslippet af visse drivhusgasser.
HFC'er, PFCer og SF6 er med på listen i Kyoto-protokollen over drivhusgasser, hvor udledningen skal mindskes.
Lovgrundlag
Afgift af CFC, HFC, PFC og SF6 fremgår af lovbekendtgørelse nr. 69 af 17. januar 2017 om afgift af CFC og visse industrielle drivhusgasser med senere ændringer.
Loven forkortes i denne vejledning til CFCAL.
>Bemærk
Loven er bl.a. ændret ved lov nr. 1728 af 27. december 2018.
Fra og med 1. april 2019 ændres bestemmelsen i CFCAL § 7, stk. 1, om godtgørelse af afgift, så registrerede varemodtagere ikke skal have nogen bevilling for at kunne få godtgørelse af afgiften via afgiftsangivelsen.
Fra og med 1. juli 2019:
- ensrettes de administrative regler for registrering på tværs af en række afgiftslove, så der anvendes ens terminologi for registreringsformerne. En ”registreret virksomhed” vil således blive kaldt for en ”oplagshaver”, og en ”erhvervsdrivende varemodtager” vil blive kaldt for en ”registreret varemodtager”. Dette medfører ingen indholdsmæssige ændringer. De nye betegnelser anvendes allerede i dag i vidt omfang i Den juridiske vejledning.
- indføres der en fjernsalgsbestemmelse i CFCAL § 13.
Se § 4 i lov nr. 1728 af 27. december 2018 samt bemærkningerne til loven i L 103.<
Historik
Afgift på CFC blev indført pr. 1. januar 1989, som led i en handleplan om reduktion af forbruget af CFC.
Afgift på HFC, PFC og SF6 blev indført med virkning fra 1. marts 2001.
En forhøjelse af afgiften på HFC-gasser mv. blev vedtaget som en del af Forårspakke 2.0 (skattereformen i 2009). Afgifterne på disse drivhusgasser er herved balanceret efter CO2-afgiften på 150 kr. pr. ton CO2 målt i CO2-ækvivalenter. Forhøjelsen er trådt i kraft pr. 1 april 2011.
Læs også:
I Østre Landsret findes der 3 dommere, der har deltaget i henholdsvis 23, 28 og 37 skattesager, og som aldrig har givet en skatteyder medhold i noget, hverken helt eller delvis.
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed
Erhvervsmæssig sommerhusudlejning
Registreringsafgift for nye og brugte motorkøretøjer
Registreringsafgift ved indførsel af brugt bil