E.A.6.4.3 Afgiftssats og beregning af afgiften
Indhold
Afsnittet beskriver reglerne om, hvordan afgiften beregnes, herunder hvornår et givent bidrag eller en tilkendt arbejdsulykkeserstatning skal medregnes til afgiftsgrundlaget.
Afsnittet indeholder:
- Afgiftssatser
- Afgiftsgrundlag
- Bidrag indbetalt efter sidste rettidige betalingsdag for 4. kvartal
- Reguleringer af arbejdsulykkeserstatninger m.v. tilkendt i et tidligere år
Afgiftssatser
Afgiftssatserne er henholdsvis:
- 17 pct. af de indbetalte bidrag til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (tidligere Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring) og
- 12 pct. af de erstatninger og godtgørelser m.v., som er tilkendt af Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (tidligere Arbejdsskadestyrelsen) som følge af en arbejdsulykke.
Se ABSAL § 3, stk. 1.
Afgiftsgrundlag
Grundlaget for beregning af arbejdsskadeafgiften er:
- de bidrag, som de sikringspligtige arbejdsgivere og de frivilligt sikrede har indbetalt til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring i medfør af arbejdsskadesikringsloven vedrørende det foregående kalenderår.
- de erstatninger og godtgørelser m.v., som følge af en arbejdsulykke, som Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (tidligere Arbejdsskadestyrelsen) har tilkendt i det foregående kalenderår.
Se ABSAL § 3, stk. 1. Reglen skal ses i sammenhæng med ABSAL § 2, hvoraf det fremgår, at afgiftsperioden er kalenderåret.
Eksempelvis vil arbejdsskadeafgiften for 2015 skulle beregnes dels på grundlag af summen af faktiske indbetalte bidrag vedrørende 2014, dels på grundlag af summen af arbejdsulykkeserstatninger m.v. tilkendt i 2014.
For så vidt angår bidraget er det de faktisk indbetalte bidrag vedrørende et givent år. De bidrag, som de frivilligt sikrede eksempelvis har betalt i december 2012, men som vedrører 2013 skal derfor indgå i afgiftsgrundlaget for 2013.
Bidrag vedrørende et givent kalenderår, som er faktureret, men som ikke er betalt, indgår derimod ikke i afgiftsgrundlaget.
Bidrag indbetalt efter sidste rettidige indbetalingsdag for 4. kvartal
Bidrag, som vedrører et givent kalenderår, men som først betales efter udløbet af sidste rettidige indbetalingsdag for 4. kvartal, indgår i afgiftsgrundlaget i det følgende kalenderår, jf. ABSAL § 3, stk. 2.
Reguleringer af arbejdsulykkeserstatninger m.v. tilkendt i et tidligere år
Til brug for angivelse og indbetaling af afgiften opgør Arbejdsmarkedets Erhvervssikring hvert år senest den 20. april summen af tilkendte arbejdsulykkeserstatninger mv., som Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (tidligere Arbejdsskadestyrelsen) har tilkendt i det foregående kalenderår. Denne opgørelse er endelig.
Ændringer som følge af Ankestyrelsens afgørelse indgår ikke i afgiftsgrundlaget i de tilfælde, hvor Ankestyrelsens afgørelse først træffes, efter at Arbejdsmarkedets Erhvervssikring har opgjort summen af tilkendte arbejdsulykkeserstatninger m.v. Det samme gælder domstolsafgørelser. Se ABSAL § 3, stk. 6.
Regulering af en tidligere tilkendt arbejdsulykkeserstatning m.v., som følge af Ankestyrelsens afgørelse eller en domstolsafgørelse påvirker dermed ikke afgiftsgrundlaget i de tilfælde, hvor afgørelsen træffes efter dette tidspunkt.
Læs også:
I Østre Landsret findes der 3 dommere, der har deltaget i henholdsvis 23, 28 og 37 skattesager, og som aldrig har givet en skatteyder medhold i noget, hverken helt eller delvis.
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed
Erhvervsmæssig sommerhusudlejning
Registreringsafgift for nye og brugte motorkøretøjer
Registreringsafgift ved indførsel af brugt bil