C.H.3.3.6 Aktie- og andelslejligheder
Indhold
Dette afsnit handler om, hvordan boligafgifter og vedligeholdelsesudgifter vedrørende aktie- og andelslejligheder skal behandles.
Afsnittet indeholder:
- Definition
- Boligafgift og vedligeholdelsesudgifter
- Udleje af bolig.
Definition
Aktie- og andelslejligheder ejes af henholdsvis boligaktieselskabet og andelsboligforeningen.
Boligaktieselskaber og andelsboligforeninger er omfattet af lov om andelsboligforeninger og andre boligfællesskaber.
Både boligaktieselskaber og andelsboligforeninger er selvstændige skattesubjekter, der er omfattet af beskatningsreglerne i selskabsskatteloven.
Aktie- og andelslejligheder er lejligheder, hvor brugsretten til lejligheden kræver besiddelse af en aktiepost eller et andelsbevis.
Boligafgift og vedligeholdelsesudgifter
Boligafgift og vedligeholdelsesudgifter vedrørende aktie- og andelslejligheder er private udgifter, der ikke kan trækkes fra.
Se også
Se afsnit (C.H.2.1.15.6 Boligejendomme ejet via aktier eller andelsbeviser) om boligejendomme ejet med aktier eller andelsbeviser.
Bemærk
Ejere af aktie- eller andelslejligheder, der bebor deres lejlighed, er hverken omfattet af reglerne om beskatning af lejeværdi i egen bolig eller af reglerne om ejendomsværdiskat af bolig i egen ejendom.
Udleje af bolig
Resultatet af udleje af en aktie- eller andelslejlighed hele året medregnes ved indkomstopgørelsen på sædvanlig vis efter skattelovgivningen. Det bemærkes, at udlejningen som udgangspunkt vil blive anset for ikke erhvervsmæssig. Et eventuelt underskud kan derfor ikke fratrækkes, ligesom virksomhedsordningen ikke kan anvendes. Se SKM2012.701.SR.
Der gælder særlige regler ved udlejning af en andelslejlighed en del af året og ved udlejning af værelser i en andelslejlighed. Udlejning af andelslejligheder sidestilles i denne forbindelse med fremleje af en lejet lejlighed.
Se LL (ligningsloven) §§ 15 P >og Q <og afsnit (C.H.3.4 Udlejning af privat bolig) om udlejning af privat bolig.
Læs også:
I Østre Landsret findes der 3 dommere, der har deltaget i henholdsvis 23, 28 og 37 skattesager, og som aldrig har givet en skatteyder medhold i noget, hverken helt eller delvis.
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed
Erhvervsmæssig sommerhusudlejning
Registreringsafgift for nye og brugte motorkøretøjer
Registreringsafgift ved indførsel af brugt bil