C.F.1.6.3 Indgangsværdier ved skattepligtens indtræden
Indhold
Dette afsnit handler om indgangsværdier for aktiver og passiver ved skattepligtens indtræden.
Afsnittet indeholder:
- Hovedregel
- Undtagelse: afskrivningsberettigede aktiver
- Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser mv
Se også
Se også afsnit C.D.3.2.2 Indgangsværdier om indgangsværdier ved sambeskatning for selskaber.
Hovedregel
Hvis en person bliver fuldt eller begrænset skattepligtig her til landet, eller hvis en person efter bestemmelserne i en DBO bliver hjemmehørende her i landet, anses passiver og aktiver som ikke i forvejen er omfattet af dansk beskatning, for erhvervet på det faktiske anskaffelsestidspunkt til handelsværdien på tilflytningstidspunktet.
Det medfører, at ejertiden forud for tilflytningstidspunktet medregnes. Dette gælder ikke for afskrivningsberettigede aktiver (undtagelse). Se KSL (kildeskatteloven) § 9, stk. 1.
Undtagelse: afskrivningsberettigede aktiver
Afskrivningsberettigede aktiver anses for erhvervet på det faktiske anskaffelsestidspunkt og for den faktiske anskaffelsessum, afskrevet maksimalt efter danske regler indtil tilflytningstidspunktet. Se KSL (kildeskatteloven) § 9, stk. 2.
I beregningen af afskrivninger forud for tilflytningstidspunktet indgår alle afskrivninger, der kan foretages efter aktivets levering eller erhvervelse - både løbende afskrivninger og straksafskrivninger. Forskudsafskrivninger indgår ikke i beregningen.
Skatteyderen stilles altså i tilflytningssituationen som om, den fulde skattepligt har bestået i hele det pågældende afskrivningsberettiget aktivs ejertid.
Bemærk
Hvis handelsværdien på tilflytningstidspunktet er mindre end den faktiske anskaffelsessum afskrevet maksimalt efter danske regler, anses aktivet for anskaffet til handelsværdien på tilflytningstidspunktet. Se KSL (kildeskatteloven) § 9, stk. 2.
Om et aktiv er afskrivningsberettiget, afgøres ud fra de gældende danske afskrivningsregler på tilflytningstidspunktet. Afskrivningsloven, statsskatteloven eller ligningslovens afskrivningsregler fastlægger, hvilke aktiver der er afskrivningsberettigede. Selv om et aktiv er nedskrevet til nul, og der derfor ikke kan foretages yderligere afskrivninger, anses det fortsat for at være et afskrivningsberettiget aktiv.
Genvundne afskrivninger
Aktiver, der ved skattepligtens indtræden blev anset for maksimalt afskrevet efter danske regler, beskattes kun i det omfang de overstiger det faktiske værditab i skattepligtsperioden. Det faktiske værditab er forskellen mellem den kontantomregnede salgssum og handelsværdien på tidspunktet for skattepligtens indtræden. De genvundne afskrivninger opgøres til den del af de afskrivninger, der er foretaget i skattepligtsperioden og som overstiger det faktiske værditab i perioden. Se KSL (kildeskatteloven) § 9, stk. 3, 1. pkt.
Fortjeneste
For aktiver, der stiger i værdi efter skattepligtens indtræden i forhold til anskaffelsessummen, kan højst medregnes med et beløb, der svarer til forskellen mellem salgssummen og handelsværdien på tidspunktet for inddragelse under dansk beskatning. Se KSL (kildeskatteloven) § 9, stk. 3, 2. pkt.
Saldometoden
For aktiver, der afskrives efter saldometoden, skal der foretages en ansættelse af afståelsessummen. Afståelsessummen ansættes til den skattemæssigt nedskrevne værdi på afståelsestidspunktet med tillæg af den del af de afskrivninger, der er foretaget i skattepligtsperioden og som overstiger det pågældende aktivs faktiske værditab i skattepligtsperioden (genvundne afskrivninger efter KSL (kildeskatteloven) § 9, stk. 3, 1. pkt). Hvis aktivet er steget i værdi efter skattepligtens indtræden, skal fortjeneste efter KSL (kildeskatteloven) § 9, stk. 3, 2. pkt. også tillægges den skattemæssige nedskrevne værdi. Se KSL (kildeskatteloven) § 9, stk. 3, 3. pkt.
Goodwill
Goodwill kan kun afskrives, hvis det er erhvervet mod vederlag. Goodwill, der er oparbejdet af en virksomhed, er ikke et afskrivningsberettiget aktiv. Egen oparbejdet goodwill værdiansættes efter hovedreglen, dvs. den værdiansættes til handelsværdien på tilflytningstidspunktet. Se AL (afskrivningsloven) § 40.
Læs også:
I Østre Landsret findes der 3 dommere, der har deltaget i henholdsvis 23, 28 og 37 skattesager, og som aldrig har givet en skatteyder medhold i noget, hverken helt eller delvis.
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed
Erhvervsmæssig sommerhusudlejning
Registreringsafgift for nye og brugte motorkøretøjer
Registreringsafgift ved indførsel af brugt bil