C.E.3.5.2.2.2.2 Når en ægtefælle har ydet arbejdsindsats i den anden ægtefælles erhvervsvirksomhed i mellemperioden
Indhold
Dette afsnit beskriver reglerne, når en ægtefælle har ydet arbejdsindsats i den anden ægtefælles erhvervsvirksomhed i mellemperioden.
Afsnittet indeholder:
- Personer omfattet af reglen
- Regel
- Betingelser.
Personer omfattet af reglen
Reglen omfatter den længstlevende ægtefælle, når dødsboet er et selvstændigt skattesubjekt omfattet af DBSL (dødsboskatteloven) § 3. Den længstlevende ægtefælle og afdøde må ikke være separeret ved dødsfaldet.
Se afsnit C.E.3.5.1 Hvilke regler gælder for den længstlevende ægtefælle og en samlever, når dødsboet er omfattet af DBSL afsnit II? om reglerne, når afdøde og den længstlevende ægtefælle var separeret ved dødsfaldet.
Regel
Dødsboskatteloven har særlige regler, der afviger fra skattelovgivningens regler for personer, når en ægtefælle har ydet arbejdsindsats i den anden ægtefælles erhvervsvirksomhed i mellemperioden.
Det gælder i følgende tilfælde:
- Når den længstlevende ægtefælle i mellemperioden har drevet en erhvervsvirksomhed, der tilhørte afdøde, kan dødsboet bestemme, at den længstlevende ægtefælle skal medregne et beløb, der svarer til den betaling, som skulle være ydet andre for at udføre et arbejde af samme art og omfang. Se DBSL (dødsboskatteloven) § 44, stk. 1, pkt.
- Når den længstlevende ægtefælle i mellemperioden har deltaget i væsentligt omfang i driften af en erhvervsvirksomhed, der tilhørte og i overvejende grad blev drevet af afdøde, kan dødsboet bestemme, at den længstlevende ægtefælle skal medregne et beløb, som skulle være ydet andre for at udføre et arbejde af samme art og omfang. Se DBSL (dødsboskatteloven) § 44, stk. 1, 2. pkt.
- Når afdøde i mellemperioden har drevet en erhvervsvirksomhed, der tilhørte den længstlevende ægtefælle, kan den længstlevende ægtefælle fratrække et beløb, der svarer til den betaling, som skulle være ydet andre for at udføre et arbejde af samme art og omfang. Se DBSL (dødsboskatteloven) § 44, stk. 2, 1. pkt.
- Når afdøde i mellemperioden har deltaget i væsentligt omfang i driften af en erhvervsvirksomhed, der tilhørte og i overvejende grad blev drevet af den længstlevende ægtefælle, kan den længstlevende ægtefælle fratrække et beløb, der svarer til den betaling, som skulle være ydet andre for at udføre et arbejde af samme art og omfang. Se DBSL (dødsboskatteloven) § 44, stk. 2, 2. pkt.
Det følger af, at beskatningen af resultatet af erhvervsvirksomhed skal ske hos den, der ejer virksomheden uanset, hvem af ægtefællerne der har drevet den i mellemperioden.
Bemærk
Når dødsboet eller den længstlevende ægtefælle ønsker at bruge en af reglerne, er dødsboet omfattet af obligatorisk xoplysningsskema xfor mellemperioden. Se afsnit C.E.3.2.2.3 Obligatorisk afsluttende skatteansættelse for mellemperioden om obligatorisk xoplysningsskema xfor mellemperioden.
Betingelser
Det er en betingelse for den længstlevende ægtefælles fradrag efter c) og d), at dødsboet beskattes af det samme beløb
- i mellemperioden efter DBSL (dødsboskatteloven) § 13, når dødsboet er skattefritaget
- i bobeskatningsperioden, når dødsboet ikke er skattefritaget.
Se DBSL (dødsboskatteloven) § 44, stk. 2, 3. pkt.
Se også
Se
- DBSL (dødsboskatteloven) § 9, stk. 1 nr. 7 og afsnit C.E.3.2.3.2.2.3 Når en ægtefælle har ydet arbejdsindsats i den anden ægtefælles erhvervsvirksomhed i mellemperioden om beskatningen af vederlaget i mellemperioden
- DBSL (dødsboskatteloven) § 13, stk. 5, nr. 4 og afsnit C.E.3.2.2.3 Obligatorisk afsluttende skatteansættelse for mellemperioden om obligatorisk afsluttende ansættelse for mellemperioden
- DBSL (dødsboskatteloven) § 22, stk. 1, nr. 7 og afsnit C.E.3.3.3.2.2.3 Når en ægtefælle har ydet arbejdsindsats i den anden ægtefælles virksomhed i mellemperioden om beskatningen af vederlaget i bobeskatningsperioden.
Læs også:
I Østre Landsret findes der 3 dommere, der har deltaget i henholdsvis 23, 28 og 37 skattesager, og som aldrig har givet en skatteyder medhold i noget, hverken helt eller delvis.
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed
Erhvervsmæssig sommerhusudlejning
Registreringsafgift for nye og brugte motorkøretøjer
Registreringsafgift ved indførsel af brugt bil