C.D.8.10.10 Kursgevinster
Indhold
Afsnittet handler om, at kursgevinster, der tilfalder udenlandske finansielle selskaber, i visse tilfælde kan beskattes i Danmark.
Afsnittet indeholder:
- Regel
- Opgørelse af kursgevinsten
- Indeholdelse af skatten
Se også
Se afsnit C.D.8.10.6 Renter om renter
Regel
Selskaber mv., der er hjemmehørende i udlandet, er i visse tilfælde skattepligtige af kursgevinster på fordringer, der er stiftet på sådanne vilkår, at gælden skal indfries til en forud fastsat overkurs i forhold til værdien på stiftelsestidspunktet. Se SEL (selskabsskatteloven) § 2, stk. 1, litra h.
Det er en betingelse for skattepligten, at debitor er et selskab mv., der er omfattet af SEL (selskabsskatteloven) § 1 eller SEL (selskabsskatteloven) § 2, stk. 1, litra a og at kreditor er koncernforbundet med debitor som nævnt i SKL xkapitel 4x (kontrolleret gæld).
Bestemmelserne i SEL (selskabsskatteloven) § 2, stk. 1, litra d finder tilsvarende anvendelse på kursgevinsterne.
Baggrunden for bestemmelsen
Bestemmelsen skal ses i sammenhæng med bestemmelsen i SEL (selskabsskatteloven) § 2, stk.1, litra d om renter. Se ovenfor under C.D.8.10.6 Renter. Bestemmelsens formål er at forhindre, at rentebetalinger konverteres til gældsindfrielse til overkurs.
Opgørelse af kursgevinsten
Den skattepligtige kursgevinst opgøres som forskellen mellem fordringens værdi på stiftelsestidspunktet og den aftalte indfrielsessum. Hvis indfrielsen sker gennem afdrag, medregnes så stor en del, som svarer til forholdet mellem på den ene side indfrielsessummen med fradrag af anskaffelsessummen og på den anden side indfrielsessummen.
Indeholdelse af skatten
I forbindelse med enhver indfrielse af gæld til et selskab mv., der er skattepligtigt af kursgevinster, skal der indeholdes 22 pct. af den skattepligtige gevinst. Med virkning fra den 1. marts 2015 er skatteprocenten således reduceret fra 25 % til 22 %. Se lov nr. 202 af 27. februar 2015.
Læs også:
I Østre Landsret findes der 3 dommere, der har deltaget i henholdsvis 23, 28 og 37 skattesager, og som aldrig har givet en skatteyder medhold i noget, hverken helt eller delvis.
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed
Erhvervsmæssig sommerhusudlejning
Registreringsafgift for nye og brugte motorkøretøjer
Registreringsafgift ved indførsel af brugt bil