C.D.1.4.2 Udenlandske selskaber og foreninger mv.
Indhold
Dette afsnit beskriver reglerne om indtræden af skattepligt for udenlandske selskaber mv.
Afsnittet indeholder:
- Ledelsens sæde
- Øvrige selskaber mv.
- Anskaffelsessum og -tidspunkt for aktiver og passiver, som bliver omfattet af skattepligt til Danmark
- Skattemæssig selskabskvalifikation, SEL (selskabsskatteloven) § 2 C.
- Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser mv.
Ledelsens sæde
Selskaber og foreninger mv. anses for at høre hjemme her i landet, hvis selskabet eller foreningen mv. er registreret her i landet eller ledelsen har sæde her i landet. Se SEL (selskabsskatteloven) § 1, stk. 6. Se også TfS 1998, 334 LR.
Dette gælder dog ikke for et selskab eller en forening mv., som er omfattet af fuld skattepligt i en fremmed stat efter denne stats skatteregler, hvis Danmarks DBO med den pågældende stat medfører, at Danmark skal lempe dobbeltbeskatningen af indkomst fra et fast driftssted i den pågældende stat ved at nedsætte den danske skat af denne indkomst med et større beløb end det beløb, der er betalt i skat af denne indkomst i den pågældende stat. Se SEL (selskabsskatteloven) § 1, stk. 6, 2. pkt.
Øvrige selskaber mv.
For selskaber og foreninger mv., der er stiftet før det tidspunkt, hvor selskabet mv. bliver hjemmehørende i Danmark, indtræder skattepligten på det tidspunkt, hvor selskabet mv. bliver hjemmehørende her i landet. Se SEL (selskabsskatteloven) § 4, stk. 3.
For selskaber og foreninger mv., der har hjemsted i udlandet, og som i medfør af SEL (selskabsskatteloven) § 2, stk. 1, litra a, b eller f, undergives begrænset skattepligt her i landet, indtræder skattepligten på tidspunktet for påbegyndelsen af den virksomhed, der begrunder skattepligten. Se SEL (selskabsskatteloven) § 6, 1. pkt. Det gælder også, hvis et udenlandsk selskab mv. indgår i et dansk interessentskab.
Se også
Se afsnit C.D.1.2 Begrænset skattepligtige selskaber mv. om begrænset skattepligt for udenlandske selskaber mv.
Anskaffelsessum og -tidspunkt for aktiver og passiver, som bliver omfattet af skattepligt til Danmark
Bliver et selskab, forening mv. skattepligtig til Danmark, er udgangspunktet at aktiver og passiver, som ikke i forvejen er omfattet af dansk beskatning, anses for anskaffet på det faktiske anskaffelsestidspunkt til handelsværdien på det tidspunkt, hvor skattepligten til Danmark indtræder. Se SEL (selskabsskatteloven) § 4 A, stk. 1 og stk. 5.
Aktiver og passiver bliver omfattet af SEL (selskabsskatteloven) § 4 A i følgende situationer:
a. Når et selskab eller en forening mv. bliver fuldt skattepligtig efter SEL (selskabsskatteloven) § 1.
b. Når et selskab eller en forening mv. efter bestemmelserne i en dobbeltbeskatningsoverenskomst bliver hjemmehørende her i landet.
c. Når udenlandske selskaber og foreninger mv., bliver skattepligtige efter SEL (selskabsskatteloven) § 2, og ikke umiddelbart forinden har været skattepligtige efter SEL (selskabsskatteloven) § 1 eller FBL (fondsbeskatningsloven) § 1.
Der er i SEL (selskabsskatteloven) § 4 A, stk. 2-4 fastsat regler for opgørelse af anskaffelsestidspunkt og -sum, for beregning af genvundne afskrivninger mv. og for fradrag for udgifter afholdt før tilflytningstidspunktet.
Skattemæssig selskabskvalifikation, SEL (selskabsskatteloven) § 2 C
Der blev i 2008 indsat § 2 C i selskabsskatteloven. Ifølge bestemmelsen, der har virkning for indkomstår, der påbegyndes den 15. april 2008 eller senere, bliver visse registreringspligtige filialer og transparente enheder omkvalificeret til selvstændige skattesubjekter, hvis ejere af mere end 50 procent af kapitalen eller stemmerettighederne ikke er hjemmehørende i Danmark. Se SEL (selskabsskatteloven) § 2 C.
Se også
Se afsnit C.D.1.2.7 Skattemæssig selskabskvalifikation om skattemæssig selskabskvalifikation.
En dansk filial af et udenlandsk selskab skal som udgangspunkt anmeldes til Erhvervsstyrelsen, forinden filialen påbegynder sin aktivitet her i landet, og i forbindelse hermed skal hjemstedet for den danske filial angives.
Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser mv.
Skemaet viser relevante afgørelser på området:
Afgørelser |
Afgørelsen i stikord |
Yderligere kommentarer |
Skatterådet og Ligningsrådet |
||
TfS.1998.334.LR |
En person, som var bosiddende i Danmark og fuldt skattepligtig her, erhvervede aktierne i et finsk selskab. Selskabet var et holdingselskab, hvori der ikke blev taget daglige/løbende ledelsesbeslutninger. Selskabet blev af Ligningsrådet anset for at være fuldt skattepligtigt til Danmark efter SEL (selskabsskatteloven) § 1, stk. 6, idet ledelsen fandtes at have sæde i Danmark. Skattepligten indtrådte på erhvervelsestidspunktet for aktierne. |
Læs også:
I Østre Landsret findes der 3 dommere, der har deltaget i henholdsvis 23, 28 og 37 skattesager, og som aldrig har givet en skatteyder medhold i noget, hverken helt eller delvis.
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed
Erhvervsmæssig sommerhusudlejning
Registreringsafgift for nye og brugte motorkøretøjer
Registreringsafgift ved indførsel af brugt bil