C.C.6.7.1 Regel
Retsvirkningen af succession er, at sælgeren ikke skal beskattes af de ved overdragelsen konstaterede fortjenester, og at køberen indtræder i sælgerens skattemæssige stilling for så vidt angår anskaffelsestidspunktet, -summen og -hensigten for de overdragne aktiver.
For køberen indebærer successionen også, at skattemæssige af- og nedskrivninger efter overdragelsen tager udgangspunkt i aktivernes af- eller nedskrevne værdier på overdragelsestidspunktet.
Reglerne om skattemæssig succession ved overdragelse i levende live fremgår af KSL (kildeskatteloven) § 33 C og KSL (kildeskatteloven) §§ 26 A og 26 B.
KSL (kildeskatteloven) §§ 26 A og 26 B omfatter overdragelse til ægtefælle.
KSL (kildeskatteloven) § 33 C omfatter overdragelse til:
- Øvrig familie: Egne børn og børnebørn samt søskende og disses børn og børnebørn. Adoptiv- eller stedbarnsforhold sidestilles med naturligt slægtskabsforhold
- Nærtstående
- Samlevere, der opfylder betingelserne i BAL (boafgiftsloven) § 22, stk. 1, litra d
- Nære medarbejdere
- Tidligere medarbejdere
- Tidligere ejere.
Successionsmuligheder ved overdragelse af aktier mv. findes i ABL (aktieavancebeskatningsloven) §§ 34, 35 og 35 A. Se afsnit C.B.2.13 Overdragelse med succession.
Efter KSL (kildeskatteloven) § 25 A, stk. 1, og SKM2015.446.LSR, skal indkomst fra selvstændig erhvervsvirksomhed beskattes hos den af ægtefællerne, der i overvejende grad driver virksomheden. Denne ægtefælle kan bruge følgende regelsæt om:
- medarbejdende ægtefælle, KSL (kildeskatteloven) § 25 A, stk. 3
- lønaftale mellem ægtefæller, KSL (kildeskatteloven) § 25 A, stk. 7
- fordeling af virksomhedens resultat mellem ægtefæller, KSL (kildeskatteloven) § 25 A, stk. 8.
Anvendelse af KSL (kildeskatteloven) § 25 A, stk. 1 og 8 gælder i alle tilfælde, hvor der drives erhvervsmæssig virksomhed, herunder også såkaldt passiv virksomhed, som fx solcelleanlæg og udlejningsejendomme - både efter personskatteloven og virksomhedsskatteloven.
Se nærmere om KSL (kildeskatteloven) § 25 A i:
- afsnit C.A.8.4.1.1 Hovedregel for ægtefællers fordeling af overskud om hovedreglen for ægtefællers fordeling af overskud
- afsnit C.C.5.2.4.3 Fælles ejet og fælles drevet virksomhed om fælles ejet og fælles drevet virksomhed i virksomhedsordningen
- afsnit C.C.5.2.4.4 Overdragelse af virksomhed mellem ægtefæller om overdragelse af virksomhed mellem ægtefæller og virksomhedsordningen.
Bemærk, at Skatteministeren i høringssvaret til L 85 1999/2000 om justering af Pinsepakken oplyste, at det ikke var nødvendigt at indarbejde i lovforslaget, at ægtefæller kunne succedere efter KSL (kildeskatteloven) § 25 A, stk. 8, i en del af virksomhedsordningen, idet "fordelingen af virksomhedens konti...kan...baseres på administrativ praksis, som det er tilfældet for de øvrige situationer i KSL (kildeskatteloven) § 25 A..."
Efter DBSL (dødsboskatteloven) §§ 36 - 38 er det muligt at succedere i et dødsbos aktiver og erhvervsvirksomhed. Se mere om dette i afsnit C.E.3.4.3 Udlodningsmodtagers succession om udlodningsmodtagers succession.
Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser mv.
Skemaet viser relevante afgørelser på området:
Afgørelse |
Afgørelsen i stikord |
Yderligere kommentarer |
Landsskatteretskendelser og -afgørelser |
||
SKM2015.446.LSR |
Klagerens ægtefælle blev anset for at være den, der i henhold til kildeskattelovens § 25 A, stk. 1, havde drevet udlejningsvirksomhed med en lejlighed. Kapitalindkomsten i forbindelse med salg af den pågældende lejlighed skulle herefter medregnes ved opgørelsen af klagerens ægtefælles kapitalindkomst. |
Læs også:
I Østre Landsret findes der 3 dommere, der har deltaget i henholdsvis 23, 28 og 37 skattesager, og som aldrig har givet en skatteyder medhold i noget, hverken helt eller delvis.
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed
Erhvervsmæssig sommerhusudlejning
Registreringsafgift for nye og brugte motorkøretøjer
Registreringsafgift ved indførsel af brugt bil