C.C.5.2.7.2 Overførsler i hæverækkefølgen
Indhold
Dette afsnit beskriver hæverækkefølgen ved overførsler fra virksomhedsordningen til privatøkonomien, når den selvstændige har valgt beskatning efter virksomhedsskattelovens afsnit 1.
Afsnittet indeholder:
- Hovedregel
- Undtagelser.
Hovedregel
Overførsel af værdier fra virksomheden til den selvstændige anses for foretaget i en bestemt rækkefølge, også kaldet hæverækkefølgen. Det skyldes, at der skattemæssigt er forskel på, om man overfører virksomhedsoverskud, indskud eller beløb ud over indskud. Se VSL (virksomhedsskatteloven) § 5.
Overskud af virksomhed skal enten beskattes som kapitalindkomst eller personlig indkomst, mens der ikke skal ske beskatning af beløb, der er overført fra indskudskontoen.
Hvis der er overført beløb ud over indeståendet på indskudskontoen, er det udtryk for et privat lån i virksomheden. Der skal i dette tilfælde beregnes rentekorrektion. Se VSL (virksomhedsskatteloven) § 11, stk. 1. Endvidere kan der ikke foretages foreløbig beskatning efter VSL (virksomhedsskatteloven) § 10, stk. 2, jf. VSL (virksomhedsskatteloven) § 11, stk. 4.
Hæverækkefølgen er følgende:
- Hensættelser til senere hævning i form af
- kapitalafkast, som vedrører det forudgående indkomstår, og som er overført til den selvstændige inden fristen for indgivelse af oplysningsskema. Se VSL (virksomhedsskatteloven) § 7
- resterende overskud, som vedrører det forudgående indkomstår, og som er overført til den selvstændige inden fristen for indgivelse af oplysningsskema. Se VSL (virksomhedsskatteloven) § 10, stk. 1,
- Overskud i det pågældende år fordelt på
- Opsparet overskud fra tidligere indkomstår
- Indestående på indskudskontoen.
Se også
Se også afsnit
- C.C.5.2.5 om indskudskonto
- C.C.5.2.11 om rentekorrektion.
Undtagelser
Hæverækkefølgen omfatter ikke rentekorrektion og beløb, der bliver brugt til dækning af virksomhedsskat.
Rentekorrektion indgår ikke i hæverækkefølgen
Der kan blive tale om rentekorrektion, hvis der er overført værdier fra virksomheden til den selvstændige ud over de overførsler, der er nævnt i VSL § 5, stk. 1. Rentekorrektionen indgår ikke i hæverækkefølgen. Se VSL (virksomhedsskatteloven) § 5, stk. 2.
Reglerne om rentekorrektion er fastsat i VSL (virksomhedsskatteloven) § 11.
Se også
Se også afsnit C.C.5.2.11 Rentekorrektion om rentekorrektion.
Beløb til dækning af virksomhedsskat går forud for hæverækkefølgen
Hæverækkefølgen omfatter ikke beløb, der er overført fra virksomheden til den selvstændige til dækning af virksomhedsskat. Se VSL (virksomhedsskatteloven) § 5, stk. 3. Det betyder, at beløbet overføres forud for hæverækkefølgen efter VSL § 5, stk. 1.
Hævninger til dækning af virksomhedsskat er nærmere omtalt i afsnit C.C.5.2.7.3 Den udvidede hæverækkefølge om den udvidede hæverækkefølge.
Læs også:
I Østre Landsret findes der 3 dommere, der har deltaget i henholdsvis 23, 28 og 37 skattesager, og som aldrig har givet en skatteyder medhold i noget, hverken helt eller delvis.
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed
Erhvervsmæssig sommerhusudlejning
Registreringsafgift for nye og brugte motorkøretøjer
Registreringsafgift ved indførsel af brugt bil