C.C.2.1.4.4.2.3 Rådighedsbeskatning
Indhold
Dette afsnit beskriver, hvornår den selvstændige kan anses for at råde privat over en virksomhedstelefon, og derved blive skattepligtig af fri telefon.
Afsnittet indeholder:
- Privat rådighed.
- Eksempler.
Privat rådighed
Hvis en selvstændigt erhvervsdrivende skal beskattes af fri telefon, forudsætter det, at han eller hun kan råde privat over en arbejdstelefon.
Med "privat rådighed" forstås muligheden for at bruge et gode, aktuelt en telefon, til private formål. Det er derfor ikke afgørende, om den selvstændige rent faktisk bruger telefonen privat, men at han eller hun blot har muligheden for at gøre det.
Det betyder konkret, at det er denne mulighed, som udløser beskatningen under visse omstændigheder, og at det ikke er afgørende, om muligheden er udnyttet.
Eksempler
Virksomheden drives uden for hjemmet
Hvis den selvstændige har fastnet og/eller mobiltelefon i virksomheden, udløser almindelig privat brug ikke beskatning af fri telefon. Virksomhedsejeren kan derfor skattefrit ringe fra arbejdstelefonen på arbejdet og ordne private ærinder, såsom at bestille tid hos lægen, tandlægen, tale med børneinstitutionen eller give kortere beskeder til børn og/eller ægtefælle eller lignende.
Derimod medfører rådighedsbegrebet i praksis, at arbejdsmobiltelefonen allerede første gang, den selvstændige tager den med sig hjem på bopælen eller med i sommerhuset, anses for at være til rådighed for privat brug på bopælen mv. og dermed skattepligtig.
I modsætning til, hvad der gælder for lønmodtagere, er det på grund af personsammenfaldet ikke muligt for den erhvervsdrivende at afkræfte formodningen om, at en telefon, der tages med hjem på bopælen eller med i sommerhuset eller lignende, bruges privat.
Virksomheden drives fra hjemmet
En telefon, som befinder sig i en virksomhed, der drives fra hjemmet (blandet bolig/erhverv), udløser altid beskatning, fordi der er formodning for, at den kan bruges privat. Derfor er det umuligt for den selvstændigt erhvervsdrivende, der driver virksomhed fra bopælen - også selv om det sker fra separate lokaler - at afkræfte formodningen om, at telefonen er til rådighed for privat brug.
Læs også:
I Østre Landsret findes der 3 dommere, der har deltaget i henholdsvis 23, 28 og 37 skattesager, og som aldrig har givet en skatteyder medhold i noget, hverken helt eller delvis.
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed
Erhvervsmæssig sommerhusudlejning
Registreringsafgift for nye og brugte motorkøretøjer
Registreringsafgift ved indførsel af brugt bil