A.B.1.2.5.1 Selskaber der behandler egne aktier mv.
Indhold
Dette afsnit handler om indberetningspligten for selskaber der behandler egne aktier mv.
Afsnittet indeholder:
- Regel
- Oversigt over ændringer i forhold til den tidligere skattekontrollov
- Indberetningen
- Bemyndigelse
Regel
Selskaber m.v., der erhverver egne aktier m.v., skal hvert år foretage indberetning til Skatteforvaltningen om de erhvervede egne aktier m.v. i det forudgående kalenderår med angivelse af identitet, antal, anskaffelsestidspunkt og anskaffelsessum for aktierne m.v. og sælgers identitet, jf. dog SIL § 50. Se SIL § 28, stk. 1
Bestemmelsen er en videreførelse af den tidligere SKL (skattekontrolloven) § 7 E, stk. 1.
Efter SIL § 28, stk. 2, kan skatteministeren fastsætte nærmere regler om indberetningen. Bestemmelsen er en videreførelse af den tidligere SKL (skattekontrolloven) § 7 E, stk. 2, dog indeholder bestemmelse i modsætning til den tidligere regel ikke mulighed for at lempe indberetningspligten.
Oversigt over ændringer i forhold til den tidligere skattekontrollov
Tidligere SKL (skattekontrolloven) |
Gældende SIL |
Indholdet af ændringer |
§ 7 E, stk. 1 |
§ 28, stk. 1 |
Bestemmelsen er en videreførelse af nuværende lovgivning. Efter bestemmelsen, skal selskaber m.v., der erhverver egne aktier m.v., hvert år foretage indberetning til Skatteforvaltningen om de erhvervede egne aktier m.v. i det forudgående kalenderår med angivelse af identitet, antal, anskaffelsestidspunkt og anskaffelsessum for aktierne m.v. og sælgers identitet, jf. dog § 50. Efter bestemmelsen, kan skatteministeren fastsætte nærmere regler om indberetningen. |
§ 7,E, stk. 2 |
§ 28, stk. 2 |
Skatteministeren kan fastsætte nærmere regler om indberetningen. |
Indberetningen
Efter SIL § 28, stk. 1, skal selskaber m.v., der erhverver egne aktier m.v., hvert år foretage indberetning til SKAT om de erhvervede egne aktier m.v. i det forudgående kalenderår med angivelse af identitet, antal, anskaffelsestidspunkt og anskaffelsessum for aktierne m.v. og sælgers identitet, jf. dog § 50.
Når der i bestemmelsen henvises til »aktier m.v.« skal dette forstås som de papirer, der er omfattet af aktieavancebeskatningsloven.
Når der i bestemmelsen henvises til »selskaber m.v.« skal dette som udgangspunkt forstås som de selskaber (f.eks. aktie- eller anpartsselskaber) og foreninger (f.eks. investeringsforeninger) og andre juridiske personer, der har udstedt de pågældende aktier m.v.
Indberetningen skal ikke foretages, hvis afståelsen er omfattet af indberetningspligten efter SIL § 16, § 17, stk. 3, eller § 29. Bestemmelsen i SIL § 28, stk. 2, 2. pkt., sikrer mod dobbeltindberetning.
Indberetningen skal efter bestemmelsen ske årligt til Skatteforvaltningen og vedrøre de erhvervede egne aktier m.v. i det forudgående kalenderår med angivelse af identitet, antal, anskaffelsestidspunkt, anskaffelsessum for aktierne m.v. og sælgers identitet.
Ved lov nr. 430 af 18. maj 2016, er der indført en ny skattebegunstiget medarbejderaktieordning i ligningslovens § 7 P.
For at sikre korrekt beskatning ved afståelse af medarbejderaktier, herunder som følge af ligningslovens § 7 P, er der indført en oplysningspligt for afståelser af disse, hvor erhververen er et selskab, der foretager opkøb af egne aktier. Indberetningspligten påhviler selskabet.
Bemærk
Indberetning efter SIL § 28 skal foretages til Skatteforvaltningen senest den 20. januar, eller hvis denne dag er en lørdag eller søndag, senest den følgende mandag. Se SIL § 54, stk. 1.
Bemyndigelse
Efter SIL § 28, stk. 2, kan skatteministeren fastsætte nærmere regler om indberetningen.
Det er de samme oplysninger der skal indberettes som indberetningen efter SIL §§ 8 og 17. Der henvises ligeledes til SIB §§ 12 og 33.
Læs også:
I Østre Landsret findes der 3 dommere, der har deltaget i henholdsvis 23, 28 og 37 skattesager, og som aldrig har givet en skatteyder medhold i noget, hverken helt eller delvis.
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed
Erhvervsmæssig sommerhusudlejning
Registreringsafgift for nye og brugte motorkøretøjer
Registreringsafgift ved indførsel af brugt bil