A.B.1.2.3.1 Konti i udlandet
Indhold
Dette afsnit handler om fuldmagt- og tilsagnserklæringer, når personer, der er skattepligtige til Danmark, har konti i udlandet.
Afsnittet indeholder:
- Regel
- Fælleskonto
- Undtagelse fra erklæringspligten
- Fuldmagt og årlige oplysninger
Regel
En fysisk eller juridisk person, der er skattepligtig til Danmark, skal afgive oplysninger om konti i udlandet. Herudover skal der gives oplysninger om indskudsbeviser, hvis disse har en oprindelig løbetid på til og med et år, og når der oprettes en konto hos udstederen, hvorpå bevisernes værdi, forrentning og indfrielsesprovenu fremgår.
Erklæringspligten gælder alle konti i udlandet. Også konti, der ikke føres hos andre end et pengeinstitut.
Se SKL (skattekontrolloven) § 11 A, stk. 1.
Fælleskonto
Der skal også afgives en erklæring, hvis et pengeinstitut, børsmæglerselskab mv. optræder på personens eller selskabets vegne (via en fælleskonto). Ved en fælleskonto skal erklæringerne indsendes samlet til Skatteforvaltningen.
Udtagelse fra erklæringspligten
Statsanerkendte arbejdsløshedskasser, forsikringsselskaber, investeringsforeninger, børsmæglerselskaber samt kreditinstitutter skal ikke afgive erklæring.
Fuldmagt og årlige oplysninger
Der er i visse tilfælde pligt til på erklæringsblanketten at give Skatteforvaltningen fuldmagt til indseende i (dvs. ret til at se) den udenlandske konto og indsende årlige oplysninger om kontoen.
Er kontoen oprettet i et pengeinstitut i udlandet, skal der dog ikke gives fuldmagt eller indsendes årlige oplysninger som nævnt i punkt A), hvis en af følgende omstændigheder er gældende:
- Personer der er CVR-/SE-registreret, og kontoen er erhvervsmæssig.
- Danske statsborger, der er udsendt af den danske stat til tjeneste i udlandet, og er fuldt skattepligtig til Danmark. Gælder tillige den udsendtes samlevende ægtefælle og hjemmeboende børn.
- Kontoen er oprettet eller indskudsbeviset er erhvervet før den 1. oktober 1988
- Fysiske personer, som opretter konto i et pengeinstitut i et land, hvor skattemyndighederne automatisk indsamler og videresender oplysninger, som nævnt i artikel 5, nr. 2 i Rådets direktiv 2011/16/EU med senere ændringer.
Ophører man med at opfylde en af ovenstående betingelser for fritagelse, er man pligtig til at give Skatteforvaltningen besked, såfremt kontoen opretholdes.
A) Der skal hvert år uden opfordring senest ved selvangivelsesfristen sendes følgende oplysninger til Skatteforvaltningen:
- Identifikation af kontohaver (CPR-nr., navn og adresse)
- Pengeinstituttets navn og adresse
- Kontonr.
- Årets tilskrevne renter
- Dato for rentetilskrivningen
- Indestående ved årets udgang.
B) Der kan alternativt indhentes et tilsagn fra det udenlandske pengeinstitut om, at pengeinstituttet påtager sig at indsende oplysningerne som nævnt under A) til Skatteforvaltningen. Tilsagnserklæring skal være vedlagt erklæringsblanketten. Oplysningerne skal indsendes senest 1. februar i året efter det kalenderår, som oplysningerne vedrører.
C) Føres kontoen af andre end et pengeinstitut, skal der hvert år uden opfordring senest ved selvangivelsesfristen sendes oplysningerne nævnt under A) til Skatteforvaltningen.
Hvis Skatteforvaltningen ikke hvert år modtager de ønskede oplysninger om kontoen mv., kan Skatteforvaltningen pålægge, at kontoen afvikles. Endvidere kan der blive tale om daglige bøder, jf. SKL (skattekontrolloven) § 9.
Læs også:




I Østre Landsret findes der 3 dommere, der har deltaget i henholdsvis 23, 28 og 37 skattesager, og som aldrig har givet en skatteyder medhold i noget, hverken helt eller delvis.





,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed
Erhvervsmæssig sommerhusudlejning
Registreringsafgift for nye og brugte motorkøretøjer
Registreringsafgift ved indførsel af brugt bil