A.C.2.1.2.3 Løbende opfølgning
Generelt om, hvordan SKAT løbende skal følge op på påbud om daglige bøder
Påbud og daglige bøder er et ressourcekrævende instrument at anvende, og det er nødvendigt løbende at følge op på sagerne.
Er der fx givet et påbud om at overholde konkrete regnskabsbestemmelser i chokoladeafgiftsloven, må SKAT i første omgang snarest muligt efter fristens udløb konstatere, om påbuddet efterleves, eller om der stadig er grundlag for at pålægge daglige bøder.
Ved konstatering af manglende efterlevelse
Vejledende må der højst gå 7 kalenderdage fra fristens udløb, og indtil det konstateres, at påbuddet ikke er efterlevet, for at kunne pålægge daglige bøder fra udløb af fristen.
Hvis der går længere tid, er det som udgangspunkt nødvendigt med et nyt påbud med en ny 14 dages frist for overholdelse.
Siden hen må der følges op, dels inddrivelsesmæssigt og dels for at konstatere, om påbuddet nu efterleves, så pålæg af daglige bøder, inddrivelse mv. skal ophøre.
Som nævnt inddrives bøderne i praksis løbende for perioder af 10 kalenderdage. For så vidt angår konstatering af, om påbuddet efterleves, må der vejledende højst gå 10 dage mellem hver opfølgning.
Skattekontrollovens straffebestemmelser
Under forudsætning af, at den fornødne subjektive tilregnelse foreligger, kan der straffes med bøde, hvis skatteyderen undlader at opfylde en oplysnings- eller indberetningspligt. Se SKL (skattekontrolloven) § 14, stk. 2.
Hvis der forsætligt afgives urigtige eller vildledende oplysninger for at unddrage skat kan der straffes med bøde eller fængsel i indtil 1 år og 6 måneder, medmindre højere straf er forskyldt efter >straffelovens § 289<. Se SKL (skattekontrolloven) § 14, stk. 1.
Se afsnit A.C.3 Straffeproces om Straffeproces.
Læs også:




I Østre Landsret findes der 3 dommere, der har deltaget i henholdsvis 23, 28 og 37 skattesager, og som aldrig har givet en skatteyder medhold i noget, hverken helt eller delvis.





,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed
Erhvervsmæssig sommerhusudlejning
Registreringsafgift for nye og brugte motorkøretøjer
Registreringsafgift ved indførsel af brugt bil