Der skal afgives en erklæring, herunder fuldmagts- og tilsagnserklæring, til SKAT, hvis en person/selskab har, eller opretter - eller har andel i - en indskudskonto i udlandet. Der skal afgives en erklæring for hver konto, jf. SKL (skattekontrolloven) § 11 A
Dette gælder ligeledes, hvis et pengeinstitut, børsmæglerselskab mv. optræder på personen-/selskabets vegne (via fælleskonto). Ved fælleskonto skal erklæringerne indsendes samlet til SKAT. Se endvidere det særlige afsnit om fuldmagts- og tilsagnserklæring nedenfor.
Vær i øvrigt opmærksom på, at indskudsbeviser udstedt af udenlandske pengeinstitutter mv. sidestilles med kontoindestående, når indskudsbeviset har en oprindelig løbetid på til og med et år, og når der oprettes en konto hos udstederen, hvorpå bevisernes pålydende værdi, forrentning og indfrielsesprovenu bogføres.
Til erklæringsformålet findes en blanket, som der skal udfyldes:
Til ikke-erhvervsmæssig konto i udlandet, erklæring K, ikke CVR-/SE-registrerede, blanket 49.021
Til erhvervsmæssig konto i udlandet, erklæring K, CVR/SE-registrerede, blanket 49.022.
Der er kun erklæringspligtig, hvis personen/selskabet er skattepligtig her til landet af de nævnte konti/indskudsbeviser eller afkastet heraf.
Undtagelse: Statsanerkendte arbejdsløshedskasser, forsikringsselskaber, investeringsforeninger, børsmæglerselskaber samt kreditinstitutter skal ikke afgive erklæring. Optræder en af ovenstående finansielle virksomheder som formidlere eller på ens vegne (via fælleskonto), er man selv som kunde erklæringspligtig.
Hvis der sker henvendelse til et dansk pengeinstitut eller anden virksomhed, der formidler pengeoverførsler, for at overføre beløb til en konto i udlandet, skal man være opmærksom på, at den, der formidler pengeoverførslen, kan forlange at se bevis for, at kontoen, der overføres til i udlandet, er erklæret overfor SKAT. Den attesterede erklæring fra skal fremvises."Større virksomheder", defineret som virksomheder eller landsdækkende organisationer, eksempelvis Røde Kors, Danida m.fl., som årligt skal afgive flere end 20 erklæringer om virksomhedskonti i udlandet, kan af få en administrativ lettelse i form af en tilladelse til at benytte en særlig erklæringsform: En "kvartalserklæring".
Fordelen ved denne erklæringsform er, at
der kan etableres en edb-løsning i virksomheden
der kan afgives fælleserklæring med én underskrift og et stempel.
Kvartalserklæringen er en samlet oversigt over henholdsvis nyoprettede og/eller afsluttede konti i det kvartal, der er gået.
Kvartalserklæringen skal indeholde oplysning om
periodeangivelse
kontohavers navn og adresse i udlandet samt hjemland
kontonummer for hver enkelt konto under den enkelte kontofører, suppleret med oplysninger om oprettelsesdato og/eller ophørsdato, arten af konto, samt kontohavers stempel og underskrift.
Kvartalserklæringen indsendes til , Østbanegade 123, 2100 København Ø. De vil efterfølgende fra modtage en kvittering eller en attesteret erklæring.
Fuldmagt og tilsagnserklæring
Der er i visse tilfælde pligt til på erklæringsblanketten at give fuldmagt til indseende i (dvs. ret til at se) den udenlandske konto og opfylde tilsagnsforpligtelsen som nævnt under A eller B nedenfor.
Fritagelse for fuldmagt og tilsagnsforpligtelse:
Føres kontoen i udlandet gennem et pengeinstitut, skal der ikke gives fuldmagt eller afgive/indhente tilsagn som nævnt under A), hvis en af følgende omstændigheder er gældende:
Den erklæringspligtige er CVR-/SE-registreret, og kontoen er erhvervsmæssig
Kontoen er oprettet eller indskudsbeviset er erhvervet før den 1. oktober 1988
Kontoen er oprettet efter 1. juli 2005 i et pengeinstitut indenfor EU og identifikation (personnummer) er oplyst til det udenlandske pengeinstitut. (NB: fritagelsen gælder imidlertid ikke, hvis kontoen er oprettet i Belgien, Luxembourg eller i Østrig).
Den erklæringspligtige er dansk statsborger, der er udsendt af den danske stat til tjeneste i udlandet, og den erklæringspligtige er fuldt skattepligtig til Danmark
Den erklæringspligtige er samlevende ægtefælle med eller hjemmeboende barn af en, der er udsendt af den danske stat til tjeneste i udlandet, der selv er fuldt skattepligtig til Danmark.
Opfyldes mindst en af ovenstående betingelser for fritagelse ikke længere, og opretholdes konto fortsat, er der pligt til at give besked herom.
A) Føres kontoen i udlandet gennem et pengeinstitut, skal der fra dette pengeinstitut indhente et tilsagn om, at pengeinstituttet hvert år, uden opfordring, påtager sig at sende følgende oplysninger til :
Identifikation af den, der indsender oplysningerne
Identifikation af kontohaver (personnummer/CVR-/SE-nummer, navn og adresse)
Identifikation af kontoen mv. (kontonummer m.m.)
Størrelsen af ydede eller godskrevne renter i året
Dato for rentetilskrivningen
Indestående ved årets udgang.
Oplysningerne skal indsendes senest 1. februar i året efter det kalenderår, som oplysningerne vedrører.
B) Føres kontoen af andre end et pengeinstitut, skal den erklæringspligtige selv give tilsagn om, at denne hvert år, uden opfordring, påtager sig at indsende oplysningerne nævnt under A) til ToldSkat.
Dispensation fra pligten om tilsagnserklæring
Hvis den ønskede tilsagnserklæring ikke kan indhentes, nævnt ovenfor under A.i afsnittet "Fuldmagt og tilsagnserklæring", som følge af at pengeinstituttet i det pågældende land ikke ønsker eller ifølge landets lovgivning ikke må påtage sig denne indberetningsforpligtelse, kan dispensere fra kravet. Dette kræver, at særlige forhold begrunder, at kontoen føres i det pågældende land.
Erklæringsblanketten indsendes da i udfyldt stand, påført eller vedlagt en ansøgning om dispensation samt en begrundelse for kontoførelsen i udlandet.
En dispensation er dog betinget af, at den erklæringspligtige selv hvert år indsender de oplysninger, der er nævnt under A.i afsnittet "Fuldmagt og tilsagnserklæring", bilagt dokumentation for oplysningernes rigtighed.
Efterkommes dispensationsansøgningen, vil dette fremgå af den attesterede erklæring, som den erklæringspligtige vil modtage fra .
NB: Det skal oplyses, at der alene kan dispenseres fra pligten om fuldmagt og tilsagnserklæring, ikke fra selve erklæringspligten.
Hvis tilsagnsforpligtelsen ikke efterkommes, og ikke hvert år modtager de ønskede oplysninger om kontoen mv., kan pålægge kontoindehaveren at afvikle kontoen. Endvidere kan der blive tale om daglige bøder, jf. SKL (skattekontrolloven) § 9.
Indskudsbeviser udstedt af udenlandske pengeinstitutter m.v. sidestilles med kontoindestående, når indskudsbeviset har en oprindelig løbetid på til og med et år, og når der oprettes en konto hos udstederen, hvorpå bevisernes pålydende værdi, forrentning og indfrielsesprovenu bogføres.
Til dette formål findes en blanket for erklæring om erhvervsmæssig konto i udlandet (Erklæring K for SE-registrerede), og en blanket for ikke-erhvervsmæssig konto i udlandet (Erklæring K for ikke SE-registrerede).
Der er erklæringspligt, hvis man er skattepligtig her til landet af de nævnte konti respektive indskudsbeviser eller afkast heraf. Der er endvidere erklæringspligt for personer, der efter oprettelse af indskudskonto i udlandet bliver skattepligtige her til landet.
Statsanerkendte arbejdsløshedskasser, forsikringsselskaber, investeringsforeninger, børsmæglerselskaber samt kreditinstitutter skal ikke afgive erklæring. Optræder en af disse som formidlere for investorer, er investorerne selv erklæringspligtige.
På blanketten, hvorpå erklæring afgives, skal der gives en fuldmagt til til indseende i kontoen i det udenlandske pengeinstitut m.v., jf. SKL (skattekontrolloven) § 11 A, stk. 5, nr. 1.
Er der tale om konto i pengeinstitut i udlandet skal blanketten indeholde/ vedlægges en tilsagnser-klæring fra det udenlandske pengeinstitut m.v., hvori det påtager sig hvert år af egen drift at sende oplysninger om kontoen til , jf. SKL (skattekontrolloven) § 11 A, stk. 5, nr. 1.
Fuldmagt samt tilsagnserklæring fra det udenlandske pengeinstitut skal ikke afgives, hvis kontohaveren:
er SE-registreret, eller
er udsendt af den danske stat til tjeneste i udlandet og er fuldt skattepligtig her til landet, eller
er samlevende ægtefælle med eller hjemmeboende barn af en, der er udsendt af den danske stat til tjeneste i udlandet, og selv er fuldt skattepligtig her til landet, eller
har oprettet kontoen før den 1. oktober 1988.
Føres konto i udlandet hos anden kontofører skal kontohaveren selv foretage den årlige indberetning til .
,, Skattemyndighedernes opgave er at forvalte den lovgivning, som gælder på skatteområdet. Ved varetagelsen af denne opgave skal myndighederne opretholde borgernes tillid til, at myndighederne holder sig til lovgrundlaget. Den opretholdes ikke, hvis myndighederne giver skatteyderen en opfattelse af, at en lovbunden afgørelse - f.eks. en skatteansættelse - er genstand for forhandling med SKAT.
Folketingets Ombudsmand i redegørelse af 21. marts 2018
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.