Til forside
tax.dk - skat og afgift
Ligningsvejledningen 2011-2
<< indholdsfortegnelse >>

A.C.2.2.3 Bidrag til fleksydelsesordning

Efter lov om fleksydelse (lovbekendtgørelse nr. 871 af 6. juli 2007) er der fradrag for indbetalinger af bidrag til fleksydelsesordningen og beskatningen af tilbagebetalinger af bidrag fra fleksydelsesordningen, jf. PBL (pensionsbeskatningsloven) § 49 B. Fleksydelsen erstatter seniorydelsen.

Betingelserne for at overgå til fleksydelse er, at ansøgeren er fyldt 60 år og er født inden 1. januar 1959, er visiteret til fleksjob, betaler fleksydelsesbidrag, har indbetalt fleksydelsesbidrag i mindst 25 år inden for de sidste 30 år, har fået indberettet værdien af pensionsformuen, jf. lov om fleksydelse § 18, og har bopæl her i landet eller i et andet EU/ EØS-land. For personer født den 1. januar 1959 og senere er fleksydelsesalderen ændret. Se lov nr. 1544 af 20. december 2006, § 1, nr. 2, hvoraf de nye fleksydelsesaldre fremgår.

Fradrag Det fremgår af PBL (pensionsbeskatningsloven) § 49 B, stk. 1, at ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst kan en person, der er tilmeldt fleksydelsesordningen, jf. lov om fleksydelse § 4, fradrage udgifter til bidrag til fleksydelsesordningen, der opkræves af Beskæftigelsesministeriet, jf. lov om fleksydelse § 7. Det betyder, at bidrag til fleksydelsesordningen er fradragsberettiget ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst som et ligningsmæssigt fradrag på linje med bidrag til arbejdsløshedsforsikring og til efterlønsordningen. Det indebærer bl.a., at fradraget ikke bliver omfattet af bundgrænsen for lønmodtagere efter ligningslovens § 9, stk. 1, der udgør 5.500 kr. i 2010 og 2011. Bidraget kan ikke fradrages i den personlige indkomst.

Beskatning ved udbetalingUdbetaling af fleksydelse sker med udgangspunkt i lov om fleksydelse kapitel 5. Der henvises i øvrigt til Beskæftigelsesministeriets vejledning om fleksydelse kapitel 5. Udbetalingen medregnes i den skattepligtige personlige indkomst jf. personskattelovens § 3, stk. 1. Udbetalingen er gjort til A-indkomst jf. kildeskattelovens § 43, stk. 2, litra c og kildeskattebekendtgørelsens § 18, nr. 3.

Beskatning ved tilbagebetaling af bidrag

AfgiftVed tilbagebetaling af fleksydelsesbidrag efter tilkendelse af førtidspension eller efter dødsfald i medfør af lov om fleksydelse, § 31, stk. 4, betales en afgift, jf. PBL (pensionsbeskatningsloven) § 49 B, stk. 2. Afgiften udgør 30 pct.

Ved overførsel af en fleksydelsesordning i medfør af § 31, stk. 1, 2. pkt., i lov om fleksydelse til en bestående eller nyoprettet udenlandsk pensionsordning, der ikke er godkendt af told- og skatteforvaltningen efter PBL (pensionsbeskatningsloven) § 15 C, medregnes det overførte beløb i den skattepligtige indkomst efter reglerne i PBL (pensionsbeskatningsloven) § 49 A, stk. 3, 2. - 4. pkt. Overførsel til en udenlandsk pensionsordning eller eventuelt til en pensionsordning omfattet af pensionsbeskatningslovens afsnit 1, vil som udgangspunkt være obligatorisk, hvis den der anmoder om tilbagebetaling endnu ikke er fyldt 60 år.

Indkomstskat Ved anmodning om kontant tilbagebetaling af fleksydelsesbidrag ved opnåelse af fleksydelsesalderen eller senere i medfør af § 31, stk. 2, nr. 2-4, eller stk. 3, i lov om fleksydelse, medregnes bidraget ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst, jf. PBL (pensionsbeskatningsloven) § 49 B, stk. 3, 1. pkt.

Ved anmodning om kontant tilbagebetaling af fleksydelsesbidrag før det fyldte 60. år, medregnes bidraget tillige ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst, jf. PBL (pensionsbeskatningsloven) § 49 B, stk. 3, 1. pkt.

Iflg. § 33 i lov om fleksydelse kan direktøren for Arbejdsdirektoratet (nu beskæftigelsesministeren) fastsætte regler om tilbagebetaling af fleksydelsesbidrag. Det er sket ved bekendtgørelse nr. 691 af 21. juni 2007.

Skatteministeriet har desuden udsendt bekendtgørelse nr. 709 af 21. juni 2007, hvori fremgangsmåden ved kontant udbetaling mv. af efterlønsbidrag og fleksydelsesbidrag fremgår. Kommunen skal således rette henvendelse til Told- og skatteforvaltningen, når en person anmoder kommunen om kontant tilbagebetaling af fleksydelsesbidrag som nævnt i lovens § 49 B, stk. 3 eller om overførsel af fleksydelsesbidrag til en udenlandsk pensionsordning som nævnt i lovens § 49 B, stk. 5.

Overførsel uden beskatning Overførsel i medfør af § 31, stk. 1, 2. pkt. i lov om fleksydelse, det vil sige overførsel til en bestående eller nyoprettet pensionsordning oprettet i ansættelsesforhold og omfattet af pensionsbeskatningslovens kapitel 1, behandles ikke som en indbetaling til pensionsordningen, jf. PBL (pensionsbeskatningsloven) § 49 B, stk. 4. Der sker således ingen beskatning ved overførsel af fleksydelsesbidraget, ligesom der heller ikke indrømmes fradrag for bidraget, når det indgår på pensionsordningen omfattet af kapitel 1 i pensionsbeskatningsloven.

Generelt Forinden der foretages afgiftsberegning efter ovennævnte regler, afrundes det afgiftspligtige beløb nedad til det nærmeste kronebeløb, der kan deles med 100. Er beløbet mindre end 100 kr., svares der ingen afgift, jf. PBL (pensionsbeskatningsloven) § 49 B, stk. 6.

Der svares afgift, selv om personen ikke har været skattepligtig her til landet i den periode, hvor indbetalingen af bidragene til fleksydelsesordningen har fundet sted, jf. PBL (pensionsbeskatningsloven) § 49 B, stk. 7.

Afgiftspligten påhviler den eller dem, der efter lov om fleksydelse er berettiget til tilbagebetalingen. Afgiften tilbageholdes ved tilbagebetalingen, og den afgiftspligtige underrettes om tilbageholdelsen. PBL (pensionsbeskatningsloven) § 39 om tilsyn og klageadgang finder tilsvarende anvendelse, se nærmere afsnit A.C.1.11 Fælles bestemmelser om afgift.

Indberetning til brug for fastsættelsen af størrelsen af efterlønnen
og fleksydelsen De nærmere regler for indberetning af pensioner til brug for opgørelse af fradrag i efterløn, delpension og fleksydelse fremgår af bekendtgørelse nr. 1032 af 24. oktober 2005. De indberetningspligtige institutioner er offentlige myndigheder, pensionsinstitutterne og Lønmodtagernes Dyrtidsfond, jf. bekendtgørelsens § 2. Der skal ikke ske indberetning af værdien af ATP-ordninger, samt invalidepension, ægtefælle- og samleverpension, samleverpension og børnepension, jf. bekendtgørelsens § 1. Det fremgår af bekendtgørelsens § 3, hvilke oplysninger, institutterne skal indberette elektronisk.

Opgørelsen af pensionsordningernes værdi fremgår af bekendtgørelsens § 4. Således skal pensionsinstituttet ifølge stk. 2 for en pensionsordning, hvor der er aftalt udbetaling af en livsvarig alderspension (livrente og lignende), opgøre denne del af ordningens værdi til størrelsen af den årlige livsvarige alderspension ved udbetaling fra det 60. år.

Det fremgår af stk. 3, at i det omfang en pensionsordning ikke er omfattet af stk. 2, opgøres værdien af ordningen ved det 60. år, herunder kursværdien af værdipapirer i depot samt rente-, udbytte- og bonustilskrivning. Såfremt værdien af ordningen ved det 60. år ikke er kendt på opgørelsesdatoen, opgøres værdien af ordningen ved det 59½. år.

Efter stk. 4 skal en pensionsordning, der er sammensat af en livsvarig alderspension samt en supplerende engangsydelse, jf. PBL (pensionsbeskatningsloven) § 29 A, opgøres som den livsvarige alderspension efter stk. 2, medens den supplerende engangsydelse opgøres særskilt efter stk. 3 som den maksimale supplerende engangsydelse.

For så vidt angår indeksordninger fremgår det af stk. 5, at ved opgørelsen af værdien af disse ordninger bortses fra indekstillæg i henhold til § 1, i lov om pristalsreguleret alderdomsforsikring og alderdomsopsparing.

Efter bekendtgørelsens stk. 6 gælder det, at for en person, der er født senest den 30. juni 1944, med ret til statslig, amtskommunal eller kommunal tjenestemandspension eller medlemskab af en tjenestemandslignende pensionsordning, opgøres værdien af førtidig alderspension efter stk. 1, med et førtidspensionsfradrag på 3½ pct. Udbetales pensionen allerede på opgørelsestidspunktet, skal værdien opgøres efter stk. 2. Endelig fremgår det efter stk. 7, at opgørelse af en ordnings værdi efter stk. 2-6 foretages ud fra de forudsætninger, der er til stede på opgørelsesdatoen.

Der skal ved hver indbetaling til en pensionsordning i tiden fra ejeren er fyldt 60 år, og indtil ejeren er fyldt 65 år, foretages en opgørelse efter princippet i bekendtgørelsens § 4 af den tilvækst i ordningens værdi på indbetalingstidspunktet, der er en følge af indbetalingen, når denne er omfattet af PBL (pensionsbeskatningsloven) § 15 A. Pensionsværdien af indbetalingen opgøres efter værdien på indbetalingstidspunktet, jf. bekendtgørelsens § 5.

Efter bekendtgørelsens § 6 skal indberetning foretages elektronisk til told- og skatteforvaltningen. Indberetningen skal foretages ved udgangen af den kalendermåned, der følger efter den kalendermåned, hvor ejeren af pensionsordningen bliver 59½ år.

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning
Så grådige er dommerne: I strid med reglerne scorede dommer 444.873 kr. på bijobs

,, Skattemyndighedernes opgave er at forvalte den lovgivning, som gælder på skatteområdet. Ved varetagelsen af denne opgave skal myndighederne opretholde borgernes tillid til, at myndighederne holder sig til lovgrundlaget. Den opretholdes ikke, hvis myndighederne giver skatteyderen en opfattelse af, at en lovbunden afgørelse - f.eks. en skatteansættelse - er genstand for forhandling med SKAT.

Folketingets Ombudsmand i redegørelse af 21. marts 2018

Skatteberegnere
Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Studerende
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier, obligationer og fordringer
Gaver, legater og gevinster
Arv og succession
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
 A B C D E F G H I J K L M O P R S T U V Æ Ø alle   Hyppigt stillede spørgsmål 
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.