Til forside
tax.dk - skat og afgift
Ligningsvejledningen 2010-2
<< indholdsfortegnelse >>

A.B.1.9.4.2.2 Hovedregel

IndholdDette afsnit beskriver hovedreglen for, hvornår en medarbejder har arbejdsgiverens multimedier til rådighed for privat brug.

Afsnittet indeholder:

ResuméDer gælder en formodningsregel om, at tager man multimedier med hjem, har man multimedier til rådighed for privat brug, og man skal multimediebeskattes. Formodningsreglen er vanskelig at afkræfte.

Formodningsregel

Multimediebeskatningen udløses, når personen har privat rådighed over et af de omfattede goder. Rådighedsbegrebet betyder i praksis, at hvis en person én gang tager et af de omfattede goder med hjem, er godet bragt ind i den privates sfære, og der er formodning for, at der er privat rådighed over personalegodet. Denne formodning kan kun vanskeligt afkræftes og kun ved meget sikre beviser for, at telefonen eller computeren kun er brugt erhvervsmæssigt.

Se også

  • A.B.1.9.4.1 "Beskatning af multimedier, der stilles til rådighed for privat brug" under afsnittet "Multimedier omfattet af reglen" om hvilke goder der er omfattet.
  • A.B.1.9.4.1 "Beskatning af multimedier, der stilles til rådighed for privat brug" under afsnittet "Rådighedsbeskatning" om rådighedsbeskatningen.
Multimedier på arbejdspladsen

Det forhold, at en medarbejder har multimedier til rådighed på arbejdspladsen, udløser ikke i sig selv multimediebeskatning. Det gælder også for bærbare multimedier som fx computer eller mobiltelefon. Almindelig privat brug af arbejdsgiverens multimedier på arbejdspladsen, fx at en medarbejder bruger telefonen på arbejdspladsen til at ringe og aftale tandlægetid, eller tjekker og besvarer private e-mails på computeren på arbejdet har ikke skattemæssige konsekvenser.

Har en medarbejder bærbare multimedier til rådighed på arbejdspladsen, er det relevant at aftale med arbejdsgiveren, om de må tages med hjem fra arbejdspladsen eller ej. Tager medarbejderen ikke bærbare multimedier med hjem fra arbejdspladsen, skal vedkommende som udgangspunkt ikke multimediebeskattes.

Eksempel 1: Kun stationære multimedier på arbejdspladsen

En medarbejder har en stationær computer, internetforbindelse og en stationær telefon på arbejdspladsen. Multimedierne benyttes i arbejdet og til almindelig privat anvendelse fra arbejdspladsen. Medarbejderen har ikke multimedier til rådighed for privat brug og skal derfor ikke multimediebeskattes.

Eksempel 2: Medarbejder har bærbare multimedier på arbejdspladsen

En medarbejder har en bærbar computer på arbejdspladsen, som ikke må tages med hjem. Computeren benyttes i arbejdet og til almindelig privat anvendelse fra arbejdspladsen. Medarbejderen har ikke et multimedie til rådighed for privat brug og skal ikke multimediebeskattes.

Der gælder det samme for mobiltelefon (herunder en PDA) og en mobilinternetforbindelse.

Arbejdsgiverens kontrolHar en medarbejder bærbare multimedier til rådighed på arbejdspladsen, og er det aftalt med arbejdsgiveren, at medarbejderen ikke tager dem med hjem, er det en forudsætning for, at medarbejderne ikke skal multimediebeskattes, at arbejdsgiveren fører kontrol med, at det aftalte overholdes.

Skatterådet har bekræftet, at der ikke skulle ske multimediebeskatning af en bærbar computer og mobiltelefon, når der var indgået aftale om, at de ikke måtte tages med hjem og arbejdsgiveren førte kontrol hermed. Se SKM2009.687.SR.

Se desuden hvor ansatte havde bærbare computere til rådighed på arbejdspladsen, men ikke ønskede at tage multimedier med hjem og ikke ønskede privat rådighed over multimedierne. For at undgå kontrolforpligtelser indberettede arbejdsgiveren, at de ansatte havde privat rådighed over multimedier. Skatterådet udtalte, at det var en forudsætning, at arbejdsgiveren førte den fornødne kontrol med anvendelsen, for at medarbejderne ikke skulle multimediebeskattes. Skatterådet bekræftede derfor, at en medarbejder kunne pålægges at blive omfattet af multimediebeskatningen af en bærbar computer, hvis arbejdsgiveren ikke fører den fornødne kontrol med, at den rent faktisk ikke medtages på bopælen. Se SKM2010.181.SR.

I et senere svar til HK Privat har Skatteministeren uddybet spørgsmålet om beskatning i en situation, hvor arbejdsgiveren mod de ansattes ønske indberetter de ansatte med rådighed over multimedier. Se Svar på almindelig del - spørgsmål 370, 2009-2010:

"Arbejdsgiveren har ved at foretage indberetning taget positivt stilling til, at de ansatte har privat rådighed over multimedier. Arbejdsgiveren har således overfor skattemyndighederne tilkendegivet, at de ansatte har privat rådighed over multimedier, og de ansatte vil derfor være omfattet af multimediebeskatningen."

Skatteministeren præciserede videre, "at i en situation, hvor arbejdsgiveren ikke foretager indberetning, men heller ikke kontrollerer, om de ansatte tager bærbare computere med hjem fra arbejdspladsen, har arbejdsgiveren ikke opfyldt sin kontrolforpligtelse. Arbejdsgiveren har pligt til at sikre sig, at de oplysninger, der indberettes til SKAT, er korrekte. Der vil således være en formodning for, at de ansatte har privat rådighed over multimedier, hvis arbejdsgiveren ikke fører fornøden kontrol med anvendelsen af bærbare multimedier. Men da der er tale om en formodningsregel, er der således mulighed for at afkræfte formodningen for privat rådighed. Det afhænger af en konkret vurdering af alle relevante forhold i sagen om, hvorvidt formodningen er afkræftet. En tro og love-erklæring, der er indgået mellem den ansatte og arbejdsgiveren om, at multimedier aldrig tages med hjem, og hvor den ansatte har en berettiget forventning om, at arbejdsgiveren også opfylder sin del - nemlig kontrolforpligtelsen - vil i den forbindelse blive tillagt vægt. Hvis det kan lægges til grund, at de ansatte rent faktisk ikke har haft privat rådighed over bærbare multimedier, vil de ikke være omfattet af multimediebeskatningen."

Se også

  • A.B.1.9.4.3 "Arbejdsgiverens forpligtelser" mere om kravene til kontrol.
Tager multimedier med hjem fra arbejdspladsen

Hvis en medarbejder én gang tager et af multimedierne med hjem, er det bragt ind i den private sfære, og der er en formodning for, at der er privat rådighed over godet. En fastnettelefon eller installation af bredbåndsforbindelse på en medarbejders bopæl, som er betalt af arbejdsgiveren vil som udgangspunkt altid udløse multimediebeskatning.

Formodningsreglen gælder også, hvis medarbejderen har multimedier til rådighed i hjemmet i forbindelse med en distance- eller hjemmearbejdsplads, herunder hvis medarbejderen har sin bopæl som arbejdsplads.

Har en medarbejder aftalt med sin arbejdsgiver, at et multimedie kan tages med hjem, betyder rådighedsbegrebet, at medarbejderen har et multimedie til rådighed for privat brug, uanset om medarbejderen rent faktisk tager det med hjem, og medarbejderen skal da multimediebeskattes.

Eksempel 1: Stationære multimedier i hjemmet

En medarbejder har via sin arbejdsgiver en stationær computer og/eller internetforbindelse og/eller fastnettelefon i sit hjem med mulighed for at arbejde hjemmefra. Medarbejderen har et multimedie til rådighed for privat brug og skal multimediebeskattes.

I en sag udløste en internetforbindelse i hjemmet multimediebeskatning af et forretningsudvalgsmedlem. Se SKM2010.117.SR.

I lignende sag udløste internet og hjemme-pc i hjemmet multimediebeskatning. Se SKM2010.114.SR.

Eksempel 2: Tager bærbar computer med hjem

En medarbejder har en bærbar computer på arbejdspladsen, som medarbejderen også tager med hjem for at arbejde hjemmefra. Medarbejderen har et multimedie til rådighed for privat brug og skal multimediebeskattes.

Skatterådet har i en sag afgjort, at medarbejdere skulle multimediebeskattes af en bærbar computer, som de tog med hjem, selvom den alene var stillet til rådighed for erhvervsmæssig brug, og arbejdsgiveren krævede, at de anvendte computeren. Se SKM2009.679.SR.

I to sager om skolelærere, der tog deres bærbare computere med hjem på bopælen, skulle lærerne multimediebeskattes. Se SKM2009.780.SR og SKM2009.678.SR.

I en sag skulle medarbejderne bl.a. multimediebeskattes af bærbare computere, som de tog med hjem og som kun var til erhvervsmæssig brug, hvilket medarbejderne skrev under på ved ansættelsen. Se SKM2010.98.SR.

Se også

  • "Eksempel 4: Tager mobiltelefon med hjem".
  • "Eksempel 7: Mobiltelefon/computer fastmonteret i firmabil, som medarbejder parkerer ved hjemmet".

Bærbar computer der efterlades i firmabilen på bopælen

En bærbar computer som medtages på bopælen, men som efterlades i en firmabil, og dermed ikke fysisk medtages i hjemmet, er fortsat bragt ind i privatsfæren. Der er derfor formodning for privat rådighed, og det udløser multimediebeskatning.

Skatterådet har taget stilling til en situation, hvor montører som arbejdede fra specialindrettede montørvogne og kørte direkte ud til kunderne fra bopælen. Bærbar computer var stillet til rådighed for arbejdets udførelse som et nødvendigt arbejdsredskab og måtte ikke bruges til private formål. Montørerne ville underskrive en tro og love-erklæring herom. Når montørerne medbragte bilen på bopælen og efterlod computeren i bilen, var den fortsat bragt ind i privatsfæren og udløste multimediebeskatning. Det forhold at arbejdsgiveren af sikkerhedsmæssige årsager ønskede, at montørerne tog computeren med ind i hjemmet fra montørvognen, gjorde ingen forskel. Se SKM2009.778.SR.

Skatterådet fandt i en sag, at en computer, der medtages på bopælen, ikke kan anses for at være en del af et specialindrettede køretøj og derved heller ikke følger reglerne om disse. Se SKM2009.686.SR.

Skatterådet har i en sag afgjort, at teknikere skulle multimediebeskattes af en bærbar computer, som blev taget med hjem på bopælen i en specialindrettet servicebil, der efter spørgers oplysninger udgjorde teknikernes arbejdsplads. Se SKM2010.308.SR.

Se også

  • "Eksempel 7: Mobiltelefon/computer fastmonteret i firmabil, som medarbejder parkerer ved hjemmet", som ikke udløser multimediebeskatning.

Eksempel 3: Tager mobil internetforbindelse med hjem

En medarbejder har en mobil internetforbindelse, som medarbejderen også tager med hjem for at arbejde hjemmefra. Medarbejderen har et multimedie til rådighed for privat brug og skal multimediebeskattes.

Fra praksis udløste en mobilbredbåndsforbindelse i hjemmet multimediebeskatning af et forretningsudvalgsmedlem. Se SKM2010.117.SR.

Eksempel 4: Tager mobiltelefon med hjem

En medarbejder har en mobiltelefon på arbejdspladsen, som medarbejderen også tager med hjem for at arbejde hjemmefra. Medarbejderen har et multimedie til rådighed for privat brug og skal multimediebeskattes.

I en sag skulle medarbejdere, der tog mobiltelefon med hjem, multimediebeskattes, selvom de blev anmodet om at tage den med hjem pga. stor tyveririsiko. Se SKM2010.99.SR.

Se også

  • "Arbejdsmobiltelefon" om tilkaldevagt mv.
  • "Eksempel 2: Tager bærbar computer med hjem", "Bærbar computer i firmabil på bopælen".
  • "Eksempel 7: Mobiltelefon/computer fastmonteret i firmabil, som medarbejder parkerer ved hjemmet", som ikke udløser multimediebeskatning.

Eksempel 5: Tager token med hjem

En medarbejder har en token (kodesystem til arbejdsgiverens netværk) til brug for at arbejde hjemmefra på egen computer. Medarbejderen har ikke et multimedie til rådighed for privat brug og skal ikke multimediebeskattes.

Eksempel 6: Viderestiller stationær telefon eller mobiltelefon til privat telefon

En medarbejder har en stationær telefon eller mobiltelefon på arbejdspladsen, som viderestilles til medarbejderens private telefon, når medarbejderen arbejder hjemme. Medarbejderen har ikke et multimedie til rådighed for privat brug og skal ikke multimediebeskattes.

Eksempel 7: Mobiltelefon/computer fastmonteret i firmabil, som medarbejder parkerer ved hjemmet

En arbejdsgiver har stillet en firmabil/lastbil til rådighed for en medarbejder til brug for arbejdet. Bilen parkeres ved medarbejderens bopæl, da arbejdsdagen begynder og slutter der. I bilen er der fastmonteret en mobiltelefon og/eller en pc, på en sådan måde, at de ikke kan tages ud af bilen. Medarbejderen bruger telefonen/ pc'en i sit daglige arbejde. Der er indgået en aftale om, at mobiltelefonen/pc'en ikke må fjernes fra bilen, og at de ikke må anvendes privat. Medarbejderen har ikke multimedier til rådighed for privat brug, og arbejdsgiveren skal ikke føre yderligere kontrol med brugen af multimedierne.

Skatterådet har i en sag afgjort, at chauffører ikke havde rådighed over mobiltelefon til privat brug og ikke skulle multimediebeskattes, da den var fastmonteret i en lastbil med skruer, og der var indgået en aftale mellem virksomheden og chaufførerne om, at mobiltelefonen ikke måtte fjernes fra bilen, og den ikke måtte bruges privat. Se SKM2009.800.SR.

Skatterådet har desuden taget stilling til en situation, hvor arbejdsgiver havde en computer fastmonteret i montørs bil på en sådan måde, at det ikke var muligt for montøren at fjerne den. Montørerne havde ikke privat rådighed over computeren og skulle derfor ikke multimediebeskattes af computeren, hvis arbejdsgiver og arbejdstager indgik aftale om, at computeren ikke måtte fjernes fra bilen, og at den ikke måtte bruges privat. Se SKM2010.82.SR.

Eksempel 8: Bærbar computer som medarbejderen indimellem vil tage med hjem

En medarbejder har en bærbar computer til rådighed på arbejdspladsen. Computeren benyttes i arbejdet og til almindelig privat anvendelse fra arbejdspladsen. Medarbejderen har indimellem behov for at tage computeren med hjem og vil aftale fra gang til gang med sin arbejdsgiver, at arbejdsgiveren skal indberette medarbejderen til multimediebeskatning for de måneder, hvor medarbejderen har computeren med hjem. Medarbejderen har reelt multimedier til rådighed for privat brug og skal derfor multimediebeskattes for hele året.

Eksempel 9: Låner bærbar computer med hjem i en periode

En arbejdsgiver har en ekstra bærbar computer, som en medarbejder låner med hjem fra arbejdspladsen, fordi medarbejderen i en periode skal bruge den privat, fx fordi vedkommende skal skrive en bog. Medarbejderen har en stationær computer på arbejdet, som benyttes i arbejdet og til almindelig privat anvendelse fra arbejdspladsen. Medarbejderen har alene et multimedie til rådighed for privat brug i den periode, hvor medarbejderen låner computeren med hjem og skal kun multimediebeskattes for den periode.

Ikke dispensationsmulighed for multimediebeskatning

Det fremgår hverken af Ligningslovens § 16, stk. 12 eller forarbejderne til bestemmelsen, at der er mulighed for at give bestemte grupper af arbejdstagere dispensation for multimediebeskatningen, når de tager et multimedie med hjem.

Skatterådet har i en sag afgjort, at lægesekretærer, der var ansat som fjernskrivere og administrative sygeplejersker ikke kunne få dispensation fra at blive multimediebeskattet, når arbejdsgiveren stillede en bredbåndsforbindelse til rådighed i hjemmet, da en sådan mulighed ikke findes i lovgivningen. Se SKM2009.799.SR.

Skatterådet har desuden i en sag afgjort, at sundhedsplejersker ikke kunne få dispensation fra at blive multimediebeskattet, når de tog deres bærbare computere med hjem, da en sådan mulighed ikke findes i lovgivningen. Se SKM2009.827.SR.

Ligeledes kunne Skatterådet ikke give dispensation for multimediebeskatning, selvom arbejdsgiver stillede pc og ADSL-forbindelse til rådighed i hjemmet udelukkende til erhvervsmæssig brug. Se SKM2010.114.SR.

Skatterådet har i en sag om journalister og andre medarbejdere på en avis med bærbar computer og mobil internetforbindelse afgjort, at de blev omfattet af multimediebeskatningen, selvom deres arbejde foregik på skæve tidspunkter og under strenge deadlines. Skatterådet henviste til et høringssvar til Dansk Journalistforbund til L199, 2009/2010, bilag 42: .."Det forhold, at journalister og andre kommunikationsmedarbejdere er nødt til at få stillet multimedier til rådighed døgnet rundt, er ikke væsentlig anderledes end for andre lønmodtagergrupper med hjemmearbejdspladser. Grunden til at man får computer og evt. internetadgang til rådighed i hjemmet af sin arbejdsgiver, er jo for de flestes vedkommende, at de undertiden eller ofte har brug for at arbejde hjemmefra. Det ændrer dog ikke ved, at det samtidigt er muligt at anvende computeren eller internettet privat ..." Se SKM2010.178.SR.

Medarbejdende ægtefælle

En selvstændigt erhvervsdrivende, der har multimedier i sin erhvervsmæssige virksomhed, og som har multimedier til rådighed for privat brug, skal multimediebeskattes heraf. På samme måde er det relevant at tage stilling til, hvorvidt en medarbejdende ægtefælle har multimedier til rådighed for privat brug, og som den medarbejdende ægtefælle derfor skal multimediebeskattes af.

Reglerne om multimediebeskatning af den medarbejdende ægtefælle gælder uanset om den medarbejdende ægtefælle er ansat i den anden ægtefælles virksomhed (KSL (kildeskatteloven) § 25 A, stk. 7), om begge ægtefæller deltager ligeligt i driften af deres fællesejede virksomhed (KSL (kildeskatteloven) § 25A, stk. 8) eller om der sker overførsel af virksomhedens overskud til den medarbejdende ægtefælle (KSL (kildeskatteloven) § 25A, stk. 3).

Virksomheden drives ikke fra hjemmetI forhold til en medarbejdende ægtefælle er det på samme måde afgørende, om et eller flere multimedier, der indgår i den selvstændige virksomhed, er stillet til rådighed for den medarbejdende ægtefælles private benyttelse. Tager ægtefællen multimedierne med hjem, vil der være en formodning for privat rådighed over multimedierne, som vanskeligt kan afkræftes, og ægtefællen skal multimediebeskattes.

Det afgørende for beskatningen er, hvem af ægtefællerne der direkte og reelt har multimedier til privat rådighed. Ægtefællerne kan derfor ikke frit vælge, hvem der skal multimediebeskattes. Er den selvstændiges virksomhed eksempelvis karakteriseret ved, at vedkommende skal være tilgængelig på mobiltelefonen udover sædvanlig arbejdstid, og derfor har mobiltelefonen med hjemme på bopælen, er det den selvstændige, der er omfattet af multimediebeskatningen.

Anvender ægtefællen også multimedierne privat, men der ikke er tale om, at ægtefællen direkte eller reelt også har privat rådighed over et eller flere multimedier, beskattes ægtefællen ikke, men benytter multimediet som en del af husstanden.

Har begge ægtefæller imidlertid multimedier til direkte og reel rådighed for privat brug, skal begge ægtefæller beskattes heraf.

Har den medarbejdende ægtefælle multimedier stillet til rådighed for privat brug både fra virksomheden og fra en arbejdsgiver skal den medarbejdende ægtefælle kun beskattes én gang.

Virksomheden drives fra hjemmetVed multimedier, der befinder sig i en virksomhed, der drives fra hjemmet /blandet bolig/erhverv, vil det være vanskeligt at afkræfte, at der ikke er privat rådighed over multimedierne, også selvom multimedierne befinder sig i den erhvervsmæssige del af en blandet benyttet ejendom.

Det afhænger af en konkret vurdering, om der direkte er stillet multimedier til den pågældende medarbejdende ægtefælles private rådighed eller om den medarbejdende ægtefælles private anvendelse af multimedier sker i kraft af den medarbejdende ægtefælles status som en del af husstanden. Hvis en medarbejdende ægtefælle ikke har fået stillet multimedier direkte til sin private rådighed, men blot har mulighed for at "låne" den erhvervsdrivendes multimedie, skal den medarbejdende ægtefælle ikke multimediebeskattes.

I vurderingen af om den medarbejdende ægtefælle har multimedier stillet til rådighed for privat brug indgår en nærmere afvejning af de faktiske omstændigheder, hvor blandt andet ægtefællernes arbejdsfunktioner samt antallet og typen af multimedier i virksomheden indgår som momenter.

Skatterådet har i en konkret sag fundet, at den medarbejdende ægtefælle skulle multimediebeskattes af multimedier, som indgik i den selvstændigt erhvervsdrivendes virksomhed, som blev drevet fra hjemmet. I virksomheden var 3 computere, heraf 2 stationære computere og en bærbar computer, internetforbindelse, fastnettelefon, mobiltelefon og en del tilbehør. Skatterådet henså til oplysninger om, at den medarbejdende ægtefælles arbejdsopgaver forudsatte anvendelse af disse multimedier, antallet af multimedier i virksomheden, og at multimedierne befandt sig i virksomheden, der blev drevet fra hjemmet. En søn, der også var ansat i virksomheden omkring 20 timer om måneden blev efter en nærmere afvejning af de faktiske omstændigheder, herunder af den hjemmeboende søns arbejdsfunktioner og af antallet og typen af multimedier, ikke omfattet af multimediebeskatningen. Se SKM2010.409.SR.

Se også

  • E.B.2 "Særskilte indtægtsposter - ud over avancen ved varesalg" om selvstændigt erhvervsdrivende og multimediebeskatning.

Oversigt over afgørelser, domme, kendelser, SKAT-meddelelser med videre

TelefonSkemaet viser relevante afgørelser på området vedrørende telefon:

Afgørelse samt evt. tilhørende SKAT-meddelelse

Afgørelsen i stikord

Yderligere kommentarer

SKAT

SKM2010.409.SR

Skatterådet fandt, at den medarbejdende ægtefælle skulle multimediebeskattes af multimedier, som indgik i den selvstændigt erhvervsdrivendes virksomhed, som blev drevet fra hjemmet. I virksomheden var 3 computere, heraf 2 stationære computere og en bærbar computer, internetforbindelse, fastnettelefon, mobiltelefon og en del tilbehør. Skatterådet henså til oplysninger om, at den medarbejdende ægtefælles arbejdsopgaver forudsatte anvendelse af disse multimedier, antallet af multimedier i virksomheden, og at multimedierne befandt sig i virksomheden, der blev drevet fra hjemmet. Multimediebeskatning. En søn, der også var ansat i virksomheden omkring 20 timer om måneden blev efter en nærmere afvejning af de faktiske omstændigheder, herunder af den hjemmeboende søns arbejdsfunktioner og af antallet og typen af multimedier, ikke omfattet af multimediebeskatningen. Ikke multimediebeskatning.

SKM2010.99.SR

Medarbejdere der tog mobiltelefon med hjem, skulle multimediebeskattes, selvom de blev anmodet om at tage den med hjem pga. stor tyveririsiko. Multimediebeskatning.

Se også

SKM2009.778.SR om computere og tyveririsiko.

SKM2009.800.SR

Chauffører havde ikke privat rådighed og skulle derfor ikke multimediebeskattes af en mobiltelefon, da den var fastmonteret i en lastbil med skruer, og der var indgået en aftale mellem virksomheden og chaufførerne om, at mobiltelefonen ikke måtte fjernes fra bilen, og den ikke måtte bruges privat.

Ledende afgørelse.

Se også

SKM2010.82.SR om fastmonteret computer.

SKM2009.687.SR

Der skulle ikke ske multimediebeskatning af en mobiltelefon, når der var indgået aftale om, at den ikke måtte tages med hjem og arbejdsgiveren førte kontrol hermed. Ikke multimediebeskatning.

SKM2010.181.SR om computere og arbejdsgiverens kontrol.

ComputerSkemaet viser relevante afgørelser på området vedrørende computer:

Afgørelse samt evt. tilhørende SKAT-meddelelse

Afgørelsen i stikord

Yderligere kommentarer

SKAT

SKM2010.409.SR

Skatterådet fandt, at den medarbejdende ægtefælle skulle multimediebeskattes af multimedier, som indgik i den selvstændigt erhvervsdrivendes virksomhed, som blev drevet fra hjemmet. I virksomheden var 3 computere, heraf 2 stationære computere og en bærbar computer, internetforbindelse, fastnettelefon, mobiltelefon og en del tilbehør. Skatterådet henså til oplysninger om, at den medarbejdende ægtefælles arbejdsopgaver forudsatte anvendelse af disse multimedier, antallet af multimedier i virksomheden, og at multimedierne befandt sig i virksomheden, der blev drevet fra hjemmet. Multimediebeskatning. En søn, der også var ansat i virksomheden omkring 20 timer om måneden blev efter en nærmere afvejning af de faktiske omstændigheder, herunder af den hjemmeboende søns arbejdsfunktioner og af antallet og typen af multimedier, ikke omfattet af multimediebeskatningen. Ikke multimediebeskatning.

SKM2010.308.SR

Teknikere skulle multimediebeskattes af en bærbar computer, som blev taget med hjem på bopælen i en specialindrettet servicebil, der efter spørgers oplysninger udgjorde teknikeres arbejdsplads. Multimediebeskatning.

Se også

SKM2009.780.SR og

SKM2009.678.SR om skolelærere og computere med hjem.

SKM2009.679.SR og

SKM 2010.98.SR om computere med hjem.

SKM2009.778.SR og

SKM2009.686.SR om specialindrettet køretøj og computer med hjem.

SKM2010.82.SR og

SKM2009.800.SR om fastmonteret henholdsvis computer og mobiltelefon i bil, som ikke udløste beskatning.

SKM2010.181.SR

For at undgå kontrolforpligtelser indberettede arbejdsgiveren, at de ansatte havde privat rådighed over computer. Det var en forudsætning, at arbejdsgiveren førte den fornødne kontrol med anvendelsen for at undgå beskatning. En medarbejder kunne derfor pålægges at blive omfattet af multimediebeskatningen, hvis arbejdsgiveren ikke førte den fornødne kontrol med, at computeren ikke blev taget med hjem. Multimediebeskatning.

Se også

SKM2009.687.SR om mobiltelefoner og computere og arbejdsgiverens kontrol.

SKM2010.178.SR

Journalister og andre medarbejdere på en avis med computer og mobilt bredbånd blev omfattet af multimediebeskatningen, selvom deres arbejde foregik på skæve tidspunkter og under strenge deadlines, da det ikke er anderledes end for andre grupper af lønmodtagere. Multimediebeskatning.

Se også

SKM2010.184.SR om journalister mv. og bærbar computer og mobilt bredbånd (bilag med afgørelser, som ikke er medtaget i teksten).

Ikke dispensation:

SKM2009.827.SR om sundhedsplejersker og computere. SKM2209.799.SR om lægesekretærer og sygeplejersker og internet.

SKM2009.114.SR om computer og internet.

SKM2010.114.SR

En medarbejder skulle multimediebeskattes af hjemme-pc og internet i hjemmet. Kunne ikke få dispensation for multimediebeskatning, selvom arbejdsgiver stiller pc og ADSL-forbindelse til rådighed i hjemmet udelukkende til erhvervsmæssig brug. Multimediebeskatning.

Se også

SKM2010.117.SR om internetforbindelse i hjemmet.

Ikke dispensation:

SKM2009.827.SR om sundhedsplejersker og computere. SKM2209.799.SR om lægesekretærer og sygeplejersker og internet.

SKM2010.178.SR computer og mobilt bredbånd, arbejdsforhold adskiller sig ikke fra andres.

SKM2010.98.SR

Medarbejderne skulle bl.a. multimediebeskattes af bærbare computere, som blev taget med hjem, selvom de kun var til erhvervsmæssig brug, hvilket medarbejderne skrev under på ved ansættelsen. Multimediebeskatning.

Se også

SKM2009.780.SR og

SKM2009.678.SR om skolelærere og computere med hjem.

SKM2009.679.SR om computere med hjem.

SKM2009.778.SR og

SKM2009.686.SR og

SKM2010.308.SR om specialindrettet køretøj og computer med hjem.

SKM2010.82.SR og

SKM2009.800.SR om fastmonteret henholdsvis computer og mobiltelefon i bil, som ikke udløste beskatning.

SKM2010.82.SR

Arbejdsgiver havde en computer fastmonteret i montørs bil på en sådan måde, at det ikke var muligt for montøren at fjerne den. Montørerne havde ikke privat rådighed over computeren og skulle derfor ikke multimediebeskattes af computeren, hvis arbejdsgiver og arbejdstager indgik aftale om, at computeren ikke måtte fjernes fra bilen, og at den ikke måtte bruges privat. Ikke multimediebeskatning.

Se også

SKM2009.800.SR om fastmonterede mobiltelefoner.

SKM2009.827.SR

Sundhedsplejersker kunne ikke få dispensation fra at blive multimediebeskattet, når de tager deres bærbare computere med hjem, da en sådan mulighed ikke findes i lovgivningen. Tro og love-erklæring og kontrol kan ikke benyttes til at afkræfte formodningsregel for en computer. Multimediebeskatning.

Se også

Ikke dispensation:

SKM2209.799.SR om lægesekretærer og sygeplejersker og internet.

SKM2009.114.SR om computer og internet.

SKM2010.178.SR computer og mobilt bredbånd, arbejdsforhold adskiller sig ikke fra andres.

SKM2009.780.SR

Skolelærere, der tog deres bærbare computere med hjem på bopælen, skulle multimediebeskattes. Multimediebeskatning.

Se også

SKM2009.678.SR om skolelærere og computere med hjem.

SKM2009.679.SR og

SKM 2010.98.SR om computere med hjem.

SKM2009.778.SR og

SKM2009.686.SR og

SKM2010.308.SR om specialindrettet køretøj og computer med hjem.

SKM2010.82.SR og

SKM2009.800.SR om fastmonteret henholdsvis computer og mobiltelefon i bil, som ikke udløste beskatning.

SKM2009.778.SR

Montører, som arbejdede fra specialindrettede montørvogne og kørte direkte ud til kunderne fra bopælen, var ikke på tjenesterejse. Bærbar computer var et nødvendigt arbejdsredskab og måtte ikke bruges til private formål. Montørerne ville underskrive en tro og love-erklæring herom. Når computeren blev medbragt på bopælen og efterladt i bilen, var den fortsat bragt ind i privatsfæren og udløste multimediebeskatning. Det forhold, at arbejdsgiveren af sikkerhedsmæssige årsager ønskede, at computeren blev taget med ind i hjemmet fra montørvognen, gjorde ingen forskel. Multimediebeskatning.

Se også

SKM2009.780.SR og

SKM2009.678.SR om skolelærere og computere med hjem.

SKM2009.679.SR og

SKM 2010.98.SR om computere med hjem.

SKM2009.686.SR og

SKM2010.308.SR om specialindrettet køretøj og computer med hjem.

SKM2010.82.SR og

SKM2009.800.SR om fastmonteret henholdsvis computer og mobiltelefon i bil, som ikke udløste beskatning.

SKM2009.687.SR

Der skulle ikke ske multimediebeskatning af en bærbar computer og mobiltelefon, når der var indgået aftale om, at den ikke måtte tages med hjem og arbejdsgiveren førte kontrol hermed. Ikke multimediebeskatning.

Se også

SKM2010.181.SR om computere og arbejdsgiverens kontrol.

SKM2009.686.SR

En computer, der medtages på bopælen, kan ikke anses for at være en del af et specialindrettet køretøj og er ikke omfattet af reglerne om disse. Multimediebeskatning.

Se også

SKM2009.780.SR og

SKM2009.678.SR om skolelærere og computere med hjem.

SKM2009.679.SR og

SKM 2010.98.SR om computere med hjem.

SKM2009.778.SR og

SKM2010.308.SR om specialindrettet køretøj og computer med hjem.

SKM2009.800.SR om mobiltelefon, der var fastmonteret og derfor ikke udløste beskatning.

SKM2010.82.SR og

SKM2009.800.SR om fastmonteret henholdsvis computer og mobiltelefon i bil, som ikke udløste beskatning.

SKM2009.679.SR

Medarbejderne skulle multimediebeskattes af en bærbar computer, som de tog med hjem, selvom den alene var stillet til rådighed for erhvervsmæssig brug, og arbejdsgiveren krævede at de anvendte computeren. Multimediebeskatning.

Se også

SKM2009.780.SR og

SKM2009.678.SR om skolelærere og computere med hjem.

SKM 2010.98.SR om computere med hjem.

SKM2009.778.SR og

SKM2009.686.SR og

SKM2010.308.SR om specialindrettet køretøj og computer med hjem.

SKM2010.82.SR og

SKM2009.800.SR om fastmonteret henholdsvis computer og mobiltelefon i bil, som ikke udløste beskatning.

SKM2009.678.SR

Skolelærere, der tog deres bærbare computere med hjem på bopælen, skulle multimediebeskattes. Multimediebeskatning.

Se også

SKM2009.780.SR om skolelærere og computere med hjem.

SKM2009.679.SR og

SKM 2010.98.SR om computere med hjem.

SKM2009.778.SR og

SKM2009.686.SR og

SKM2010.308.SR om specialindrettet køretøj og computer med hjem.

SKM2010.82.SR og

SKM2009.800.SR om fastmonteret henholdsvis computer og mobiltelefon i bil, som ikke udløste beskatning.

InternetSkemaet viser relevante afgørelser på området vedrørende internetforbindelse:

Afgørelse samt evt. tilhørende SKAT-meddelelse

Afgørelsen i stikord

Yderligere kommentarer

SKAT

SKM2010.409.SR

Skatterådet fandt, at den medarbejdende ægtefælle skulle multimediebeskattes af multimedier, som indgik i den selvstændigt erhvervsdrivendes virksomhed, som blev drevet fra hjemmet. I virksomheden var 3 computere, heraf 2 stationære computere og en bærbar computer, internetforbindelse, fastnettelefon, mobiltelefon og en del tilbehør. Skatterådet henså til oplysninger om, at den medarbejdende ægtefælles arbejdsopgaver forudsatte anvendelse af disse multimedier, antallet af multimedier i virksomheden, og at multimedierne befandt sig i virksomheden, der blev drevet fra hjemmet. Multimediebeskatning. En søn, der også var ansat i virksomheden omkring 20 timer om måneden blev efter en nærmere afvejning af de faktiske omstændigheder, herunder af den hjemmeboende søns arbejdsfunktioner og af antallet og typen af multimedier, ikke omfattet af multimediebeskatningen. Ikke multimediebeskatning.

SKM2010.178.SR

Journalister og andre medarbejdere på en avis blev omfattet af multimediebeskatningen, selvom deres arbejde foregik på skæve tidspunkter og under strenge deadlines. Multimediebeskatning.

Se også

SKM2010.184.SR om journalister mv. og bærbar computer og mobilt bredbånd (bilag med afgørelser, som ikke er medtaget i teksten).

Ikke dispensation:

SKM2009.827.SR om sundhedsplejersker og computere. SKM2209.799.SR om lægesekretærer og sygeplejersker og internet.

SKM2009.114.SR om computer og internet.

SKM2010.117.SR

En internetforbindelse eller mobilbredbåndsforbindelse i hjemmet udløste multimediebeskatning af et forretningsudvalgsmedlem. Multimediebeskatning.

Se også

SKM2010.114.SR om hjemme-pc og internet i hjemmet.

SKM2010.114.SR

Skulle multimediebeskattes af hjemme-pc og internet i hjemmet. Kunne ikke få dispensation for multimediebeskatning, selvom arbejdsgiver stiller pc og ADSL-forbindelse til rådighed i hjemmet udelukkende til erhvervsmæssig brug. Multimediebeskatning.

Se også

SKM2010.117.SR om internetforbindelse i hjemmet.

SKM2009.799.SR

Lægesekretærer, der er ansat som fjernskrivere, og administrative sygeplejersker blev omfattet af multimediebeskatningen, da der var stillet bredbåndsforbindelse til rådighed i hjemmet. Kunne ikke få dispensation fra at blive multimediebeskattet, når arbejdsgiveren stiller en bredbåndsforbindelse til rådighed i hjemmet, da en sådan mulighed ikke findes i lovgivningen. Multimediebeskatning.

Se også

Ikke dispensation:

SKM2009.827.SR om sundhedsplejersker og computere.

SKM2009.114.SR om computer og internet.

SKM2010.178.SR computer og mobilt bredbånd, arbejdsforhold adskiller sig ikke fra andres.

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning
Så grådige er dommerne: I strid med reglerne scorede dommer 444.873 kr. på bijobs

,, Skattemyndighedernes opgave er at forvalte den lovgivning, som gælder på skatteområdet. Ved varetagelsen af denne opgave skal myndighederne opretholde borgernes tillid til, at myndighederne holder sig til lovgrundlaget. Den opretholdes ikke, hvis myndighederne giver skatteyderen en opfattelse af, at en lovbunden afgørelse - f.eks. en skatteansættelse - er genstand for forhandling med SKAT.

Folketingets Ombudsmand i redegørelse af 21. marts 2018

Skatteberegnere
Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Studerende
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier, obligationer og fordringer
Gaver, legater og gevinster
Arv og succession
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
 A B C D E F G H I J K L M O P R S T U V Æ Ø alle   Hyppigt stillede spørgsmål 
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.