Til forside
tax.dk - skat og afgift
Ligningsvejledningen 2009-2
<< indholdsfortegnelse >>

A.C.3.2.1 Selvpensioneringskonti

Oprettelse

Nedenstående bemærkninger gælder alene selvpensioneringskonti, som er oprettet før 2. juni 1998, jf. bekendtgørelse nr. 302 af 2. maj 2000. Selvpensioneringskonti, som er oprettet den 2. juni 1998 eller senere, har ikke længere skattemæssig virkning som selvpensioneringskonti efter bekendtgørelsen.

Personer, der er fyldt 18 år, men ikke 50 år, kunne oprette én selvpensioneringskonto i et pengeinstitut omfattet af lov om banker og sparekasser. Kontoen skal lyde på den pågældendes eget navn og med et udbetalingstidspunkt, der tidligst kan være 15 år efter oprettelsen og på et tidspunkt, hvor kontohaveren er fyldt 60 år. Samtidig med oprettelsen skulle vedkommende underskrive en erklæring om, at denne ikke havde oprettet tilsvarende konto andre steder. Der skal ikke længere være aftalt et bestemt udbetalingstidspunkt i forbindelse med kontoens oprettelse.

Ifølge bekendtgørelse nr. 302 af 2. maj 2000 om selvpensioneringskonti oprettet før den 2. juni 1998 § 2, stk. 2, skal afkast af selvpensioneringskonti fremover overgå fra beskatning efter pensionsafkastbeskatningsloven til almindelig indkomstbeskatning på udbetalingstidspunktet eller, hvis intet udbetalingstidspunkt er aftalt, det tidligst mulige udbetalingstidspunkt. Dette indbefatter selvpensioneringskonti, hvor udbetalingsbetingelserne var opfyldt pr. 15. maj 2000, men hvor ejeren ikke har taget initiativ til at ophæve kontoen.

Indskud

Der kan hvert år af kontohaveren efter eget valg indskydes beløb på kontoen, dog maksimalt 3.000 kr. og kun indtil 40.000 kr. i alt (heri indgår ikke renter, der ikke anses som indskud). Ved kontoens oprettelse skal være indskudt mindst 500 kr.

Frigivelse

På udbetalingstidspunktet eller ved kontohaverens død forinden frigives indeståendet, ligesom dette kan ske, såfremt det ved lægeerklæring dokumenteres, at kontohaveren er blevet varigt uarbejdsdygtig. Lægeattesten skal forevises pengeinstituttet, medens der ikke kræves særskilt godkendelse fra skattemyndighederne til ophævelsen af kontoen, skd. 1976.38.210.

Kontoen kan endvidere frigives, hvis kontohaveren som følge af indtruffen invaliditet er berettiget til at oppebære mellemste eller højeste førtidspension efter lov om social pension, jf. skd. 1985.75.577.

En person havde oprettet en selvpensioneringskonto efter at han var blevet invalidepensionist. Kontoen kunne ikke hæves under henvisning til, at vedkommende var blevet varigt uarbejdsdygtig.

Indeståendet kan ligeledes hæves, hvis kontohaveren rammes af en livstruende sygdom som nævnt i bekendtgørelse nr. 1031 af 24. oktober 2005 om udbetaling af kapitalpension m.v. ved livstruende sygdom, jf. bekendtgørelse nr. 302 af 2. maj 2000, § 3, stk. 3. Kontohaveren skal på den i bekendtgørelsen foreskrevne måde fremlægge lægeerklæring, der dokumenterer den livstruende sygdom.

Foreligger der ikke en af de i bekendtgørelsen opregnede livstruende sygdomme, kan told- og skatteforvaltningen på baggrund af de foreliggende lægelige oplysninger om sygdommen og efter indhentet udtalelse fra Sundhedsstyrelsen tillade, at selvpensioneringskontoen udbetales, jf. bekendtgørelse nr. 1031 af 24. oktober 2005, § 14, stk. 2.

Konti oprettet før indkomståret 1987 med et indestående, der er mindre end 500 kr., kan hæves, selv om de almindelige betingelser (60 år, uarbejdsdygtig, død) ikke er opfyldt. Der skal i dette tilfælde ikke ske afgiftsberigtigelse efter realrenteafgiftsloven, (nu pensionsafkastbeskatningsloven) jf. TfS 1987, 170 DEP.

En selvpensioneringskonto kan ikke ophæves i forbindelse med gældssanering, Skat 1986.9.563 (TfS 1986, 502 DEP).

Rådighedsind-
skrænkninger

Kontoen skal være forsynet med påtegning om, at den først kan hæves på udbetalingstidspunktet eller under de i øvrigt tilladte omstændigheder (jf. ovenfor), samt at de indestående beløb inkl. renter ikke under bindingsperioden kan overdrages eller pantsættes. Indeståendet på kontoen kan dog overføres til en anden selvpensioneringskonto i et andet godkendt pengeinstitut, skd. 1984.68.27. Fra bindingsperiodens udløb medregnes tilskrevne renter til den skattepligtige indkomst.

Der er ikke hjemmel til at debitere en selvpensioneringskonto for præmien til en ophørende livsforsikring, skd. 1983.65.30.

Selvpensioneringskontoen vil derimod kunne debiteres for gebyr til kontoudtog, som i bindingsperioden automatisk tilsendes kontohaveren.

Om transportpåtegning på en selvpensioneringskonto i forbindelse med to ægtefællers deling af fællesboet ved ægteskabets opløsning, se skd. 1976.38.211, hvoraf fremgår, at udlodningen til ægtefællen skal ske med respekt af de for selvpensioneringskontoen gældende udbetalingsvilkår. Se endvidere Skat 1989.4.348 (TfS 1989, 289 DEP).

I henhold til bekendtgørelse nr. 302 af 2. maj 2000 kan indeståendet på en selvpensioneringskonto helt eller delvis udloddes til den anden ægtefælle ved skifte af fællesbo. Efter udlodning anses den modtagende ægtefælle, for så vidt angår hævning af kontoen, som kontohaver af den udloddede del af selvpensioneringskontoen.

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning
Så grådige er dommerne: I strid med reglerne scorede dommer 444.873 kr. på bijobs

,, Skattemyndighedernes opgave er at forvalte den lovgivning, som gælder på skatteområdet. Ved varetagelsen af denne opgave skal myndighederne opretholde borgernes tillid til, at myndighederne holder sig til lovgrundlaget. Den opretholdes ikke, hvis myndighederne giver skatteyderen en opfattelse af, at en lovbunden afgørelse - f.eks. en skatteansættelse - er genstand for forhandling med SKAT.

Folketingets Ombudsmand i redegørelse af 21. marts 2018

Skatteberegnere
Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Studerende
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier, obligationer og fordringer
Gaver, legater og gevinster
Arv og succession
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
 A B C D E F G H I J K L M O P R S T U V Æ Ø alle   Hyppigt stillede spørgsmål 
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.