Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2022-2
<< >>

C.G.4.7 Revisorerklæring

Indhold

Dette afsnit beskriver reglerne for revisorerklæring, når forsikringsselskaber m.v. indsender opgørelse efter PAL (pensionsafkastbeskatningsloven) §§ 21- 24.

Reglerne fremgår af §§ 23-29 i bekendtgørelse nr. 1138 af 22. oktober 2014 om visse regler i pensionsafkastbeskatningsloven.

Bemærk:

Ved bekendtgørelse nr. 522 af 24. maj 2016 er reglerne ændret med virkning for 1. juli 2016. Væsentligst ændres revisionserklæringen fra at være en gennemgang til at være en egentlig revision.

Bekendtgørelsen har virkning for revision af forsikringsselskabernes m.v. endelige opgørelse efter lovens §§ 21-23 a, for indkomståret 2016 og senere indkomstår. Bekendtgørelsen har virkning for revision af den endelige opgørelse efter lovens § 24 for pensionsinstitutter, hvis skattepligt efter lovens § 1, stk. 2, er ophørt den 1. juli 2016 eller senere. Se § 2 i bekendtgørelse nr. 522 af 24. maj 2016 om ændring af bekendtgørelse om visse regler i pensionsafkastbeskatningsloven.

Afsnittet indeholder:

  • Omfattet af reglen om revisorerklæring
  • Eksterne revisorer for forsikringsselskaber m.v. 
  • God revisorskik
  • Stikprøvevis revision
  • Oplysninger til revisor
  • Erklæring og tidsfrist for indsendelse
  • Lovovertrædelser eller tilsidesættelse af forskrifter.

Omfattet af reglen om revisorerklæring

Forsikringsselskaber m.v., der udbyder pensionsordninger omfattet af PAL (pensionsafkastbeskatningsloven) § 1, stk. 1, eller er skattepligtige efter lovens § 1, stk. 2, er omfattet af reglerne om revisorerklæring.

Se § 23 i bekendtgørelse nr. 522 af 24. maj 2016 om ændring af bekendtgørelse om visse regler i pensionsafkastbeskatningsloven.

Eksterne revisorer for forsikringsselskaber m.v. 

Revisionen udføres af en statsautoriseret eller registreret revisor efter forsikringsselskabernes m.v. valg. 

I forsikringsselskaber m.v. med intern revision udføres revisionen i samarbejde med den interne revision i overensstemmelse med de gældende regler for revision af det enkelte forsikringsselskab m.v. 

Se § 24 i bekendtgørelse nr. 522 af 24. maj 2016 om ændring af bekendtgørelse om visse regler i pensionsafkastbeskatningsloven.

God revisorskik

Revisionen foretages i overensstemmelse med god revisorskik.

Ved revisionen skal revisor kontrollere, at

  • der er etableret forretningsgange og regnskabssystemer, der sikrer, at ordningen administreres i henhold til gældende regler,
  • forretningsgangene efterleves,
  • gældende regler for ordningen er overholdt, og
  • afregningen med staten er sket rettidigt og i overensstemmelse med de bogførte beløb.

Se § 25 i bekendtgørelse nr. 522 af 24. maj 2016 om ændring af bekendtgørelse om visse regler i pensionsafkastbeskatningsloven.

Stikprøvevis revision

Revisionen kan udføres ved stikprøvevise undersøgelser.

Revisionens omfang afhænger af forsikringsselskabets m.v. administrative struktur og forretningsgange, herunder den interne kontrol og andre forhold af betydning for administrationen af ordningen, samt antallet af sager og disses beløbsmæssige størrelse.

Se § 26 i bekendtgørelse nr. 522 af 24. maj 2016 om ændring af bekendtgørelse om visse regler i pensionsafkastbeskatningsloven.

Oplysninger til revisor

Forsikringsselskabet m.v. skal

  • give revisor de oplysninger, som har betydning for revision af ordningen.
  • give revisor adgang til at foretage de nødvendige undersøgelser.
  • sørge for, at revisor får de oplysninger og den bistand, som revisor anser er nødvendig for at udføre sit hverv.

Se § 27 i bekendtgørelse nr. 522 af 24. maj 2016 om ændring af bekendtgørelse om visse regler i pensionsafkastbeskatningsloven.

Erklæring og tidsfrist for indsendelse

Revisor skal indsende en underskrevet erklæring om, at forsikringsselskabets m.v. endelige opgørelse til Skattestyrelsen jævnfør PAL (pensionsafkastbeskatningsloven) §§ 21-24, er revideret i overensstemmelse med reglerne i bekendtgørelsen.

Erklæringen skal af praktiske årsager ikke påføres selve opgørelserne efter PAL (pensionsafkastbeskatningsloven) §§ 21-24, men derimod være en særskilt erklæring, der skal indsendes samtidig med opgørelserne, jf. dog nedenfor om tidsfrister.

Det følger af formuleringen "de endelige opgørelser ... efter PAL (pensionsafkastbeskatningsloven) §§ 21 - 24", at der skal afgives en selvstændig revisorerklæring pr. opgørelsestype. Der kan altså ikke afgives en samlet erklæring, der eksempelvis dækker et forsikringsselskabs opgørelse efter PAL (pensionsafkastbeskatningsloven) §§ 21 og 23.

Se § 28 i bekendtgørelse nr. 522 af 24. maj 2016 om ændring af bekendtgørelse om visse regler i pensionsafkastbeskatningsloven.

Krav til revisorerklæring

Revisors erklæring skal udformes i overensstemmelse med Erhvervsministeriets bekendtgørelse nr. 1468 af 12. december 2017 om godkendte revisorers erklæringer mv. (Erklæringsbekendtgørelsen).

Forbehold og/eller supplerende oplysninger skal fremgå af erklæringen.

Har forsikringsselskabet en intern revision, kan denne påtegne eventuelle periodiske erklæringer.

Tidsfrist

Revisors erklæring skal sendes til Skattestyrelsen 

  • for pengeinstitutter senest den 1. maj i året efter indkomståret, jf. PAL (pensionsafkastbeskatningsloven) §§ 22-23a,
  • for pensionsinstitutter senest den 1. juli i året efter indkomståret, jf. PAL (pensionsafkastbeskatningsloven) § 21.

Gennemgang af opgørelsen

Revisor påser, at forsikringsselskabets m.v. endelige opgørelse til Skattestyrelsen jævnfør PAL (pensionsafkastbeskatningsloven) §§ 21-24, indeholder de nødvendige oplysninger om

  • hvilken ordning, den vedrører
  • hvilket forsikringsselskab m.v., den vedrører og
  • hvilken periode, den vedrører.

Revisor skal også kontrollere, at opgørelsen indeholder

  • de oplysninger, som Skattestyrelsen kræver
  • datering og
  • underskrift fra forsikringsselskabets m.v. direktion/administration.

Er der efter revisors mening væsentlige forhold, som giver anledning til bemærkninger over for Skattestyrelsen, skal revisor påse, at de er med i forsikringsselskabets m.v. opgørelse.

Se § 28 i bekendtgørelse nr. 522 af 24. maj 2016 om ændring af bekendtgørelse om visse regler i pensionsafkastbeskatningsloven.

Lovovertrædelser eller tilsidesættelse af forskrifter

Bliver revisor opmærksom på lovovertrædelser eller tilsidesættelser af forskrifter af væsentlig betydning i forbindelse med

  • ordningens forvaltning eller
  • de forhold, som er nævnt i bekendtgørelsens § 28

skal revisor anmode forsikringsselskabet m.v. om inden 3 uger at give Skattestyrelsen meddelelse herom.

Ovenstående forhold, og at revisor har anmodet forsikringsselskabet m.v. om at give Skattestyrelsen meddelelse, skal fremgå af revisorerklæringen til Skattestyrelsen.

Se § 29 i bekendtgørelse nr. 522 af 24. maj 2016 om ændring af bekendtgørelse om visse regler i pensionsafkastbeskatningsloven.

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skatteberegnere
Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Studerende
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier, obligationer og fordringer
Gaver, legater og gevinster
Arv og succession
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.