Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2020-2
<< >>

F.A.35.1.6 Andre forhold vedrørende udførsel af varer

Indhold

Dette afsnit handler om reglerne for, hvordan man skal angive forskellige varer af hensyn til de statistikoplysninger, der skal opgives til Danmarks Statistik.

Virksomheders salg til turister fra ikke EU-Lande er også kort beskrevet.

Afsnittet indeholder:

  • Varer oplagt på midlertidigt oplag
  • Særlige varebevægelser i eksportsystemet:
  • Varer, der udpasserer i flere forsendelser
  • Salg til turister fra lande uden for EU.

Varer oplagt på midlertidigt oplag

Der er tale om T1-varer, og derfor skal der startes en T1-forsendelse ved nærmeste toldekspeditionssted eller hos virksomheden selv, hvis denne er godkendt afsender, se afsnit F.A.20 EU-forsendelse om EU-forsendelse. Da varen nu er overgået til en anden toldprocedure, skal der ikke anvendes en udførselsangivelse.

Der skal, af hensyn til udenrigshandelsstatistikken, ved genudførsel af varer til endelig anvendelse på fastlandssoklen anvendes både en T1-forsendelse og en udførselsangivelse.

Særlige varebevægelser i eksportsystemet

I forbindelse med udførsel af varer, der er omfattet af særlige varebevægelser gælder der forenklede angivelsesregler af hensyn til Danmarks Statistik. Se angivelsesreglerne for særlige varebevægelser i Kommissionens forordning (EF) nr. 1982/2004 af 18. november 2004 om gennemførelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 638/2004 om statistikker over varehandelen mellem medlemsstaterne og om ophævelse af Kommissionens forordning (EF) nr. 1901/2000 og (EØF) nr. 3590/92.

Varer der er omfattet af særlige varebevægelser er:

  • Komplette industrielle anlæg
  • Varer til reparation af transportmidler
  • Informationsmedier.

Komplette industrielle anlæg

For komplette industrielle anlæg til en værdi på minimum 1,5 mio. EUR (ca. 11.250.000 kr.) gælder en række forenklede regler for indberetning af eksport til EXTRASTAT af hensyn til Danmarks Statistik.

Betingelser

Hvis virksomheden ønsker at benytte disse forenklede regler, skal der først ansøges om en tilladelse hos SKAT.

Det er en betingelse for at opnå tilladelse til at benytte de forenklede regler, at det over for SKAT dokumenteres, at der eksporteres et komplet industrielt anlæg til minimum 1,5 mio. EUR.

SKAT informerer Danmarks Statistik om, hvilke CVR-numre der har fået tilladelse til at benytte denne ordning. Virksomheden skal angive bevillingens journal-nummer i rubrik 44 i udførselsangivelsen.

I stedet for at angive de enkelte varekoder, som samlet udgør anlægget, angives under de forenklede regler en kode i rubrik 33, der er opbygget efter følgende regel:

  • De første tre cifre skal angives som 98 8
  • Det fjerde ciffer angiver den branche hvor anlægget skal anvendes. Det fjerde ciffer (branchen) kan have værdien 0-9 afhængig af det komplette industrielle anlægs økonomiske hovedaktivitet:
  1. Energi (inklusive fremstilling og distribution af damp og varmt vand).
  2. Udvinding af ikke-energetiske mineraler (herunder forarbejdning af malme og tørv); sten-, ler- og glasindustri.
  3. Fremstilling af jern- og stål; metalforarbejdende industrier (undtagen fremstilling af maskiner og transportmidler).
  4. Fremstilling af maskiner og transportmidler, finmekanisk industri.
  5. Kemisk industri (herunder fremstilling af kemofibre); gummi- og plastindustri.
  6. Nærings- og nydelsesmiddelindustri.
  7. Tekstil, læder og lædervarer samt fodtøjs- og beklædningsindustri.
  8. Træ- og papirindustri (herunder grafisk industri); anden fremstillingsvirksomhed.
  9. Transport (undtagen aktiviteter i tilknytning til transport, rejsebureauer, transportformidling og oplagring) og kommunikation.
  10. Udvinding, opsamling, rensning og distribution af vand; aktiviteter i tilknytning til transport; andre økonomiske aktiviteter.
  • De sidste fire cifre er de første fire cifre af den varekode, hvor anlægget ellers skulle være placeret i.

Varer til reparation af transportmidler

Det skal være muligt at skelne mellem midlertidig udførsel af varer til reparation af transportmidler og til anden reparation. Ved eksport af varer til reparation af transportmidler skal procedurekode 2300 101 anvendes.

Informationsmedier

Når der er tale om massefremstillet software, film og lignende, skal den samlede værdi af medier og software angives i rubrik 46 i udførselsangivelsen.

For specialudviklet software, film og lignende gælder, at alene værdien af det databærende medie skal angives i rubrik 46, mens værdien af softwaren, filmen mv. angives i rubrik 44.

Disse regler gælder for varekoderne:

  • 37.06.xx.xx (mastere til film)
  • 49.06.00.00 (tegninger)
  • 85.23.xx.xx. (disketter, videokassetter mv.).

Varer, der udpasserer i flere forsendelser

Hvis der eksporteres varer fra andre EU-lande via Danmark og disse varer udpasserer som flere forsendelser, skal én af følgende procedurer anvendes:

1. Summarisk udgangsangivelse

Der oprettes summarisk udgangsangivelse, angivelsesart 30, på hver delforsendelse. Angivelsen tildeles MRN-nummer i forbindelse med, at angivelsen automatisk frigives. SSD-dokumentet (Safety and Security Document/Summarisk Udgangsangivelse) medbringes til udgangstoldstedet i Danmark eller angives i NCTS, hvis det er en T-forsendelse, der begynder.

Når alle varerne er udført af EU's toldområde sendes det oprindelige udenlandske EAD-Dokumentet sammen med de summariske udgangsangivelser til det lokale toldekspeditionssted, der sørger for, at den udenlandske angivelse bliver afsluttet.

2. Afskrivning

Den udenlandske angivelse medbringes til udgangstoldstedet, hvor der sker afskrivning af den udførte mængde. Derefter udleveres angivelsen til den, der frembyder varerne.

Angivelsen afsluttes først, når alle varerne er udført.

Hvis varerne udføres under forsendelsesproceduren, og forsendelsen er opstartet under proceduren for godkendt afsender, forsyner den hovedforpligtede den udenlandske angivelse med oplysning om mængde og nummer på hver enkelt forsendelse. Når alle varer er udført, sendes dokumentet til det lokale toldekspeditionssted, der indsætter udpassageattest.

Salg til turister fra lande uden for EU

Momsregistrerede virksomheder kan på visse betingelser sælge varer til turister fra ikke EU-lande og senere tilbagebetale momsen af disse varer. Det kræver blandt andet, at turisterne tager varerne med ud af EU, og at dette dokumenteres, se momslovens § 34, stk. 1, 5 ML (momsloven).

Hvis virksomheden sælger varer til en turist fra et land uden for EU, og turisten selv ønsker at medtage den købte vare, kan virksomheden indgå en frivillig godtgørelsesordning. Virksomheden skal først beregne moms af den fulde salgspris. Turisten kan herefter få sin faktura afstemplet af SKAT ved sidste udførselssted af EU-området. Denne faktura returnerer turisten herefter til virksomheden, hvorefter turisten får refunderet momsen.

Se SKATs folder om "Tilbagebetaling af moms", som findes på www.skat.dk.

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skatteberegnere
Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Studerende
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier, obligationer og fordringer
Gaver, legater og gevinster
Arv og succession
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.