Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2020-2
<< >>

D.A.6.2.8.6 Formidlingsydelser ML § 17

Indhold

Dette afsnit handler om, hvor leveringsstedet er, når en formidler, som handler i andres navn og på andres vegne, leverer ydelser til en ikkeafgiftspligtig person. Se ML (momsloven) § 17.

Afsnittet indeholder:

  • Lovgrundlag
  • Regel
  • Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser mv.

Lovgrundlag

ML (momsloven) § 17 har følgende ordlyd:

"§ 17. Leveringsstedet for ydelser, der leveres til en ikke-afgiftspligtig person af en formidler, som handler i andres navn og på andres vegne, er her i landet, såfremt den underliggende transaktion foretages her i landet."

Momssystemdirektivets artikel 44 har følgende ordlyd:

"Ved leveringsstedet for tjenesteydelser til en afgiftspligtig person, der handler i denne egenskab, forstås det sted, hvor denne person har etableret hjemstedet for sin økonomiske virksomhed. Hvis de pågældende tjenesteydelser imidlertid leveres til et fast forretningssted, der tilhører den afgiftspligtige person og er beliggende et andet sted, end det sted, hvor han har etableret hjemstedet for sin økonomiske virksomhed, forstås ved leveringsstedet for de pågældende tjenesteydelser det sted, hvor det faste forretningssted er beliggende. I mangel af et sådant hjemsted eller et sådant fast forretningssted er leveringsstedet for tjenesteydelserne det sted, hvor den afgiftspligtige person, der modtager sådanne ydelser, har sin bopæl eller sit sædvanlige opholdssted.

Momssystemdirektivets artikel 46 har følgende ordlyd:

"Leveringsstedet for tjenesteydelser, der leveres til ikke-afgiftspligtige personer af en formidler, som handler i andres navn og på andres vegne, er det sted, hvor den underliggende transaktion foretages, i overensstemmelse med dette direktiv."

Momsforordningens artikel 30 har følgende ordlyd:

"Ydelser, der leveres af en formidler, jf. artikel 46 i direktiv 2006/112/EF, omfatter ydelser, der leveres af en formidler, som handler i modtageren af den formidlede ydelses navn og på dennes vegne, og ydelser, der leveres af formidlere, der handler i leverandøren af den formidlede ydelses navn og på dennes vegne."

Momsforordningens artikel 31 har følgende ordlyd:

"Ydelser, der leveres af en formidler, som handler i andres navn og på andres vegne, og som består af formidling af indkvartering i hotelsektoren eller i sektorer med en tilsvarende funktion, er omfattet af:

a) artikel 44 i direktiv 2006/112/EF, hvis de leveres til en afgiftspligtig person, der handler som sådan, eller til en ikkeafgiftspligtig juridisk person, der betragtes som en afgiftspligtig person

b) artikel 46 i direktiv 2006/112/EF, hvis de leveres til en ikkeafgiftspligtig person."

Bemærk:

I december 2017 vedtog Rådet e-handelspakken for moms. Indførslen af e-handelspakken er todelt. Den første del af reglerne trådte i kraft den 1. januar 2019. Med virkning fra 1. januar 2021, træder den anden del af EU’s nye regler for e-handel i kraft. Ændringerne medfører, at der vil gælde ens regler for fjernsalg af varer og ydelser i alle EU-lande.

 

I hovedtræk medfører de nye regler, at den nuværende mini-one-stop-shop (MOSS) for TBE-ydelser udvides til en one-stop-shop (OSS), der omfatter alle B2C ydelser og fjernsalg af EU-varer.  Reglerne medfører ligeledes at import af varer fra 3. lande til en værdi af max 150 euro bliver omfattet af OSS-reglerne.

 

Se reglerne i:

  • Rådets direktiv (EU) 2017/2455

  • Rådets forordning (EU) 2017/2454

  • Rådets gennemførelsesforordning (EU) 2017/2459

  • Rådets direktiv (EU) 2019/1995

  • Rådets gennemførelsesforordning (EU) 2019/2026

>De nye regler om e-handel er implementeret i momsloven ved lov nr. 810 af 9. juni 2020. Skatteministeren fastsætter ikrafttrædelsestidspunktet.  <

>Bemærk, at EU Kommissionen har fremsat forslag om, at ikrafttrædelse af de nye regler udskydes fra 1. januar 2021 til 1. juli 2021. Se COM (2020) 198 og COM (2020) 199. Det er Skattestyrelsens forventning, at udskydelsen bliver vedtaget.<

 

Regel

Leveringsstedet for ydelser, der leveres til en ikkeafgiftspligtig person af en formidler, som handler i andres navn og på andres vegne, er her i landet, såfremt den underliggende transaktion har momsmæssigt leveringssted her i landet. Se ML (momsloven) § 17.

Formidlingsydelser omfatter formidlingsydelser, der leveres af formidlere, der handler i:

  • modtageren af den formidlede ydelses navn og på dennes vegne (for dennes regning)
  • leverandøren af den formidlede ydelses navn og på dennes vegne (for dennes regning).

Se artikel 46 i momssystemdirektivet og artikel 30 i momsforordningen.

Ydelser, der leveres af en formidler, som handler i andres navn og på andres vegne, og som består i formidling af indkvartering i hotelsektoren eller i sektorer med en tilsvarende funktion, er omfattet af:

  1. artikel 44 i momssystemdirektivet, hvis de leveres til en momspligtig person, der handler som sådan, eller til en ikkemomspligtig juridisk person, der betragtes som en momspligtig person (se evt. afsnit D.A.6.2.5 Hovedregel 2: Leverancer til ikke-afgiftspligtige personer.)
  2. artikel 46 i momssystemdirektivet, hvis de leveres til en ikkemomspligtig person.

Se artikel 31 i momsforordningen, som udtryk for, at de pågældende formidlingsydelser ikke anses for ydelser vedrørende fast ejendom. Se evt. afsnit D.A.6.2.7.1 Ydelser vedrørende fast ejendom ML § 18.

Om sondringen mellem formidlingsydelser (formidling i andens navn og for andens regning) og elektronisk leverede ydelser, se omtalen af Momsudvalgets retningslinje vedtaget på baggrund af drøftelser på udvalgets 107. møde 8. juli 2016, dokument D, i afsnit D.A.6.2.8.12 Elektronisk leverede ydelser, teleydelser og radio- og tv-spredningstjenester ML § 21 c om elektronisk leverede ydelser mv.

Bemærk

Bemærk, at leveringsstedet for formidlingsydelser i forbindelse med formidling i andens navn og for andens regning leveret til afgiftspligtige personer følger hovedreglen i ML (momsloven) § 16, stk. 1. Se afsnit D.A.6.2.4.1 Leveringsstedet er kundens etableringssted ML § 16, stk. 1

Formidling i eget navn, men for en andens regning, af ydelser er omfattet af ML (momsloven) § 4, stk. 4. Om sondringen mellem formidling i andens navn og for andens regning på den ene side og formidling i eget navn, men for en andens regning, se afsnit D.A.4.2.3 Formidling af ydelser (eget navn), herunder omtalen af Momsudvalgets retningslinje om elektroniske platforme.

Speditører er ikke omfattet af ML (momsloven) § 17, fordi de foretager forsendelser af gods i eget navn, men for fremmed regning.

Hvis hovedtransaktionen (den formidlede transaktion) har sit leveringssted udenfor EU og dermed er undtaget for moms, vil formidlingsydelsen være momsfri efter ML (momsloven) § 34, stk. 1, nr. 17, hvis formidlingsydelsen har leveringssted her i landet. Fritagelsen omfatter tillige formidling i andens navn og for andens regning af visse transaktioner med leveringssted i EU, hvis formidlingsydelsen har leveringssted her i landet. Se evt. afsnit D.A.10.1.6 Formidlingsydelser ML § 34, stk. 1, nr. 17.

Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser mv.

Skemaet viser relevante afgørelser på området:

Afgørelse

Afgørelsen i stikord

Yderligere kommentarer

EU-domme

Sag C-68/03, D. Lipjes

Dommen fastslår, at momssystemdirektivets artikel 44 (som affattet før 1. januar 2010) ikke skal fortolkes således, at den kun angår tjenesteydelser, der leveres af formidlere, hvor aftageren af tjenesteydelsen er en afgiftspligtig person eller en ikke-afgiftspligtig juridisk person.

På baggrund af dommen blev praksis for fastlæggelsen af leveringsstedet for formidlingsydelser omfattet af dagældende ML (momsloven) § 21, nr. 3 ændret. Se TSS-cirkulære 2004-35. Praksisændringen vedrørte tilfælde, hvor formidler på vegne af køber formidler erhvervelsen af en vare.

Skatterådet

SKM2017.733.SR

Skatterådet bekræfter, at selskabet formidler turistydelser i fremmed navn og for fremmed regning, samt at leveringsstedet skal fastlægges efter momslovens § 17.

Herudover bekræfter Skatterådet, at Spørger kun skal afregne dansk moms af sit honorar, såfremt selve turistydelsen leveres i Danmark.

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skatteberegnere
Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Studerende
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier, obligationer og fordringer
Gaver, legater og gevinster
Arv og succession
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.