Skal en virksomhed betale moms ved salg af sine aktiver? Skal en virksomhed betale moms, hvis den sælger et aktiv, som er købt privat? Skal man betale moms ved salg af et aktiv, som man har købt privat?
D.A.4.5.2 Salg af virksomhedens aktiver
Indhold
Dette afsnit beskriver reglerne for, hvornår der skal betales moms ved salg af aktiver fra en virksomhed. Se xML § 8x, stk. 1, 1. og 2. pkt.
Afsnittet indeholder:
- Hvad er omfattet af momspligten?
- Særligt om byttehandler
- Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser med videre.
Bemærk
>Bemærk, at ML (momsloven) § 8 er ophævet ved lov nr. 1295 af 5. december 2019, § 4, nr. 7. Momspligten ved salg af aktiver fra en virksomhed vil herefter alene følge af ML (momsloven) § 4, stk. 1. Se forarbejderne til lov nr. 1295 af 5. december 2019. Skatteministeren fastsætter tidspunktet for ikrafttrædelsen af ophævelsen af ML (momsloven) § 8, se lov nr. 1295 af 5. december 2019, § 11, stk. 2.<
>Om ML (momsloven) § 4, stk. 1, se afsnit D.A.4.1 Leverancer mod vederlag ML § 4, stk. 1 og 2. <
Se også
Se også afsnit D.A.4.5.3 Salg af aktiver som led i en virksomhedsoverdragelse om reglerne for salg af aktiver som led i en virksomhedsoverdragelse, som findes i xML § 8x, stk. 1, 3. og 4. pkt.
Hvad er omfattet af momspligten?
Momspligten omfatter salg af virksomhedens aktiver, dvs. både salg af materielle aktiver (driftsmidler) og salg af immaterielle aktiver (fx ophavsrettigheder, varemærkerettigheder og patentrettigheder). Se xML § 8x, stk. 1, 1. og 2. pkt.
Salg af sådanne aktiver er momspligtigt, hvis der er adgang til for virksomheden at foretage helt eller delvist momsfradrag ved indkøb af de pågældende aktiver. Ifølge lovbemærkningerne skal dette forstås således, at momspligten gælder alle aktiver, som er indkøbt eller fremstillet til brug i den momspligtige virksomhed.
Momspligten er derfor uafhængig af, om virksomheden rent faktisk har foretaget fradrag ved indkøb eller fremstilling mv. af aktivet.
Eksempler
1) En virksomhed har købt en pc af en privatperson. Pc'en bruges af virksomheden til momspligtige aktiviteter. Virksomheden kan ikke få momsfradrag for pc'en i forbindelse med købet, men skal opkræve moms ved et eventuelt efterfølgende salg.
2) En virksomhed har købt en bus af en erhvervsdrivende. Virksomheden havde ved købet adgang til at foretage delvist fradrag for købsmoms, fordi bussen delvist skulle anvendes til momspligtige aktiviteter. Virksomheden har ikke gjort brug af fradragsretten. Ved et eventuelt efterfølgende salg af den pågældende bus skal virksomheden desuagtet opkræve moms af hele salgssummen.
Denne retstilstand er bekræftet af Landsretten. Se Østre Landsrets dom i SKM2008.129.ØLR samt Vestre Landsrets dom i SKM2002.416.VLR.
Bemærk
Det fremgår direkte af ML (momsloven) § 8, stk. 1, 2. pkt., at momspligten i henhold til xML § 8x, stk. 1, også omfatter salg af aktiver, når virksomheden bliver afmeldt fra registrering.
Særligt om byttehandler
Reglerne om momspligt i xML § 8x, stk. 1, 1. og 2. pkt., gælder også, når et aktiv, fx en maskine, gives i bytte i forbindelse med anskaffelsen af en ny maskine.
Se også
Se også afsnit D.A.8.1.1.10 hvor grundlaget for afgiftens opgørelse ved byttehandler er nærmere beskrevet.
Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser med videre
Skemaet viser relevante afgørelser på området:
Afgørelse
| Afgørelsen i stikord | Yderligere kommentarer |
Landsretsdomme | ||
SKM2008.129.ØLR | Østre Landsret udtalte, at salg af en virksomheds aktiver er momspligtigt i henhold til ML (momsloven) § 8, stk. 1, hvis der har været hel eller delvis fradragsret ved indkøbet, uanset om fradragsretten faktisk er blevet udnyttet eller ej. Den konkrete sag handlede om salg af busser. Dette salg var momspligtigt, fordi selskabet ikke havde bevist, at busserne alene havde været brugt til ikke-momspligtige aktiviteter. | At busserne havde stået ubenyttede hen i en periode indtil salget, var ikke ensbetydende med, at de kunne anses for udtaget efter ML (momsloven) § 8, stk. 2. Se afsnit D.A.4.5.4 Udtagning af virksomhedens aktiver om udtagning af virksomhedens aktiver. |
SKM2002.416.VLR | Vestre Landsret stadfæstede en kendelse fra Landsskatteretten, hvorefter der skulle betales moms ved salg af en blandet benyttet bus uanset, at bussen var købt uden tilfaktureret moms. | Tidligere instans: SKM2001.49.LSR. |
Landsskatteretskendelser | ||
SKM2005.265.LSR | Sagen handlede om salg af driftsmidler, der alene var blevet brugt til momsfritagne finansielle aktiviteter, men hvor selskabet i medfør af ML (momsloven) § 45, stk. 4, havde opnået afgiftsgodtgørelse for visse ydelser leveret til aftagere uden for EU. Landsskatteretten gav selskabet medhold i, at da der ikke var givet selskabet fradrag for nogen del af købsmomsen ved anskaffelsen af disse driftsmidler, var det efterfølgende salg ikke momspligtigt. | Se også D.A.5.23 Salg af virksomhedens driftsmidler m.m. ML § 13, stk. 2 om ML (momsloven) § 13, stk. 2. |
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed
Erhvervsmæssig sommerhusudlejning
Registreringsafgift for nye og brugte motorkøretøjer
Registreringsafgift ved indførsel af brugt bil