Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2019-1
<< >>

F.A.35.2.4 Toldoplag i forbindelse med udførsel af landbrugsvarer herunder særlige ordninger

Indhold

Dette afsnit handler om, hvordan varer, der oplægges på proviantoplag, og varer under særlige ordninger skal udføres til lande uden for EU mod forudbetaling af eksportrestitution.

Afsnittet indeholder:

  • Toldoplag i forbindelse med EU's landbrugsordninger.
  • Proviantoplag
  • Toldoplag - Udbenet oksekød fra voksne handyr - særlig ordning
  • Toldekspedition.

Toldoplag i forbindelse med EU's landbrugsordninger

Toldoplag i forbindelse med EU's landbrugsordninger er et teknisk begreb for eksport, hvor det anmeldte vareparti toldbehandles, oplægges på toldoplag, men ikke udføres umiddelbart.

Der findes ingen restitutionsordninger for anbringelse af varer på toldoplag.

Eksportørerne har dog følgende muligheder for at anvende toldoplag i forbindelse med restitutionsvarer:

  • Oplæggelse af varer på proviantoplag
  • Særlig eksportrestitution for udbenet oksekød fra voksne handyr, der henføres under toldoplagsproceduren inden udførsel.

Reglerne for oplæggelse af varer med præfinansiering findes i:

  • Kommissionens forordning nr. 612/2009 af 7. juli 2009 om fælles gennemførelsesbestemmelser for eksportrestitutioner for landbrugsprodukter
  • Bekendtgørelse nr. 507 af 23. juni 1999 om administration af og kontrol med Det Europæiske Fællesskabs forordning om markedsordninger for lanbrugsvarer mv.

Se afsnit F.A.35.2 Udførsel af landbrugsvarer under EU's landbrugsordninger om udførsel af varer under EU's landbrugsordninger og afsnit F.A.21 Toldoplag og andre oplagstyper om toldoplag.

Betingelser for opbevaringsperiode

Perioden, hvor produkterne kan opbevares på toldoplag eller i frizone, er eksportlicensens resterende gyldighedsperiode. Efter Kommissionens forordning nr. 1741/2006 gælder der dog en særlig opbevaringsperiode for udbenet oksekød af handyr.

Bevilling og godkendelse af lokaler

Indlagring på toldoplag kræver bevilling fra SKAT.

I forbindelse med ansøgning om toldoplag, skal der vedlægges tegning eller skitse over toldoplaget. Før bevilling gives, skal lokalerne godkendes.

Varerne skal frembydes for det toldsted, der i tilladelsen er udpeget som kontrollerende toldsted med hensyn til det pågældende toldoplag.

Ordningerne er også beskrevet på NaturErhvervstyrelsens hjemmeside www.NaturErhverv.dk.

Proviantoplag

Et proviantoplag er et toldoplag, som er godkendt i overensstemmelse med artikel 37, stk. 1 i Kommissionens forordning nr. 612/2009, jf. artikel 526, stk.4 i GB.

Proviantoplag defineres som oplag, hvor landbrugsprodukter oplægges mod forudbetaling af eksportrestitution. Det er en betingelse, at varerne er bestemt til senere proviantering af:

  • Søgående skibe.
  • Luftfartøjer, der flyver på internationale ruter, herunder ruter i EU. Omfatter kun de varer, der spises om bord.
  • Bore- og eller udvindingsplatforme placeret på den europæiske kontinentalsokkel eller på kontinentalsoklen i den ikke- europæiske del af EU, men uden for en zone på 12 sømil beregnet fra den basislinje, fra hvilken bredden af en medlemsstats territorialfarvand måles.

Der ydes ikke restitution for varer til kiosksalg ved rutefart mellem EU-lande. Hvis skibet anløber en havn i et land uden for EU, og passagererne har mulighed for indkøb her, ydes dog også restitution for varer til kiosksalg, men kun laveste restitution.

Tilførsel fra virksomheder i Danmark

Der kan udbetales restitution, når varer oplægges på proviantoplag på betingelse af, at oplagshaveren opfylder en række betingelser og er specielt godkendt til ordningen.

Det er leverandørens ansvar, at oplagshaveren har en gyldig bevilling til proviantoplag.

Der kan anvendes forenklede ordninger i forbindelse med ansøgning om restitution ved oplæggelse på proviantoplag.

Der skal ske forudanmeldelse via e-Export til indladningsregionen, angivelsesart:

  • 31 YM godkendt ordning (godkendt eksportør) eller
  • 32 YM almindelig procedure (frigivelse ved udførselstoldstedet).

Hvis leverandøren afstår fra at søge om eksportrestitution, er det tilstrækkeligt, at handelsfakturaen anvendes som dokumentation for leverancen.

Tilførsel fra virksomheder i andre EU-lande

Ved tilførsel af varer fra virksomheder i andre EU-lande, skal den udenlandske leverandør anvende et EAD-dokument. Derudover skal varerne være ledsaget af kontroleksemplar T5, der i rubrik 104 (Anvendelse og/eller bestemmelse ved "Levering til proviantering") skal være afkrydset, og der skal under rubrikkens "Anden" erklæres " Anbringelse på oplag med obligatorisk levering til proviantering - anvendelse af artikel 37 i KFO 612/09".

Virksomheden skal ved modtagelsen af varerne fremlægge bevis for, at varerne er anbragt på proviantoplag. Det kan gøres, ved at virksomheden afleverer et udskrift af det ajourførte regnskab til SKAT. På denne baggrund kan SKAT på det medfølgende T5 dokument bekræfte, at varerne er anbragt på oplag. Derefter indsætter SKAT ankomstmeddelelse og udpassageattest i e-Export.

Fraførsel til skibe eller fly i det danske toldområde

Ved fraførsel af varer til forbrug i restauranter og til besætningsmedlemmer i skibe eller fly, skal der afgives en proviantangivelse i e-Export.

Procedurekoden skal angives med 3171 F64.

Procedure for proviantangivelser i e-Export:

  • Provianteringsvirksomheden indsætter proviantangivelsen i e-Export.
  • Virksomheden kontakter toldekspeditionsstedet for frigivelse af angivelsen.
  • Ved frigivelse tildeles angivelsen MRN-nummer.
  • Virksomheden udskriver angivelsen, og Ekspeditionsblanket 1 følger varerne.
  • Ekspeditionsblanket 1, med kaptajnens kvittering for modtagelsen, indgives til det toldekspeditionssted, hvor anmodningen er indgivet til elektronisk. Dette ekspeditionssted fremgår af rubrik nr. A.1 i angivelsen
  • Toldekspeditionsstedet indsætter ankomstmeddelelse og udpassageattest.
  • Først når denne attest er indsat, betragtes varerne som leveret til proviantering, og virksomhedens forpligtelser over for SKAT er ophørt.

Fraførsel til skibe eller fly i andre EU-lande

Ved fraførsel af varer til forbrug i restauranter og til besætningsmedlemmer i skibe eller fly i andre EU-lande skal der indsættes en almindelig udførselsangivelse i e-Export, se afsnit F.A.35.1.3 Udførselsprocedure for varer om udførselsproceduren.

Procedurekoden skal angives med 3171 F64.

Angivelsens rubrik 31: Varebeskrivelse skal udfyldes med følgende tekst: "Restitutionsvarer - bestemt til forbrug om bord".

Ved standardproceduren skal virksomheden sammen med varerne fremlægge et print af SAD-dokumentet (udførselsangivelsen) til frigivelse ved et toldekspeditionssted.

Samtidig opstartes kontroleksemplar T5. Kontroleksemplarets rubrik 104; "Levering til proviant" skal være afkrydset. Toldekspeditionsstedet udskriver eksportledsagedokumentet (EAD-dokumentet), som sammen med T5 skal følge varerne frem til udgangstoldstedet.

Har virksomheden tilladelse til godkendt eksportør-ordning, indsætter virksomheden faktisk ekspeditionstidspunkt og udskriver eksportledsagedokumentet (EAD-dokumentet), som skal følge varerne sammen med kontroleksemplar T5. Kontroleksemplarets rubrik 104; "Levering til proviant" skal være afkrydset.

Hvis varerne skal sendes via et EFTA-land, skal der desuden anvendes T1-forsendelsesangivelse.

Ved opstart af forsendelse skal MRN-nummer på tilhørende eksportledsagedokumentet (EAD-dokumentet) være anført i forsendelsesangivelsens rubrik 44 (vedlagte dokumenter).

Eksportledsagedokumentet (EAD-dokumentet), alternativt T1-forsendelse samt kontroleksemplar T5, ledsager varerne til det toldekspeditionssted, hvor varerne enten direkte udføres til proviantering af skib eller fly eller bliver omfattet af EU's forsendelsesordning eller TIR-transportordningen. Det nævnte toldekspeditionssted afgiver elektronisk udpassageattest.

Fraføresel til skibe eller fly i 3. lande eller til bore- og udvindingsplatforme

Ved fraførsel af varer til forbrug i restauranter og til besætningsmedlemmer i søgående skibe eller fly i lande uden for EU, eller til bore- og udvindingsplatforme skal oplagshaveren indsætte udførselsoplysninger i e-Export. Angivelsen skal udfyldes i overensstemmelse med de almindelige udførselsregler.

Procedurekoden skal angives med 3171 F64.

Angivelsens rubrik 31: Varebeskrivelse skal udfyldes med følgende tekst: "Restitutionsvarer - bestemt til forbrug om bord".

Ved standardproceduren skal virksomheden have varerne og SAD-dokumentet (udførselsangivelsen) med ekspeditionsnummer frigivet ved et toldekspeditionssted. Toldekspeditionsstedet udskriver eksportledsagedokumentet (EAD-dokumentet), som skal følge varerne frem til udgangstoldstedet.

Har virksomheden tilladelse til godkendt eksportør-ordning, indsætter virksomheden faktisk ekspeditionstidspunkt og udskriver eksportledsagedokumentet (EAD-dokumentet).

Hvis varerne skal sendes via et andet EU-land skal kontroleksemplar T5 medsendes. Kontroleksemplarets rubrik 104; "Levering til proviant" skal være afkrydset.

Hvis varerne skal forsendes via et EFTA-land, skal der desuden anvendes T1-forsendelsesangivelse.

Ved opstart af forsendelse skal MRN-nummer på tilhørende Eksport ledsagerdokumentet (EAD-Dokumentet) være anført i forsendelsesangivelsens rubrik 44 (vedlagte dokumenter), se afsnit F.A.20 EU-forsendelse om EU-forsendelse.

EAD-dokumentet, alternativt T1-forsendelse samt kontroleksemplar T5, ledsager varerne til det toldekspeditionssted, hvor varerne enten direkte udføres til et land uden for EU eller bliver omfattet af EU's forsendelsesordning eller TIR-transportordningen. Nævnte toldekspeditionssted afgiver elektronisk udpassageattest.

Overførsel mellem proviantoplag i Danmark

Ved overførsel af varer til/fra en anden bevillingshaver kan overførselsproceduren, der er beskrevet i afsnit F.A.19 Almindelige bestemmelser for særlige procedurer om fælles regler for toldprocedurer af økonomisk betydning, anvendes (enhedsdokumentets eksemplar 1, 4 og et kopieksemplar af eksemplar 1).

Overførsel til/fra et proviantoplag i et andet EU-land

Ved overførsel af varer til/fra et proviantoplag, der ligger i et andet EU-land, anvendes - udover ovennævnte procedure - tillige kontroleksemplar T5.

Oplagshaveren skal ved modtagelsen af varerne forsyne T5-kontroleksemplarets rubrik 104 (Anvendelse og/eller bestemmelse ved "Levering til proviantering") under "Anden" med følgende erklæring: "Anbringelse på oplag med obligatorisk levering til proviantering - anvendelse af art. 37 i KFO 612/09".

Afslutning af kontroleksemplar T5 i Danmark

Virksomheden skal ved modtagelsen af varerne fremlægge bevis for, at varerne er anbragt på proviantoplag. Det kan gøres, ved at virksomheden afleverer en udskrift af det ajourførte regnskab til SKAT. På denne baggrund kan SKAT på det medfølgende T5 dokument bekræfte, at varerne er anbragt på oplag. Derefter indsætter SKAT ankomstmeddelelse og udpassageattest i e-Export.

Til diplomater og internationale organisationer

Der er fastsat specifikke regler ved leverance fra provianteringsvirksomheder til diplomater og internationale organisationer, se afsnit F.A.18.10 Varer til diplomater, NATO, mv. om varer til diplomater, NATO mv.

Til NATO-hovedkvartererne i Danmark

Der er fastsat specifikke regler for levering af proviant mv. til NATO-hovedkvartererne i Danmark, se afsnit F.A.18.10 Varer til diplomater, NATO, mv. om varer til diplomater, NATO mv.

Toldoplag - Udbenet oksekød fra voksne handyr - særlig ordning

EU-Kommissionen har i forordning (EF) nr. 1359/2007 af 21. november 2007 fastsat, at der på nærmere fastsatte betingelser kan ydes særlig høje restitutioner for visse former for udbenet oksekød af voksne handyr.

Derfor kan der ydes eksportrestitution for udbenet oksekød fra voksne handyr, der henføres under toldoplagsproceduren inden udførsel

Restitutionen bliver dog først udbetalt, når endelig udførsel/fraførsel har fundet sted, jf. Kommissionens forordning nr. 1741/2006.

Der gælder en særlig opbevaringsperiode for udbenet oksekød af handyr, jf. artikel 7 i Kommissionens forordning nr. 1741/2006.

Det drejer sig om udbenet oksekød fra voksne handyr, under varekoderne:

  • 0201 3000 9100 og
  • 0201 3000 9120.

Se om varekoder i afsnit F.A.5 Den fælles toldtarif og tarifering af varer om tarifering og bindende tariferingsoplysning.

Henførsel under toldoplagsproceduren

Regnskab for toldoplaget skal foregå via en særlig database, som skal godkendes af SKAT. En godkendelse er betinget af, at virksomheden skriftlig forpligter sig til at føre en elektronisk database over de produkter, der skal omfattes af ordningen. En kopi af godkendelsen sendes til NaturErhverv.

Nærmere beskrivelse af krav til databasen fremgår af artikel 5 og 6 i Kommissionens Forordning nr. 1741/2006.

Indlagring

Der kan ikke anvendes forenklede ordninger (hjemstedsordning) i forbindelse med indlagring af varer på toldoplag, jf. GB artikel 268, stk. 3, artikel 269, stk. 3, og artikel 272, stk. 2.

Indlagringen skal forudanmeldes til SKAT senest 24 timer før. Såvel indlagring som fraførsel sker på en YM-angivelse i e-Export. Kravene til indlagringsangivelsens særlige oplysninger fremgår af artikel 4 i Kommissionens forordning nr. 1741/2006.

Ved indlagring skal varerne frembydes for SKAT, og samtidig skal der fremlægges et enhedsdokument.

Frembydelse for SKAT opfylder kravet om "underretning af toldmyndighederne på den foreskrevne måde om varernes tilstedeværelse ved et toldekspeditionssted eller et andet sted, som toldmyndighederne har anvist eller godkendt", jf. artikel 4, litra 19 i TK.

Der skal fremlægges eksportlicens eller forudfastsættelsesattest, samt attest for udbenet kød sammen med indlagringsangivelsen. For hver udbeningsattest kan der højst antages to indlagringsangivelser. En indlagringsangivelse kan højst omfatte to udbeningsattester.

Oplæggelsesperioden kan højst være 4 måneder fra den dag, hvor indlagringsangivelsen er antaget.

Eksempel

Oplæggelse sker den 15. januar 2011. Oplæggelsesperiodeen er 4 måneder. Sidste fraførselsdato bliver så den 16. maj 2011.

Fraførsel fra toldoplag

Efter toldbehandling udleveres - foruden eksportlicens eller forudfastsættelsesattest - EAD udskrift af indlagringsangivelsen til bevillingshaveren samt kopi til eksportøren til brug ved udfærdigelse af udførsels-/fraførselsangivelse.

Der kan ikke anvendes forenklede fremgangsmåder (hjemstedsordningen) i forbindelse med fraførsel fra toldoplag.

Ved fraførsel skal varerne opfylde samme kvalitetskrav som ved oplæggelsen, samt øvrige betingelser, der gælder for udførsel af restitutionsvarer.

Ved udførsel/fraførsel af udbenet oksekød fra voksne handyr, der er henført under toldoplagsproceduren, skal MRN fra EAD/indlagringsangivelsen angives.

Når de mængder, der svarer til indlagringsangivelsen er udført, kan eksportøren få udbetalt restitutionen.

Udførselsangivelserne indgives senest den sidste dag i perioden (4 måneder).

Hvis fristen ikke er overholdt, nedsættes restitutionen først med 15 pct. Den nedsatte restitution reduceres med henholdsvis 2 pct. og yderligere 5 pct. for hver dag, fristen overskrives, jf. artikel 7, stk. 1 i Kommissionens forordning nr. 1741/2006, og artikel 7, stk. 1 i Kommissionens forordning nr. 612/2009.

Fraførsel skal forudanmeldes til SKAT senest 24 timer før. Fraførsel sker på en YM-angivelse i e-Export.

Toldekspedition

Uden fysisk kontrol

Transportmidlet skal efter endt indladning køre til toldekspeditionsstedet ved indladningstoldstedet og medbringe eksportledsagedokumentet (EAD-dokumentet), eventuelt kontroleksemplar T5.

Med fysisk kontrol

SKAT ekspederer angivelserne på fraførselsstedet, det vil sige frigiver varerne til udførsel, og opstarter eventuelt kontroleksemplar T5.

Senest 60 dage efter toldbehandlingen ved fraførsel skal varerne have forladt EU's toldområde i uforandret stand.

Når toldoplagsproceduren er afsluttet ved at udførselsangivelsen er antaget, kan varerne blive i toldoplagets lokaler uden at være henført under toldoplagsproceduren, men de bliver ved med at være under toldkontrol. Det betyder, at SKAT har plomberet kolliene eller lokale.

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skatteberegnere
Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Studerende
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier, obligationer og fordringer
Gaver, legater og gevinster
Arv og succession
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.