Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2019-1
<< >>

C.E.3.3.5.2.1 Hvad er foreløbige indkomstskatter for bobeskatningsperioden?

Indhold

Dette afsnit beskriver, hvad foreløbige indkomstskatter for bobeskatningsperioden er.

Afsnittet indeholder:

  • Dødsboer omfattet af reglen
  • Regel
  • Hvad er foreløbige indkomstskattebeløb?

Se afsnit C.E.14 Definitioner og forklaringer om definition af bobeskatningsperioden.

Dødsboer omfattet af reglen

Reglen omfatter skiftede dødsboer, hvor skiftet sker i forbindelse med dødsfaldet, og hvor dødsboet ikke er skattefritaget efter DBSL (dødsboskatteloven) § 6.

Se afsnit C.E.3.1.5 Hvornår er et dødsbo skattefritaget? om, hvornår et dødsbo er skattefritaget.

Regel

Når beskatning af

  • opsparet overskud efter VSL (virksomhedsskatteloven) afsnit I eller
  • henlæggelse til konjunkturudligning efter VSL (virksomhedsskatteloven) afsnit II

indgår i bobeskatningsindkomst, indgår den tilsvarende

  • virksomhedsskat eller
  • konjunkturudligningsskat

ved opgørelsen af de foreløbige indkomstskattebeløb. Se DBSL (dødsboskatteloven) § 30 a, stk. 4.

Se også

Se afsnit

  • C.E.12.1.1, når virksomhedsordningen i virksomhedsskattelovens afsnit I er brugt på virksomheden forud for dødsåret
  • C.E.12.1.2, når kapitalafkastordningen i virksomhedsskattelovens afsnit II er brugt på virksomheden forud for dødsåret.

Bemærk

Skat af indkomst, som afdøde tidligere har valgt beskattet efter KSL (kildeskatteloven) §§ 48 E og 48 F, bliver endelig ved dødsfaldet og indgår derfor ikke i foreløbige indkomstskattebeløb. Se DBSL (dødsboskatteloven) § 30 a, stk. 4, 2. pkt.

Hvad er foreløbige indkomstskattebeløb?

Dødsboskatteloven bruger udtrykket "foreløbige indkomstskattebeløb, der er forfaldet før dødsfaldet, eller som skulle indeholdes af indtægter, som afdøde har optjent før dødsfaldet" uden, at det er defineret i loven, hvad "foreløbige indkomstskattebeløb" er.

Når det i en persons årsopgørelse beregnes, om den pågældende har betalt for lidt eller for meget i skat for indkomståret, modregnes en række forskellige beløb. Se KSL (kildeskatteloven) § 60, stk. 1.

Når KSL (kildeskatteloven) § 60, stk. 1 skal relateres til en skatteberegning for skiftede dødsboer, er der dog en række undtagelser.

KSL (kildeskatteloven) § 60, stk. 1 indeholder litra a - l som er vist nedenfor. Kommentarer om brugen ved et skiftet dødsbo er indsat til hvert enkelt punkt:

a) Foreløbige skattebeløb som er indeholdt i A-indkomst og arbejdsmarkedsbidragspligtig indkomst, der skal medregnes ved den skattepligtiges ansættelse til slutskat

Når dødsboet skiftes, indgår AM-bidrag, som er indeholdt af arbejdsmarkedsbidragspligtig indkomst, ikke som et foreløbigt indkomstskattebeløb, da indeholdt bidrag er endeligt for dødsåret. Se DBSL (dødsboskatteloven) § 33 A, stk. 2.

b) Foreløbige skattebeløb som har skullet indbetales efter KSL (kildeskatteloven) § 68

Beløbene vedrører A-skat, der ikke er indeholdt af A-indkomst eller er indeholdt med for lavt et beløb, og hvor indkomstmodtageren straks skal betale det manglende beløb.

Når afdøde har indbetalt et manglende A-skattebeløb for mellemperioden, indgår beløbet som et foreløbigt indkomstskattebeløb.

c) Foreløbige skattebeløb som har skullet betales i henhold til skattebillet (B-skat)

Når dødsboet skiftes, indgår AM-bidrag, som er forfaldet sammen med B-skatteraterne, ikke som et foreløbigt indkomstskattebeløb, da det forfaldne bidrag er endeligt for dødsåret. Se DBSL (dødsboskatteloven) § 33 A, stk. 2. Andre B-skatter indgår som et foreløbigt indkomstskattebeløb for bobeskatningsperioden.

d) De i KSL (kildeskatteloven) § 67, stk. 1, 1. pkt. nævnte beløb

Beløbene vedrører udbytte, hvori der efter KSL (kildeskatteloven) § 65 er indeholdt udbytteskat.

Dødsboskatteloven har en særregel om indeholdt udbytteskat af bobeskatningsperiodens totale danske udbytte. Se DBSL (dødsboskatteloven) § 32, stk. 2.

e) Beløb som den skattepligtige har indbetalt i henhold til KSL (kildeskatteloven) § 59

Når afdøde har lavet frivillige indbetalinger af skat efter KSL (kildeskatteloven) § 59, og de vedrører dødsåret, indgår sådanne skatter også som et foreløbigt indkomstskattebeløb for bobeskatningsperioden.

f) Beløb efter VSL (virksomhedsskatteloven) § 10, stk. 3, 2. pkt., § 13, stk. 1, 3. pkt., og § 22 b, stk. 5

Beløbene vedrører virksomhedsskat eller konjunkturudligningsskat svarende til

  • opsparet overskud efter VSL (virksomhedsskatteloven) afsnit I eller
  • konjunkturudligningshenlæggelse efter VSL (virksomhedsskatteloven) afsnit II

der er beskattet som personlig indkomst i

  • indkomståret eller
  • tidligere indkomstår.

Skattebeløbene, der vedrører opsparing eller henlæggelser, der beskattes som personlig indkomst i indkomståret, kan ikke bruges, når dødsboet skiftes, fordi dødsboskatteloven i stedet for har en særregel om virksomhedsskat og konjunkturudligningsskat, der vedrører opsparet overskud og konjunkturudligningshenlæggelse, som er beskattet i bobeskatningsperioden. Se DBSL (dødsboskatteloven) § 30 a, stk. 3.

Bemærk

Dødsboskatteloven har ingen særregler om resterende virksomhedsskat eller resterende konjunkturudligningsskat fra tidligere indkomstår.

Se også

Se afsnit C.E.3.3.5.1.4 Andre skatter der skal lægges til eller trækkes fra samlet dødsboskat og aktieskat om andre skatter, der skal lægges til eller trækkes fra samlet skat af skattepligtig indkomst og aktieindkomst i bobeskatningsperioden.

g) Beløb efter PSL (personskatteloven) § 8 a, stk. 5

Beløbet er negativ aktieskat, som er fremført fra tidligere år.

Denne regel kan ikke bruges direkte, når dødsboet skiftes, fordi dødsboskatteloven i stedet for har en særregel om negativ aktieskat, som er fremført fra tidligere år. Se DBSL (dødsboskatteloven) § 30 a, stk. 2 og afsnit C.E.3.3.5.1.4 Andre skatter der skal lægges til eller trækkes fra samlet dødsboskat og aktieskat om andre skatter, der skal lægges til eller trækkes fra samlet dødsboskat og aktieskat.

h) Foreløbige skattebeløb som Belgien, Luxembourg eller Østrig har indeholdt efter artikel 11 i direktiv 2003/48/EF om beskatning af indtægter fra opsparing i form af rentebetalinger, eller som lande, der ikke er medlem af EU, eller områder uden for EU, der er tilknyttet Holland eller Det Forenede Kongerige, har indeholdt efter aftaler eller andre ordninger vedrørende dette direktiv

Se bemærkninger til § 4, nr. 3 i 2003-04 - L 119 (som fremsat): Forslag til ændring af forskellige skattelove. (Rentebeskatningsdirektivet, rente/royaltydirektivet, koncerninterne lån, fraflytterbeskatning, omregning til helårsindkomst, bruttobeskattede personer) om de nærmere regler.

Når afdøde har betalt de nævnte skatter i dødsåret, indgår de som foreløbige indkomstskatter, når Skattestyrelsen beregner, om afdøde har betalt for lidt eller for meget i skat for bobeskatningsperioden.

Dødsboskatteloven har ingen særregler om disse skattebeløb.

i) Beløb der er indbetalt som acontoskat efter AL (afskrivningsloven) § 40 C, stk. 8-10

Beløbet vedrører skatteværdien af negativ saldoværdi for

  • betalingsrettigheder
  • leveringsrettigheder for sukkerroer og mælkekvoter

som

  • er indtægtsført i tidligere indkomstår og i salgsåret, og
  • kan modregnes i et fradragsberettiget tab efter reglerne i EBL (ejendomsavancebeskatningsloven) i det indkomstår

hvor en ejendom

  • sælges og
  • på afståelsestidspunktet helt eller delvist benyttes til landbrug gartneri, planteskole, frugtplantage eller skovbrug efter vurderingslovens regler.

Skatteværdien beregnes som 25 procent af det beløb, der er modregnet i tabet.

Når afdøde har solgt en ejendom, der er omfattet af reglerne i bobeskatningsperioden, indgår skatteværdien på 25 procent som en foreløbig indkomstskat, når Skattestyrelsen beregner, om afdøde har betalt for lidt eller for meget i skat for bobeskatningsperioden.

Dødsboskatteloven har ingen særregler om acontoskat efter AL (afskrivningsloven) § 40 C, stk. 8-10.

Se afsnit C.C.2.4.5.3 Afskrivning på kvoter og betalingsrettigheder efter EU-landbrugsstøtteordninger om salg af landbrugs- eller skovejendomme mv. og betalingsrettigheder, leveringsrettigheder for sukkerroer og mælkekvoter omfattet af AL (afskrivningsloven) § 40 C.

j) Beløb efter § 6 i lov om AM-bidrag

Beløbet er en godtgørelse vedrørende biblioteksafgift, der indgår i virksomhed, som bliver beskattet efter virksomhedsordningen i virksomhedsskattelovens afsnit I.

Når dødsboet skiftes, er beløbet ikke relevant, fordi et dødsbo ikke kan bruge virksomhedsordningen for bobeskatningsperioden. Se DBSL (dødsboskatteloven) § 22, stk.1, nr. 1.

k) Nedslag efter lov om skattenedslag for seniorer.

Se afsnit C.E.10.2.2 Skattenedslag for seniorer når dødsboet ikke er skattefritaget om skattefradrag for seniorer, når dødsboet ikke er skattefritaget.

l) Beløb efter lov om skattefri kompensation for forhøjede energi- og miljøafgifter (Grøn check).

Se afsnit C.E.3.3.5.2.2 Beløb der skal lægges til eller trækkes fra de foreløbige skatter i bobeskatningsperioden om beløb, der skal lægges til eller trækkes fra de foreløbige skatter i bobeskatningsperioden.

Se også

Se afsnit C.E.3.3.5.5 Skemaer: Har afdøde og dødsboet betalt for lidt eller for meget i skat for mellemperioden? Skemaer - Har afdøde og dødsboet betalt for lidt eller for meget i skat for bobeskatningsperioden.

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skatteberegnere
Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Studerende
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier, obligationer og fordringer
Gaver, legater og gevinster
Arv og succession
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.