Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2017-1
<< >>

D.A.20.4.2. Kuratorsalær

Indhold

Dette afsnit beskriver konkursboers fradragsret for moms af udgifter ved boets administration.

Afsnittet indeholder:

  • Fuld fradragsret (D.A.20.4.2.1)
  • Delvis fradragsret (D.A.20.4.2.2)

Skifteretten fastsætter vederlaget til kurator, jf. konkurslovens § 239. Kuratorsalæret vedrører kurators samlede arbejde i forbindelse med konkursboets behandling. Kuratorsalæret indgår derfor som udgangspunkt i konkursboets generelle udgifter, der ikke kan henføres direkte til enten momspligtige, momsfritagne eller virksomheden uvedkommende formål.

Konkursboets fradragsret for kuratorsalæret skal derfor vurderes i forhold til samtlige aktiviteter i den konkursramte virksomhed.

Hvis Skifteretten har fastsat bestemte beløb for bestemte opgaver, som kurator har udført i forbindelse med bobehandlingen, skal det fremgår af kurators faktura til boet, og fradragsretten skal vurderes særskilt for hver enkelt ydelse på baggrund af anvendelsen af de konkrete ydelser. Det samme gælder, hvis kurator opkræver særskilte beløb for specifikke ydelser.

I det omfang kurators opgaver med behandlingen af boet omfatter opgaver i forbindelse med momsfritaget salg af fast ejendom som nævnt i afsnit D.A.20.4.3 Gældssanering i konkurs, skal der ske en opdeling af det samlede kuratorsalær i ydelser af generel karakter og specifikke ydelser vedrørende salget af fast ejendom.

Se også

D.A.20.4.2.1 Fuld fradragsret

Indhold

Dette afsnit beskriver konkursboers fradragsret for moms af indkøb, der udelukkende benyttes til momspligtige leverancer.

Afsnittet indeholder:

  • Regel
  • Samme fradragsret som den konkursramte virksomhed

Regel

Virksomheder, der er momsregistreret efter ML (momsloven) §§ 47, 49, 51 eller 51 a, har fuld fradragsret for momsen af virksomhedens indkøb af varer og ydelser, der udelukkende benyttes til virksomhedens momspligtige leverancer, herunder leverancer i udlandet.

Det er ikke afgørende for fradragsretten, om virksomheden rent faktisk skal betale moms af sine momspligtige leverancer. Der er også fuld fradragsret for moms af indkøb til brug for eksport eller andre leverancer mv. til 0-sats efter reglerne i ML (momsloven) §§ 14-21 d og 34.

Der er kun fuld fradragsret, hvis indkøb mv. udelukkende benyttes til virksomhedens momspligtige leverancer. Hvis indkøb mv. også benyttes til andre formål, fx til brug for aktiviteter fritaget for moms efter ML (momsloven) § 13, er der kun delvis fradragsret efter reglerne i ML (momsloven) §§ 38-41. Se afsnit D.A.20.4.2.2 og D.A.11.4 Delvis fradragsret om delvis fradragsret.

Samme fradragsret som den konkursramte virksomhed

Hvis den konkursramte virksomhed udelukkende har haft momspligtig virksomhed forud for konkursen, har konkursboet som udgangspunkt fuld fradragsret for moms af kuratorsalæret. Se D.A.20.4.1 Generelt om fradragsret for moms og D.A.11.1.2.2 Afvikling af virksomhed om momsfradrag ved afvikling af virksomhed. 

Virksomhedens og/eller konkursboets eventuelle momsfrie indtægter ved enkeltstående salg af fast ejendom begrænser ikke fradragsretten, hvis der er tale om bitransaktioner vedrørende fast ejendom. Se D.A.11.4.2.2.5.4 Bitransaktioner vedrørende fast ejendom.

Bemærk

ML (momsloven) § 42 indeholder en række indkøb, hvoraf momsen ikke eller kun i begrænset omfang kan fratrækkes, selv om indkøbene fuldt ud vedrører virksomhedens momspligtige aktiviteter. Se ML (momsloven) § 42 og afsnit D.A.11.5 Særlige fradragsregler for naturalaflønning, underholdning, restaurationsydelser, repræsentation og gaver ML § 42 om ingen eller begrænset fradragsret.

D.A.20.4.2.2 Delvis fradragsret

Indhold

Afsnittet beskriver fradragsretten for moms i konkursboer efter virksomheder med momspligtige og momsfrie aktiviteter.

Afsnittet indeholder:

  • Delvis fradragsret efter pro rata-reglen
  • Delvis fradragsret efter skøn (momspligtig og privat eller ikke økonomisk virksomhed)

Delvis fradragsret efter pro rata-reglen

Hvis den konkursramte virksomhed har haft momspligtige og momsfritagne aktiviteter, har konkursboet kun delvis fradragsret for moms af kuratorsalæret.

Den delvise fradragsret opgøres til den andel, der forholdsmæssigt svarer til den momspligtige omsætnings andel af den samlede omsætning. Ved opgørelsen af omsætningen ses der bort fra omsætningsbeløb, der vedrører levering af investeringsgoder, som har været benyttet i virksomheden, omsætningsbeløb, der vedrører bitransaktioner vedrørende fast ejendom og omsætningsbeløb, som hidrører fra passiv kapitalanbringelse. Fradragsprocenten oprundes til nærmeste hele tal.

Fradragsprocenten beregnes på grundlag af forholdet mellem boets omsætning (uden moms) af varer og momspligtige ydelser, herunder salg af boets aktiver, og boets samlede omsætning i konkursperioden, jf. § 38, stk. 1.

Hvis der ikke finder nogen omsætning af varer og momspligtige ydelser sted i konkursperioden, anvendes den fradragsprocent, som har været gældende for virksomheden umiddelbart før konkursen.

Hvis konkursboet er momsregistreret, foretages en foreløbig opgørelse af fradragsprocenten for den enkelte afgiftsperiode på grundlag af omsætningen for det foregående regnskabsår. Efter regnskabsårets udløb foretages en endelig regulering af afgiftstilsvaret.

For konkursboer, der har været momsregistreret i en del af boperioden, opgøres fradragsretten for fællesudgifter, som afholdes efter afmeldelsen, på grundlag af omsætningen i boperioden.

Se også

Se også afsnit D.A.11.4 Delvis fradragsret om delvis fradragsret.

Delvis fradragsret efter skøn (momspligtig og privat eller ikke økonomisk virksomhed)

Hvis virksomheden har haft momspligtige aktiviteter og aktiviteter, der falder uden for momslovens anvendelsesområde, har konkursboet kun fradragsret for den del af kuratorsalæret, der kan henføres til de momspligtige aktiviteter. Det gælder f.eks. for momspligtige personligt drevne virksomheder samt momsregistrerede holdingselskaber. 

Fradragsretten fastsættes her efter et skøn over, hvor stor en del af kurators arbejde, der kan henføres til afviklingen af de momspligtige aktiviteter.  

Hvis der for eksempel er tale om en personligt drevet virksomhed, hvor kurator også har anvendt tid på salg af indehaverens private aktiver, eksempelvis indehaverens bolig, er der ikke fradragsret for den del af kuratorsalæret, der relaterer sig til kurators arbejde med salg af de private aktiver.

Se også

Se også afsnit D.A.11.4.3 Indkøb der vedrører både momspligtig virksomhed og virksomheden uvedkommende formål ML § 38, stk. 2 og ML § 40, stk. 2 om indkøb, der vedrører momspligtig virksomhed og virksomheden uvedkommende formål ML (momsloven) § 38, stk. 2 og ML (momsloven) § 40, stk. 2 

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skatteberegnere
Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Studerende
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier, obligationer og fordringer
Gaver, legater og gevinster
Arv og succession
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.