Til forside
tax.dk - skat og afgift
Ligningsvejledningen 2009-2
<< indholdsfortegnelse >>

B.B.2.3.3.2 Restskat eller overskydende skat - § 15

§ 15 indeholder regler om betaling af manglende skat og udbetaling af for meget betalt skat for mellemperioden.

§ 15 forudsætter, at der foretages en sammenligning mellem beregnet og foreløbig betalt skat.

Opgørelse af mellem-periodeskatten

I § 15, stk. 1 og 2, angives det, hvordan man når frem til den beregnede skat for mellemperioden.

Beløbet fremkommer som summen af den beregnede mellemperiodeskat efter § 14 med tillæg af eventuel overført restskat m.v. efter KSL (kildeskatteloven) § 61, stk. 3, og § 61 A, og med fradrag af eventuelt overført beløb efter KSL (kildeskatteloven) § 62 C, stk. 2, 2. pkt. (indregnet overskydende skat), og PSL (personskatteloven) § 8 a, stk. 5 (negativ skat af aktieindkomst).

Virksomhedsskat og konjunkturudlignings-skat

I de i §§ 10 og 11 nævnte tilfælde indgår den til det beskattede opsparede overskud svarende virksomhedsskat og den til den beskattede henlæggelse til konjunkturudligning svarende konjunkturudligningsskat ved opgørelsen af de foreløbige indkomstskattebeløb i § 15, stk. 4 og 5, jf. § 15, stk. 3.

Eksempel vedrørende virksomhedsskat (Dødsfald i 2009):

Indestående på konto for opsparet overskud for 2005

360.000 kr.

+ den betalte virksomhedsskat

140.000 kr.

500.000 kr.

- grænse for medregning (i 2009)

152.200 kr.

Medregnes ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst i mellemperioden, DBSL (dødsboskatteloven) § 10, stk. 1

347.800 kr.

Ved opgørelsen af de foreløbige indkomstskatter skal der i eksemplet kun indgå 28 pct. af 347.800 kr. svarende til 97.384 kr. Der sker således ikke modregning i mellemperiodeskatten af den til grundbeløbet (152.200 kr. i 2009) svarende virksomhedsskat.

Aktieindkomst

Afdødes aktieindkomst i mellemperioden, der ikke overstiger 48.300 kr. i 2009 anses ikke for endeligt beskattet efter reglerne i PSL (personskatteloven) § 8 a, stk. 1, jf. DBSL (dødsboskatteloven) § 16, stk. 3, hvorefter hele den indeholdte udbytteskat efter KSL (kildeskatteloven) § 65 indgår ved opgørelse af de foreløbige indkomstskattebeløb i DBSL (dødsboskatteloven) § 15, stk. 4 og 5. Se nærmere herom i afsnit B.B.2.3.4 Skat af aktieindkomst - § 16.

Betaling af restskat

Efter § 15, stk. 4, opgøres de foreløbige indkomstskattebeløb som summen af indkomstskattebeløb, der er forfaldne før dødsfaldet, eller som skulle indeholdes af indtægter, som er indtjent før dødsfaldet. Hvis differencen mellem det samlede skattebeløb opgjort efter § 15, stk. 1 og 2, og de foreløbige indkomstskattebeløb udgør et grundbeløb på 17.850 kr., 32.700 kr. i 2009. Alene den del af restskatten, der overstiger 32.700 kr., skal betales.

Fællesbo og særbo skiftes hver for sig

Hvis afdødes fællesbo og særbo skiftes hver for sig, fordeles betalingen forholdsmæssigt imellem de to boer efter forholdet mellem summen af den skattepligtige indkomst og aktieindkomsten i mellemperioden, der kan henføres til hvert af de to boer. Har det ene bo negativ sum af skattepligtig indkomst og aktieindkomst i mellemperioden, ansættes beløbet ved fordelingen mellem de to boer til 0 kr., jf. § 15, stk. 4, 2. og 3. pkt.

Boerne hæfter solidarisk for indbetalingen, jf. § 88, stk. 1, 2. pkt.

Udbetaling af overskydende skat

§ 15, stk. 5, fastsætter regler for udbetaling af et eventuelt overskydende skattebeløb. Hvis differencen mellem de foreløbige skattebeløb opgjort efter § 15, stk. 4, jf. § 16, stk. 3, og det beregnede skattebeløb efter § 15, stk. 1 og 2, udgør et grundbeløb på 1.500 kr., 2.800 kr. i 2009 eller derover, skal det for meget betalte beløb udbetales til dødsboet.

Hvis afdødes fællesbo og særbo skiftes hver for sig, gælder reglerne i § 15, stk. 4, 2. og 3. pkt. tilsvarende.

Forskudt indkomstår

Hvis afdøde anvendte et forskudt indkomstår, gælder reglerne i § 12, stk. 2, jf. afsnit B.B.2.3.1 Forskudsskattens endelighed - § 12. ved opgørelsen af de foreløbige indkomstskattebeløb efter § 15, stk. 4 og 5.

Insolvens som følge af restskat

§ 15, stk. 6 er en særlig maksimeringsregel, der tilsigter at hindre, at et bo kan ændre status fra solvent til insolvent alene på grund af, at der opgøres et krav på dødsboskat m.v.

Bestemmelsen går ud på, at hvis boet bliver insolvent som følge af restskat for mellemperioden, nedsættes restskatten til et beløb svarende til boets aktiver med fradrag af alle passiver undtagen den opgjorte restskat. Er der foretaget acontoudlodninger før boets afslutning, forhøjes skatten med værdien af acontoudlodningerne.

Regulering af grundbeløb

Grundbeløbene er i 1987-niveau og reguleres efter PSL (personskatteloven) § 20, jf. § 15, stk. 7.

KSL (kildeskatteloven) §§ 48 E og 48 F endelig beskatning

Skat af indkomst, som afdøde tidligere har valgt beskattet efter KSL (kildeskatteloven) §§ 48 E og 48 F, medregnes ikke til afdødes foreløbige indkomstskattebeløb. Den indeholdte skat vedrørende sådan indkomst er endelig, og der kan ikke kræves afsluttende ansættelse vedrørende denne indkomst, jf. § 13, stk. 4.

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning
Så grådige er dommerne: I strid med reglerne scorede dommer 444.873 kr. på bijobs

,, Skattemyndighedernes opgave er at forvalte den lovgivning, som gælder på skatteområdet. Ved varetagelsen af denne opgave skal myndighederne opretholde borgernes tillid til, at myndighederne holder sig til lovgrundlaget. Den opretholdes ikke, hvis myndighederne giver skatteyderen en opfattelse af, at en lovbunden afgørelse - f.eks. en skatteansættelse - er genstand for forhandling med SKAT.

Folketingets Ombudsmand i redegørelse af 21. marts 2018

Skatteberegnere
Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Studerende
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier, obligationer og fordringer
Gaver, legater og gevinster
Arv og succession
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
 A B C D E F G H I J K L M O P R S T U V Æ Ø alle   Hyppigt stillede spørgsmål 
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.