Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2021-2
<< >>

E.B.4.1.7 Underpant i ejerpantebreve mv. i fast ejendom og andelsboliger

Indhold

Afsnittet beskriver reglerne om afgift ved tinglysning af underpant i ejerpantebreve og andre pantebreve efter TAL (tinglysningsafgiftsloven) § 5 b. Afgiften omfatter kun underpant vedrørende fast ejendom og andele i andelsboligforening.

Afsnittet handler om

  • Tinglysning af underpant i ejerpantebreve
  • Tinglysning af underpant i andre pantebreve
  • Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser mv.

Bemærk

Bestemmelserne om afgiften ved tinglysning af underpant i TAL (tinglysningsafgiftsloven) 5 b, som omtales i dette afsnit, er præciseret ved § 6 i lov nr. 1295 af 5. december 2019.

Tinglysning af underpant i ejerpantebreve

Der skal betales en afgift på 1.730 kr. ved tinglysning af underpant i ejerpantebreve efter tinglysningslovens § 1 a, stk. 1 (ejerpantebreve i fast ejendom), og § 42 j, stk. 3 (ejerpantebreve i en andelsbolig).

Se TAL (tinglysningsafgiftsloven) § 5 b, stk. 1.

Efter samme bestemmelse skal der også betales en afgift på 1.730 kr., hvis der bliver tinglyst en overdragelse af et eksisterende tinglyst underpant i et ejerpantebrev i en fast ejendom efter tinglysningslovens § 1 a, stk. 4 eller i en andelsbolig efter tinglysningslovens § 42 j, stk. 7.

Hvis der bliver tinglyst en forhøjelse af de nævnte underpantsætninger, skal der også betales en afgift på 1.730 kr. efter TAL (tinglysningsafgiftsloven) § 5 b, stk. 1, 2. pkt..

Der skal kun betales én fast afgift på 1.730 kr., hvis tinglysning af underpant sker i samme ekspedition som selve ejerpantebrevet (ved nytinglysning eller forhøjelse). Dette fremgår af TAL (tinglysningsafgiftsloven) § 5b, stk. 1, 3. og 4. pkt.

Når underpantsætningen således tinglyses eller forhøjes i samme anmeldelse som tinglysning af ejerpantebrev/forhøjelse af ejerpantebrev, er tinglysningen af underpantet undtaget for afgiften efter 1. og 2. pkt., og anmeldelsen udløser kun én fast afgift på 1.730 kr., ud over procentafgiften, jf. TAL (tinglysningsafgiftsloven) § 5 a.

Bemærk

Reglen om en afgift på 1.730 kr. ved tinglysning af underpant i et ejerpantebrev er en særregel, som kun gælder for tinglysning af underpant i ejerpantebreve i fast ejendom og andelsboliger. idet der som hovedregel er afgiftsfritagelse for tinglysning af underpant i ejerpantebreve, jf. TAL (tinglysningsafgiftsloven) § 8, stk. 1, nr. 6. Denne afgiftsfritagelse gælder fortsat for tinglysning af ejerpantebreve i løsøre eller immaterielle rettigheder mv., som tinglyses i Bilbogen eller Personbogen.

Tinglysning af underpant i andre pantebreve

Ud over tinglysning af underpant i ejerpantebreve, er det også muligt at tinglyse pant i tinglyste pantebreve, som ikke er ejerpantebreve.

Der skal også betales en afgift på 1.730 kr. ved tinglysning af frempantsætning af allerede tinglyste pantebreve, som har pant i fast ejendom eller andelsboliger. Se TAL (tinglysningsafgiftsloven) § 5 b, stk. 2.

Reglen gælder kun for tinglysning af pant i et pantebrev. Den omfatter ikke tinglysning af en ændring af panthaveren på et pantebrev (kreditorskifte). Tinglysning af kreditorskifte er afgiftsfritaget, jf. TAL (tinglysningsafgiftsloven) § 8, stk. 1, nr. 7.

Afgiftsreglen i TAL (tinglysningsafgiftsloven) § 5 b, stk. 2, er en særbestemmelse, som alene gælder vedrørende pant i fast ejendom og andelsboliger. Efter TAL (tinglysningsafgiftsloven) § 8, stk. 1, nr. 7, gælder der derimod en generel regel om fritagelse ved tinglysning af overdragelse til eje eller pant af et allerede tinglyst pantebrev til en anden panthaver, forudsat at der ikke sker en forhøjelse af det pantsikrede beløb. TAL (tinglysningsafgiftsloven) § 5 b, stk. 2, er således en undtagelse til TAL (tinglysningsafgiftsloven) § 8, stk. 1, nr. 7. Afgiftsfritagelsen i § 8, stk. 1, nr. 7, gælder dermed for tinglysning af overdragelse af pant i andet end fast ejendom og andelsboliger (løsøre og immaterielle aktiver). Fritagelsen gælder endvidere for tinglysning af kreditorskifte af al pant, også i fast ejendom og andelsboliger.

Med virkning fra 1. januar 2020 er TAL (tinglysningsafgiftsloven) § 5 b, stk. 2, blevet ændret. Formålet med ændringen er at præcisere, at bestemmelsen ikke omfatter kreditorskifte uden yderligere vilkårsændringer. Sådan et kreditorskifte er forsat omfattet af fritagelsen i TAL (tinglysningsafgiftsloven) § 8, stk. 1, nr. 7. Se afsnit E.B.4.1.5 Vilkårsændringer Vilkårsændringer.

§ 5 b, stk. 2, gælder eksempelvis ved tinglysning af pant i vedtægter for en ejerforening, som er tinglyst pantstiftende på ejerlejligheder, se SKM2020.8.SR. I xdenne sagx tog Skatterådet stilling til, at der skulle betales 1.640 kr. (dagældende sats) i afgift for hver tinglysning af pant i de pantstiftende vedtægter, som var tinglyst pantstiftende på 126 ejerlejligheder.

Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser mv.

Skemaet viser relevante afgørelser på området:

Afgørelse Afgørelsen i stikord Kommentarer
Skatterådet

SKM2020.8.SR

Skatterådet kunne ikke bekræfte, at det betragtes som én samlet pantsætning, der kun udløste en fast afgift på 1.640 kr. (dagældende sats), at tinglyse underpant på pantstiftende vedtægter til en ejerforening (anden hæftelse), som var tinglyst på 126 ejerlejligheder. Tinglysningerne af underpant på vedtægterne i de 126 lejligheder udløste en fast afgift på 1.640 kr. (dagældende sats) pr. tinglyst underpantsætning, jf. tinglysningsafgiftslovens § 5 b, stk. 2. Tinglysningerne kunne ikke omfattes af fritagelsesbestemmelsen i § 9, da denne bestemmelse vedrørte samlet tinglysning af pantsætninger omfattet af § 5 a.

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skatteberegnere
Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Studerende
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier, obligationer og fordringer
Gaver, legater og gevinster
Arv og succession
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.