Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2020-2
<< >>

C.E.3.3.3.2.1.1 Indkomst gøres op for en sammenhængende periode og efter dødsåret regler

Indhold

Dette afsnit beskriver, at indkomsten gøres op for en sammenhængende periode og efter dødsårets regler.

Afsnittet indeholder:

  • Dødsboer omfattet af reglen
  • Hovedregel
  • Undtagelse
  • Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser mv.

Dødsboer omfattet af reglen

Reglen omfatter skiftede dødsboer, hvor skiftet sker i forbindelse med dødsfaldet, og hvor dødsboet ikke er skattefritaget efter DBSL (dødsboskatteloven) § 6.

Se afsnit C.E.3.1.5 Hvornår er et dødsbo skattefritaget? om, hvornår et dødsbo er skattefritaget.

Hovedregel

Afdødes og dødsboets skattepligtige indkomst opgøres under ét for perioden fra udløbet af afdødes sidste indkomstår forud for dødsfaldet til og med skæringsdagen i boopgørelsen (bobeskatningsperioden). Se DBSL (dødsboskatteloven) § 19, stk. 2, 1. pkt.

Det er dødsårets regler, der gælder for bobeskatningsindkomst og aktieindkomst i hele bobeskatningsperioden, selv om perioden strækker sig over flere af afdødes normale indkomstår. Se DBSL (dødsboskatteloven) § 21, stk. 3. 

Ved dødsårets regler forstås de regler, som har virkning for det indkomstår, hvori dødsfaldet er sket. Det gælder både, når dødsfaldet er sket i begyndelsen af året og sidst på året. Reglens anvendelsesområde er de mangfoldige beløbsgrænser, procentsatser og lignende, der er fastsat ved eller i henhold til lov, og som ændres eller kan blive ændret i boperioden.

Landsskatteretten har truffet afgørelse om, at indeksering efter EBL (ejendomsavancebeskatningsloven) § 5 A kun kan ske til og med dødsåret, selv om dødsboet først afstod ejendommen (i form af arveudlodning) i året efter dødsfaldet. Landsskatteretten har som begrundelse bl.a. brugt, at det af forarbejderne til dødsboskatteloven fremgår, at der ikke skulle være skattemæssigt incitament til at vælge en senere skæringsdag end dødsdagen. Se TfS 2000.687.LSR.

Landsskatteretten har efterfølgende i en ikke offentliggjort kendelse afgjort en tilsvarende sag med samme resultat. Her var dog tale om et salg fra dødsboet.

I sagen indgik også et spørgsmål om, hvor mange 10.000 kr.-fradrag, der kunne gives som tillæg til anskaffelsessummen efter EBL (ejendomsavancebeskatningsloven) § 5, stk.1. Landsskatteretten afgjorde, at da dødsboet succederer i afdødes skattemæssige stilling, er det afdødes og dødsboets samlede ejertid, der er afgørende for antal 10.000 kr.-fradrag. Dødsboet var derfor berettiget til 10.000 kr.-fradrag til og med kalenderåret før det kalenderår, hvor dødsboets salg skete, selvom det var i kalenderåret efter det år, hvor dødsfaldet var sket. Indekseringen efter EBL (ejendomsavancebeskatningsloven) § 5 A, stk. 2 kunne derimod kun ske til og med det kalenderår, hvori dødsfaldet skete.

Se også

Se afsnit C.E.14 Definitioner og forklaringer om definition af bobeskatningsperioden, bobeskatningsindkomst og dødsåret.

Undtagelse

Når der i anden lovgivning fastsættes regler, der gælder for specifikke transaktioner (fx køb og salg mv.) fra en given dato, vil sådanne transaktioner foretaget af afdøde eller dødsboet efter denne dato være omfattet af den nye lovgivning.

Når det af anden lovgivning fremgår, at fx en lovs virkningstidspunkt gælder fra et tidspunkt, der afviger fra dødsåret, gælder hovedreglen om dødsårets regler ikke.

Eksempel

Lov nr. 724 af 25. juni 2010 (Harmonisering af beskatning af fordringer i danske kroner og fremmed valuta og nedsættelse af beskatning af kapitalindkomst mv.), der trådte i kraft den 27. juni 2010, har fx virkning for afståelser 1. januar 2011 eller senere (tabsfradrag for obligationsbaserede investeringsbeviser i udloddende investeringsforeninger). I et bobestyrerbo med kalenderårsregnskab og dødsdag 1. marts 2010 afstås (sælges/udloddes) obligationsbaserede  investeringsbeviser pr. 1. oktober 2011. Denne transaktion foretaget af dødsboet vil være omfattet af de nye regler om tabsfradrag.

Se SKM2008.769.LSR, hvor landsskatteretten har afgjort, at overgangsreglen i ABL (aktieavancebeskatningsloven) § 44 i lov nr. 1413 af 21. december 2005 skal bruges ved dødsboets indkomstopgørelse, selv om dødsfaldet er sket i 2005, og loven først har virkning for afståelser 1. januar 2006 eller senere. Det er Skattestyrelsens opfattelse, at afgørelsen skal ses i lyset af, at dødsfaldet er sket den 29. december 2005 og dermed efter tidspunktet for lovens ikrafttræden den 23. december 2005. 

Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser mv.

Skemaet viser relevante afgørelser på området:

Afgørelse 

Afgørelsen i stikord

Yderligere kommentarer

Landsretsdomme

SKM2008.769.LSR

Selv om dødsfaldet er sket i 2005, skal dødsboet bruge regler, der har virkning for afståelser den 1. januar 2006 eller senere.
En lovs ikrafttrædelsestidspunkt og ikke tidspunktet for, hvornår en ændret/ny regel har virkning fra, er afgørende for, om en regel gælder for dødsåret, når dødsfaldet er sket efter ikrafttrædelsestidspunktet.

 

TfS 2000.687.LSR

Indekseringsreglen i EBL (ejendomsavancebeskatningsloven) § 6 A bruges til og med dødsåret, selv om ejendommen først er udloddet i det følgende kalenderår.

 
Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skatteberegnere
Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Studerende
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier, obligationer og fordringer
Gaver, legater og gevinster
Arv og succession
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.