C.C.5.2.2.2 Anpartsvirksomhed
Indhold
Dette afsnit beskriver reglerne om anpartsvirksomhed i relation til virksomhedsordningen.
Afsnittet indeholder:
- Resumé
- Regel
- Betydningen af reglen
- Dispensation
- Skibsvirksomhed, der er bierhverv
- Overgangsregel.
Resumé
Indkomst ved anpartsvirksomhed kan ikke indgå i virksomhedsordningen.
Anpartsvirksomheder, der er erhvervet før indkomståret 2006, og som var omfattet af den dagældende PSL (personskatteloven) § 4, stk. 1, nr. 12, kan indgå virksomhedsordningen, hvis ejeren vælger beskatning efter de almindelige regler for selvstændigt erhvervsdrivende.
Regel
Virksomhedsordningen kan ikke anvendes på indkomst, der er kapitalindkomst efter anpartsreglerne i PSL § 4, stk. 1, nr. 9 eller 11. Se VSL (virksomhedsskatteloven) § 1, stk. 1, 2. pkt.
Det betyder, at virksomhedsordningen ikke kan benyttes på:
- Indkomst ved selvstændig erhvervsvirksomhed, når antallet af ejere er større end 10, og ejeren ikke deltager i væsentligt omfang i virksomhedens drift. Se PSL (personskatteloven) § 4, stk. 1, nr. 9.
- Indkomst fra plantning af træer til erhvervsmæssig brug som juletræer eller pyntegrønt i kort omdrift samt frugttræer og frugtbuske. Det er tilfældet, når antallet af personlige ejere er større end to, og ejeren ikke deltager i virksomhedens drift i væsentligt omfang. Se PSL (personskatteloven) § 4, stk. 1, nr. 9, og LL (ligningsloven) § 8 K, stk. 2.
- Indkomst fra udlejning af afskrivningsberettigede driftsmidler og skibe uanset antal ejere, når ejeren ikke deltager i virksomhedens drift i væsentligt omfang. Se PSL (personskatteloven) § 4, stk. 1, nr. 11.
Se også
Se også afsnit C.C.3 Anpartsvirksomheder, herunder projekter og kommanditister, hvor anpartsreglerne er nærmere beskrevet.
Betydningen af reglen
Hvis virksomheden i løbet af indkomståret bliver omfattet af anpartsreglerne, kan den ikke indgå i virksomhedsordningen for dette indkomstår. De skattemæssige konsekvenser af, at virksomheden ikke længere kan indgå i virksomhedsordningen afhænger af, om den selvstændige har en eller flere virksomheder, der indgår i virksomhedsordningen.
Hvis ... |
Så ... |
der er tale om én virksomhed |
ophører betingelserne for at bruge virksomhedsskatteloven. Se VSL (virksomhedsskatteloven) § 15 b. |
der er tale om flere virksomheder |
kan den virksomhed, der er omfattet af anpartsreglerne, ikke længere indgå i virksomhedsordningen. Hvis den selvstændige fortsætter med at anvende virksomhedsordningen på de øvrige virksomheder, skal den virksomhed, som bliver omfattet af anpartsreglerne, overføres til den selvstændige i hæverækkefølgen. Se VSL (virksomhedsskatteloven) § 5. |
Se også
Se også afsnit
- C.C.5.2.13.4 om ophør med at anvende virksomhedsordningen
- C.C.5.2.7 om hæverækkefølgen.
Dispensation for PSL § 4, stk. 1, nr. 11. Skatterådet kan give dispensation for reglerne i PSL (personskatteloven) § 4, stk. 1, nr. 11, jf. stk. 7.
Dispensationsmuligheden gælder alene for aktiver anskaffet inden den 19. maj 1993.
Når der er givet dispensation, kan den selvstændige bruge virksomhedsordningen, hvis betingelserne i øvrigt er opfyldt.
Se også
Se også afsnit C.C.3.1.6.3 Regler for anpartsvirksomheder med udlejning af afskrivningsberettigede driftsmidler og skibe om dispensation fra beskatning efter PSL (personskatteloven) § 4, stk. 1, nr. 11.
Skibsvirksomhed, der er bierhverv
Skibsvirksomhed, der er den selvstændiges bierhverv, kan ikke indgå i virksomhedsordningen, hvis virksomheden er anskaffet før den 12. maj 1989.
Se også
Se også afsnit C.C.3.2 om anparter erhvervet før den 12. maj 1989.
Overgangsregel
Den tidligere bestemmelse i PSL (personskatteloven) § 4, stk. 1, nr. 12, blev ophævet ved lov nr. lov nr. 425 af 6. juni 2005, § 11, nr. 1.
Anpartsvirksomheder, der er omfattet af den dagældende PSL § 4, stk. 1, nr. 12, kan ikke indgå i virksomhedsordningen.
Selvstændigt erhvervsdrivende, der har erhvervet en virksomhed eller en del af en virksomhed i indkomståret 2005 eller tidligere, kan dog vælge at bruge de almindelige regler for selvstændigt erhvervsdrivende. Det er en betingelse, at virksomheden var omfattet af den dagældende bestemmelse i PSL (personskatteloven) § 4, stk. 1, nr. 12. Se § 18, stk. 4-6, i lov nr. 425 af 6. juni 2005.
Når den selvstændige har valgt at blive beskattet efter reglerne for selvstændigt erhvervsdrivende, kan virksomheden indgå i virksomhedsordningen. Virksomheden kan indgå i virksomhedsordningen fra det indkomstår, hvor valget er truffet.
Se også
Se også afsnit C.C.3.1.6.4 Regler og overgangsregler for anpartsvirksomheder med afskrivningsberettiget fast ejendom og inventar heri, tidligere PSL § 4, stk. 1, nr. 12 om afskrivningsberettiget fast ejendom og inventar heri efter den tidligere PSL § 4, stk. 1, nr. 12.
Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser mv.
Skemaet viser relevante afgørelser på området:
Afgørelse |
Afgørelsen i stikord | Yderligere kommentarer |
Landsskatteretskendelser |
||
SKM2012.340.LSR | Landsskatteretten fandt, at skatteyderens udlejning af hotellejlighed var omfattet af PSL (personskatteloven) § 4, stk. 1, nr. 10, hvorfor skatteyderen ikke kunne anvende virksomhedsordningen på indkomst fra udlejningen, jf. VSL (virksomhedsskatteloven) § 1, stk. 1. Skatteyderens hotellejlighed blev ikke anset for en selvstændig virksomhed, men for en del af den samlede hoteldrift, hvor antallet af deltagere var større en 10. Landsskatteretten fandt videre, at tidskravet ikke var opfyldt. |
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed
Erhvervsmæssig sommerhusudlejning
Registreringsafgift for nye og brugte motorkøretøjer
Registreringsafgift ved indførsel af brugt bil