Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2020-1
<< >>

Hvornår kan der ske udbetaling på en aldersopsparing? Hvornår er en udbetaling på en aldersopsparing rettidig?

C.A.10.2.6.4.1 Generelt om rettidig udbetaling af aldersforsikring og aldersopsparing

Indhold

Afsnittet beskriver de situationer, hvor der kan ske rettidig udbetaling af aldersforsikring og - opsparing, samt hvad der gælder i disse situationer, hvis der har været fradrags- eller bortseelsesret i udlandet for de tilsvarende indbetalinger.

Afsnittet indeholder:

  • Situationer, hvor der sker rettidig udbetaling
  • Udbetalinger, der modsvarer fradragsberettigede indbetalinger i udlandet.

Situationer, hvor der sker rettidig udbetaling

Rettidig udbetaling af aldersforsikring og aldersopsparing sker i de situationer, der er nævnt i PBL (pensionsbeskatningsloven) § 25, stk. 1, nr. 1 - 8, jf. PBL (pensionsbeskatningsloven) § 25 A, stk. 1. Det drejer sig om udbetalinger i forbindelse med, at pensionsopspareren

  • har nået pensionsudbetalingsalderen (PBL (pensionsbeskatningsloven) § 25, stk. 1, nr. 1)
  • første gang får udbetaling ved en lavere pensionsalder, der er godkendt af Skatterådet (PBL (pensionsbeskatningsloven) § 25, stk. 1, nr. 1)
  •  første gang får udbetaling efter varig nedsættelse af sin funktionssevne (arbejdsevne/erhvervsevne) (PBL (pensionsbeskatningsloven) § 25, stk. 1, nr. 2 og 3)
  •  første gang får udbetaling efter at være blevet ramt af en livstruende sygdom (PBL (pensionsbeskatningsloven) § 25, stk. 1, nr. 4)
  • får udbetalt en invalidesum (PBL (pensionsbeskatningsloven) § 25, stk. 1, nr. 5)
  • er afgået ved døden (PBL (pensionsbeskatningsloven) § 25, stk. 1, nr. 6)
  • har nået tidspunktet 20 år efter pensionsudbetalingsalderen, jf. PBL (pensionsbeskatningsloven) § 25, stk. 1, nr. 7, som ændret ved  lov nr. 1682 af 26. december 2017, § 1, nr. 4, der med virkning fra 1. januar 2018 forlænger forfaldstidspunktet for seneste udbetaling med 5 år, dvs. fra 15 år til 20 år efter forsikredes pensionsudbetalingsalder. 
  •  får udbetaling i overensstemmelse med udbetalingsvilkårene af en aldersforsikring eller - opsparing, der er blevet udloddet til en fraskilt eller frasepareret ægtefælle i forbindelse med bodeling ved separation eller skilsmisse. (PBL (pensionsbeskatningsloven) § 25, stk. 1, nr. 8)

Udbetalinger fra aldersforsikring og - opsparing er afgifts- og skattefri i disse situationer, da der ikke har været fradrags- eller bortseelsesret for indbetalingerne til ordningerne.

Udbetalingssituationerne beskrives nærmere i de følgende afsnit C.A.10.2.6.4.2 Udbetaling ved pensionsalderen - C.A.10.2.6.4.6 Udbetaling ved dødsfald

Bemærk

En aldersforsikring, aldersopsparing eller en del af ordningen er ikke længere omfattet af PBL (pensionsbeskatningsloven) kapitel 1, når der er betalt afgift af den eller den pågældende del. Der kan fx være betalt afgift som følge af, at der er foretaget en disposition omfattet af PBL (pensionsbeskatningsloven) § 30, stk. 1. Det betyder, at afkastet af de udbetalte beløb derefter beskattes som kapitalindkomst og ikke efter PAL (pensionsafkastbeskatningsloven) med 15,3 pct. 

En undtagelse hertil er dog konvertering af en kapitalpension til en aldersforsikring eller aldersopsparing efter PBL (pensionsbeskatningsloven) § 29, stk. 1, nr. 9, idet aldersforsikringen mv. fortsat vil være omfattet af PBL (pensionsbeskatningsloven) kap. 1. Se PBL § 37, 4. pkt.                     

Udbetalinger, der modsvarer fradragsberettigede indbetalinger i udlandet

Pensionsopspareren skal betale en afgift på 40 pct. af udbetalinger, der modsvarer indbetalinger, som der har været hel eller delvis fradrags- eller bortseelsesret for i udlandet, når udbetalingerne sker i de situationer, der er nævnt i PBL (pensionsbeskatningsloven) § 25, stk. 1, nr. 1 - 8. Se PBL § 25 A, stk. 2.

Hvis der sker deludbetaling fra en ordning, anses udbetalingen for fortrinsvis at vedrøre udbetalinger, som der har været hel eller delvis fradragsret for i udlandet. Det betyder, at der ikke kan ske afgiftsfri udbetaling, før der er betalt afgift af alle indbetalinger, som har været helt eller delvist fradrags- eller bortseelsesberettigede i udlandet.

Oversigt over afgørelser, domme, kendelser, SKAT-meddelelser med videre

 Skemaet viser relevante afgørelser på området: 

Afgørelse samt evt. tilhørende SKAT-meddelelse

Afgørelsen i stikord

Yderligere kommentarer

Skatterådet

SKM2014.792.SR

Skatterådet tog stilling til en række spørgsmål om kapitalpensioner, herunder konvertering til alderspensioner, og investering af midlerne i unoterede aktier.

Skatterådet kunne bekræfte, at 

  • betingelserne i pensionsbeskatningslovens § 12 og 12 A var opfyldt, ved spørgers investering i unoterede aktier, der overholdt reglerne i puljebekendtgørelsen og pensionsbeskatningslovens § 30 B,
  • spørger kunne konvertere sine kapitalpensionsmidler, herunder unoterede aktier til en aldersopsparing efter pensionsbeskatningslovens § 12 A,
  • konverteringen kunne ske til de lavere afgiftssatser, der er gældende i 2013 og 2014, når konverteringen sker senest d. 31. december 2014,
  • afkastet på aldersopsparingen, herunder realiserede og urealiserede gevinster på unoterede aktier, alene beskattes med 15,3 pct. efter pensionsafkastbeskatningsloven,
  • der ikke skal betales indkomstskat eller afgift efter pensionsbeskatningsloven af udbetalinger fra aldersopsparingen efter det tidspunkt, hvor pensionsopspareren har nået pensionsudbetalingsalderen.
SKM2014.19.SR

Det blev lagt til grund for besvarelsen, at der ikke blev spurgt til udbetalinger fra en aldersforsikring, for hvilken der i udlandet har været hel eller delvis fradrags- eller bortseelsesret for indbetalingerne.

Skatterådet kunne bekræfte, at et medlem af en pensionskasse, der efter 1. januar 2013 opretter en aldersforsikring, ved efterfølgende udbetaling på grund af opnået efterlønsalder, varig invaliditet eller død, kan få udbetalt forsikringssummen tillagt en forholdsmæssig andel af egenkapitalen i pensionskassen uden afgift.

Skatterådet kunne også bekræfte, at et medlem af en pensionskasse, der efter den 1. januar 2013 konverterer en kapitalpension eller en supplerende engangsydelse til en aldersforsikring, ved efterfølgende udbetaling på grund af opnået efterlønsalder, varig invaliditet eller død, kan få udbetalt forsikringssummen tillagt en forholdsmæssig andel af egenkapitalen i pensionskassen uden afgift, forudsat at pensionskassen på konvteringstidspunktet svarer konverteringsafgift efter reglerne i PBL (pensionsbeskatningsloven) § 25, stk. 3 og § 29 A, stk. 3.  

 

For kapitalforsikringer omfattet af punkt a.-b. skal policen indeholde bestemmelse om, at udbetaling til pensionsopspareren selv tidligst må ske på det tidspunkt, hvor pensionsopspareren har nået

  • pensionsudbetalingsalderen, jf. PBL (pensionsbeskatningsloven) § 1 a, eller
  • en lavere pensionsalder, der er godkendt af Skatterådet,

og senest den første policedag 20 år efter, at han eller hun har opnået pensionsudbetalingsalderen, se PBL (pensionsbeskatningsloven) § 10, stk. 1, nr. 3. Se også  lov nr. 1682 af 26. december 2017, § 1, nr. 4, der med virkning fra 1. januar 2018 forlænger forfaldstidspunktet for seneste udbetaling med 5 år, dvs. fra 15 år til 20 år efter forsikredes pensionsudbetalingsalder. 

 

 

Se også

Se også afsnit (C.A.10.2.1.1.2.1 Krav til en livsvarig alderspension) om pensionsudbetalingsalderen, og lavere pensionsalder, der er godkendt af Skatterådet.

Efter PBL (pensionsbeskatningsloven) § 10, stk. 1, nr. 3 kan pensionsopspareren indgå aftale om, at udbetaling af forsikringssummen kan ske på et tidligere tidspunkt, hvis han eller hun

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skatteberegnere
Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Studerende
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier, obligationer og fordringer
Gaver, legater og gevinster
Arv og succession
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.