Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2020-1
<< >>

A.B.3.2.1.3.2 Oplysninger til skattemæssigt årsregnskab

Indhold

Dette afsnit handler om særlige krav til skattemæssigt årsregnskab for større virksomheder.

Afsnittet indeholder:

  • Regel

Regel

Der er en række krav til de oplysninger om virksomhedens regnskabsposter, der skal oplyses, for at årsregnskabet kan danne grundlag Skatteforvaltningens kontrol. Se mindstekravsbek. for større virksomheder BEK nr. 1295 af 14. november 2018 §§ 8-20.

De oplysninger, det drejer sig om er:

Nettoomsætning

Nettoomsætningen, der skal opgøres, så der tages hensyn til tilgodehavender for varer og ydelser ved regnskabsårets begyndelse og slutning, skal oplyses særskilt. Reguleres værdien af igangværende arbejder for fremmed regning i nettoomsætningen, skal denne regulering anføres særskilt.

Tilgodehavender og gæld

Hvis tilgodehavender og gæld for

  • varer og ydelser
  • bankindskud
  • værdipapirer omfattet af kursgevinstloven
  • andre tilgodehavender og anden gæld, der ikke er leverandørgæld eller pantsikret i fast ejendom

ikke er indarbejdet i bogføringen, skal oplysningerne herom, herunder navne og adresser på debitorer og kreditorer, opbevares hos virksomheden. Ved udløbet af regnskabsåret skal der udarbejdes en særskilt opgørelse over igangværende arbejder for fremmed regning fordelt på hver enkelt ordre med specificeret redegørelse for, hvordan værdiansættelsen er foretaget.

Omkostninger  

Omkostninger, herunder

  • vareforbrug
  • lønninger og andre personaleomkostninger

skal oplyses særskilt efter deres art. Hvis en omkostning er anvendt til anlægsformål eller privat formål, skal den overførsel oplyses særskilt. Omkostningerne skal opgøres, så der tages hensyn til værdien af igangværende arbejder for fremmed regning ved regnskabsårets begyndelse og slutning. Forbrug af varer og ydelser skal opgøres, så der tages hensyn til gæld for disse ydelser ved regnskabsårets begyndelse og slutning.

Ekstraordinære indtægter og udgifter

Indtægter og udgifter fra andet end den ordinære drift af ikke-finansielle virksomheder skal vises som ekstraordinære indtægter og ekstraordinære udgifter, specificeret efter art, medmindre de er af uvæsentlig betydning.

Repræsentation samt rejse- og befordringsgodtgørelser

Repræsentationsudgifter, der er omfattet af begrænset fradrag efter >LL (ligningsloven)< § 8, stk. 4, samt rejse- og befordringsgodtgørelser, der er udbetalt skattefrit efter >LL (ligningsloven) § 9, § 9 A eller § 9 B<, skal anføres særskilt. 

Periodisering af renteindtægter og renteudgifter

Summen af evt. periodiserede renteindtægter og renteudgifter, som forfalder i regnskabsåret, samt periodiseringsposter ved regnskabsårets begyndelse og slutning, skal oplyses særskilt

Tilgodehavender for varer, ydelser, udlån og finansiering

Tilgodehavender for varer og ydelser og for aktivitet med udlån eller finansiering skal anføres uden nedskrivning. Nedskrivninger for konstaterede og forventede tab på debitorer skal anføres særskilt. Finansielle virksomheder skal særskilt oplyse om nedskrivning og tab på udlån og garantier efter KGL (kursgevinstloven) § 25. Beholdning af værdipapirer, herunder finansielle kontrakter, skal specificeres efter art med angivelse af nominel værdi og kursværdi. For skattepligtige, der har handel med værdipapirer som led i næring, og for juridiske personer, omfattet af selskabsskatteloven eller fondsbeskatningsloven, er det tilstrækkeligt, at specifikationen fremgår af bogføringen.

Varelager

Et varelager skal oplyses særskilt. Ved regnskabsårets udløb skal der ske en fysisk optælling af varelageret, hvis størrelse skal kunne dokumenteres ved en optællingsliste, hvor de enkelte varer er anført og identificeret. Hvis lagerbeholdningen til enhver tid kan opgøres på grundlag af et lagerregnskab eller lignende, kan den fysiske optælling ske på andre tidspunkter end ved regnskabsårets udløb. Hvis der ved opgørelsen af varelagerets værdi er beregnet nedslag for ukurans, eller hvis der ved opgørelsen af værdien af igangværende arbejder for fremmed regning er indregnet en andel af indirekte produktionsomkostninger eller a conto avance, skal disse værdier og beløb oplyses særskilt.

Aktiver, der kan afskrives efter afskrivningsloven

Aktiver, der kan afskrives efter afskrivningsloven, skal specificeres af hensyn til Skatteforvaltningens kontrol med afskrivningsgrundlaget og de foretagne afskrivninger. Herunder skal oplyses afskrivningerne for hele ejerperioden på aktiver, der afskrives efter AL (afskrivningsloven) §§ 14-27, og anskaffelsestidspunktet for aktiver, der ikke afskrives efter AL (afskrivningsloven) §§ 2-13. Forskudsafskrivning af aktiver efter AL §§ 28-36 skal særskilt specificeres.   

Husdyrbesætning

Værdi og nedskrivning af landbrugeres husdyrbesætninger ved regnskabsårets begyndelse og udløb skal oplyses særskilt. Værdiansættelsen skal anføres med angivelse af antallet af husdyr, fordelt på de enkelte husdyrgrupper. Landbrugere, der har valgt at føre fuldstændigt regnskab over beholdninger, skal særskilt anføre værdien af beholdningerne ved regnskabsårets begyndelse og udløb.

Gæld

Gæld skal mindst specificeres i gæld til leverandører af varer og ydelser, gæld, der er sikret ved pant i fast ejendom, og anden gæld.

Privat andel af omkostninger mv.

Ved opgørelse af egenkapitalen skal forbrug og privat andel af omkostninger mv. vises særskilt.

Modregning mellem driftsposter eller statusposter

Hvis der er modregnet mellem udgifts- og indtægtsposter eller mellem aktiver og passiver, skal bruttotallene vises.

Se mindstekravsbek. for større virksomheder BEK nr. 1295 af 14. november 2018 §§ 8-20.

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skatteberegnere
Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Studerende
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier, obligationer og fordringer
Gaver, legater og gevinster
Arv og succession
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.