C.F.3.1.6 Fast ejendom
Indhold
Dette afsnit handler om indkomst ved fast ejendom, der er begrænset skattepligtigt efter KSL (kildeskatteloven) § 2, stk. 1, nr. 5.
Afsnittet indeholder:
- Regel
- Ejendomsværdiskat
- Bortforpagtning
- Andelsbolig
- Ejendomsavance
- Genvundne afskrivninger
- Gevinst og tab på fordringer og gæld
- Hvordan opgøres indkomst af fast ejendom?
- Betydningen af DBO'erne
- Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser mv..
Regel
Den begrænsede skattepligt omfatter personer, der uden at være skattepligtige efter KSL (kildeskatteloven) § 1,
- ejer fast ejendom her i landet
- har indtægter fra fast ejendom
- har fortjeneste ved afståelse af fast ejendom omfattet af ejendomsavancebeskatningsloven
- har fortjeneste omfattet af AL (afskrivningsloven) § 21.
- har indtægter fra et familiefideikommis, der er oprettet her i landet, jf. lov nr. 139 af 1. maj 1954 § 2, stk. 1, herunder kapital, der er båndlagt efter § 4 i lov nr. 563 af 4. oktober 1919 eller i § 6 i lov nr. 139 af 1. maj 1954.
Se KSL (kildeskatteloven) § 2, stk. 1, nr. 5.
Ejendomsværdiskat
Det følger af bestemmelsen, at den begrænsede skattepligt også omfatter ejendomsværdiskatten, der påhviler ejeren af den faste ejendom. Se også EVSL (ejendomsværdiskatteloven) § 1 og § 2.
Fremmede staters herværende repræsentanter, som er omfattet af KSL (kildeskatteloven) § 3, stk. 2, er fritaget for at betale ejendomsværdiskat efter EVSL (ejendomsværdiskatteloven) § 2. Ansatte ved internationale organisationer er imidlertid ikke omfattet af KSL (kildeskatteloven) § 3, stk. 2, og derfor ikke omfattet af fritagelsen i ejendomsværdiskatteloven.
Se SKM2003.135.TSS.
Se også
Se også afsnit C.H.3.1.5.1 om personer, der er omfattet af EVSL (ejendomsværdiskatteloven).
Bortforpagtning
Bortforpagteren af en fast ejendom er omfattet af bestemmelsen. En forpagtningsafgift, der knytter sig til en virksomhed, er omfattet af KSL (kildeskatteloven) § 2, stk. 1, nr. 4. Se afsnit C.F.3.1.5 Erhvervsvirksomhed om begrænset skattepligt af erhvervsvirksomhed.
Andelsbolig
Indkomst fra en andelsbolig, fx fra en udlejet andelslejlighed, behandles skattemæssigt som indkomst fra fast ejendom i relation til KSL (kildeskatteloven) § 2.
Ejendomsavance
Fortjeneste ved afståelse af fast ejendom omfattet af ejendomsavancebeskatningsloven er omfattet af den begrænsede skattepligt. Gevinster og tab, som begrænset skattepligtige personer realiserer ved afståelse af fast ejendom, er fortsat kun skattepligtig i den udstrækning, skattepligt er hjemlet i den øvrige lovgivning.
Genvundne afskrivninger
Fortjeneste og tab omfattet af AL (afskrivningsloven) § 21 er omfattet af den begrænsede skattepligt. Se AL (afskrivningsloven) § 21.
Indtægter fra familiefideikommis og båndlagt kapital
Den begrænsede skattepligt omfatter også indtægter fra familiefideikommis, der er oprettet her i landet, jf. lov nr. 139 af 1. maj 1954 om familiefideikommissers overgang til fri ejendom, § 2, stk. 1, herunder kapital, der er båndlagt i efter § 4 i lov nr. 563 af 4. oktober 1919 eller i § 6 i lov nr. 139 af 1. maj 1954.
Gevinst og tab på fordringer og gæld
Kursgevinster, der er skattepligtige efter kursgevinstloven, og som knytter sig til begrænset skattepligtige indkomst vedrørende fast ejendom, indgår i opgørelsen af den begrænset skattepligtige indkomst. Se KGL (kursgevinstloven) § 12.
Se også
- C.F.3.1.14 om begrænset skattepligt efter KGL (kursgevinstloven)
- C.B.1.4.1 om kredsen af skattepligtige personer og dødsboer (KGL).
Hvordan opgøres indkomst af fast ejendom?
Indkomst af fast ejendom opgøres efter nettoprincippet, dvs. efter fradrag for prioritetsrenter. Se afsnit C.F.3.2.3 Indkomstopgørelse om indkomstopgørelse for begrænset skattepligtige og afsnit C.F.2.3 Nettoprincippet om nettoprincippet.
Betydningen af DBO'erne
Selv om Danmark har intern dansk hjemmel til at beskatte efter KSL (kildeskatteloven) § 2, stk. 1, nr. 5, kan beskatningsretten være tillagt et andet land.
Hvis personen er bosiddende i et land, som Danmark har en DBO med, vil retten til at beskatte indkomsten afhænge af bestemmelserne i den pågældende DBO. Se afsnit C.F.9.2 Danske dobbeltbeskatningsoverenskomster og internationale aftaler om de danske DBO'er. Har Danmark ikke indgået en DBO med det pågældende land, kan Danmark altid beskatte.
Helt generelt gælder, at beskatningsretten til indkomst af fast ejendom er tillagt det land, hvor ejendommen ligger. Derfor kan Danmark beskatte indkomst af fast ejendom, der er beliggende i Danmark. Se OECD's modeloverenskomst artikel 6.
Se også
- C.F.8.2 om OECD's modeloverenskomst
- C.F.8.2.2.6 om OECD's modeloverenskomst artikel 6
- C.F.9.2 om danske dobbeltbeskatningsoverenskomster og internationale aftaler.
Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser mv.
Skemaet viser relevante afgørelser på området:
Afgørelse |
Afgørelsen i stikord |
Yderligere kommentarer |
Højesteretsdomme |
||
TfS 1996, 532 HR |
En dansk statsborger, der var bosat i Schweiz, var henholdsvis kommanditist i et dansk K/S og interessent i et dansk I/S. K/S'et og I/S'et ejede og drev hver sin udlejningsejendom i Danmark. Kommanditisten/interessenten var derfor begrænset skattepligtig til Danmark. Den skattepligtige havde foretaget henlæggelser til investeringsfonds på grundlag af sin andel af enhedernes overskud. Sagen drejede sig om beskatningsretten til renteindtægt af investeringsfondshenlæggelserne. Højesteret bemærkede, at spørgsmålet om beskatning skulle opgøres efter den daværende KSL (kildeskatteloven) § 2, stk. 1, litra d, (begrænset skattepligt af indkomst af fast ejendom), sammenholdt med bl.a. artikel 6 (fast ejendom) og 11 (renter) i DBO'en. Højesteret fandt ikke, at renteindtægten kunne sidestilles med indtægter, der var oppebåret fra ejendommene. Renteindtægt. |
|
Landsskatteretskendelser |
||
TfS 1998, 402 LSR |
Renter af et personalelån, der var optaget til finansiering af køb af en ejerlejlighed, men uden sikkerhed i ejendommen, kunne ikke fradrages i den begrænsede skattepligtige indkomst til Danmark. Personalelån, renter. |
|
SKM2015.653.SR |
En person var omfattet af KSL (kildeskatteloven) § 2, stk. 1, nr. 5, ved erhvervelsen af fast ejendom i Danmark. |
|
SKM2015.273.SR |
En person, der her i landet købte en lejlighed, var omfattet af skattepligten efter KSL (kildeskatteloven) § 2, stk. 1, nr. 5. |
|
Andre afgørelser |
||
SKM2003.135.TSS |
Fremmede staters herværende repræsentanter, som er omfattet af KSL (kildeskatteloven) § 3, stk. 2, er fritaget for at betale ejendomsværdiskat efter EVSL (ejendomsværdiskatteloven) § 2. Ansatte ved internationale organisationer er imidlertid ikke omfattet af KSL (kildeskatteloven) § 3, stk. 2, og derfor ikke omfattet af fritagelsen i ejendomsværdiskatteloven. Ansatte ved internationale organisationer. |
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed
Erhvervsmæssig sommerhusudlejning
Registreringsafgift for nye og brugte motorkøretøjer
Registreringsafgift ved indførsel af brugt bil