Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2019-1
<< >>

C.C.4.4.8.2 Betalingsrettigheder, sukkerroekvoter, MF-tillæg og miljøgodkendelser

Indhold

Dette afsnit omfatter betalingsrettigheder, sukkerroekvoter, MF-tillæg (præmie for moderfår) og miljøgodkendelse.

Afsnittet indeholder:

  • Betalingsrettigheder
  • Sukkerroekvoter
  • MF-tillæg
  • Miljøgodkendelse
  • xOversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser mvx.

Betalingsrettigheder

Støtte efter grundbetalingsordningen forudsætter bl.a., at ansøgeren har fået tildelt betalingsrettigheder.

Den skattemæssige behandling af betalingsrettighederne fremgår af AL (afskrivningsloven) § 40 C samt LL (ligningsloven) § 7 Y.

Reglerne er beskrevet i afsnit C.C.2.4.5.3 Afskrivning på kvoter og betalingsrettigheder efter EU-landbrugsstøtteordninger.

Støtte fra grundbetalingsordningen

Se afsnit C.C.4.4.10 Tilskud og støtte inden for landbruget om den skattemæssige behandling af støttebeløb efter grundbetalingsordningen.

Sukkerroekvoter

Den skattemæssige behandling af sukkerroekvoter fremgår af AL (afskrivningsloven) § 40 C, stk. 3.

Reglerne er beskrevet i afsnit C.C.2.4.5.3 Afskrivning på kvoter og betalingsrettigheder efter EU-landbrugsstøtteordninger.

Praksis forud for den 4. oktober 2006

Se Ligningsvejledningen 2012-1, afsnit E.E.4.9.4 om hidtidig praksis vedrørende sukkerroekvoter forud for den 4. oktober 2006.

MF-tillæg (præmie for moderfår)

Den tidligere ordning med præmierettigheder og præmier for moderfår er blevet afkoblet fra 2012, dvs. at støtten ikke længere er betinget af, at produktion finder sted.

Ordningen er blevet erstattet af et moderfårs- og malkefårstillæg (MF-tillæg).

MF-tillægget tildeles som en forhøjelse af de betalingsrettigheder, som den enkelte producent ejer i 2012, eller som nye betalingsrettigheder.

Tillægget er herefter en del af betalingsrettighederne

Se afsnit C.C.2.4.5.3 Afskrivning på kvoter og betalingsrettigheder efter EU-landbrugsstøtteordninger om betalingsrettigheder og se afsnit C.C.4.4.10 Tilskud og støtte inden for landbruget om tilskud og støtte inden for landbrug.

Miljøgodkendelse 

Det følger af miljølovgivningen, at der er visse krav, der skal være opfyldt i forbindelse med husdyrbrug. Disse findes i Husdyrbrugsloven og tilhørende bekendtgørelser.

Der skulle tidligere indhentes tilladelse til produceres et bestemt antal dyreenheder om året. En sådan tilladelse kaldtes i daglig tale en produktionstilladelse. 

Produktionstilladelser til et bestemt antal dyreenheder om året er omfattet af AL (afskrivningsloven) § 40 B, som omhandler løbende kvoter. Se SKM2007.365.SR, hvor der blev lagt vægt på, at

  • produktionstilladelsen giver ret til at producere en bestemt mængde af et produkt
  • AL (afskrivningsloven) § 40 B omfatter rettigheder, der knytter sig til et stykke jord
  • kvoten giver en løbende ret til at producere en vis mængde pr. år
  • en uudnyttet del af kvoten pr. delperiode ikke kan overføres til den efterfølgende delperiode (det efterfølgende år).

Skatterådet tiltrådte også, at en del af købesummen for landbrugsejendommen blev fordelt på produktionstilladelser/kvoter, jf. AL (afskrivningsloven) § 45, stk. 2.

Udgifter til konsulentbistand, afholdt til udfærdigelse af ansøgning om miljøgodkendelse (produktionstilladelse), kan tillægges anskaffelsessummen vedrørende miljøgodkendelsen efter AL (afskrivningsloven) § 40 B. Se SKM2008.372.SR, hvor der blev lagt vægt på, at

  • konsulentbistanden kun vedrører udfærdigelsen af ansøgningen om miljøgodkendelse af udvidelsen af antal dyreenheder
  • miljøgodkendelsen ikke kan anses for vederlagsfri, idet kommunen betales pr. timeforbrug i forbindelse med behandlingen af ansøgningen
  • den ydede konsulentbistand knytter sig nært til erhvervelsen af miljøgodkendelsen.

xOversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser mv.x

Skemaet viser relevante afgørelser på området:

Afgørelse

Afgørelsen i stikord

Yderligere kommentarer

Skatterådsafgørelser

SKM2007.365.SR

Skatterådet fandt, at produktionstilladelser til et bestemt antal dyreenheder om året var omfattet af AL (afskrivningsloven) § 40 B, som omhandler løbende kvoter. Skatterådet lagde vægt på, at produktionstilladelsen gav ret til at producere en bestemt mængde af et produkt, at AL (afskrivningsloven) § 40 B omfattede rettigheder, der knyttede sig til et stykke jord, at kvoten gav en løbende ret til at producere en vis mængde pr. år, og endelig at en uudnyttet del af kvoten pr. delperiode ikke kunne overføres til den efterfølgende delperiode (det efterfølgende år). Skatterådet tiltrådte også, at en del af købesummen for landbrugsejendommen blev fordeltproduktionstilladelser/kvoter, jf. AL (afskrivningsloven) § 45, stk. 2.

 

SKM2008.372.SR

 

Skatterådet fandt, at udgifter til konsulentbistand, afholdt til udfærdigelse af ansøgning om miljøgodkendelse (produktionstilladelse), kunne tillægges anskaffelsessummen vedrørende miljøgodkendelsen efter AL (afskrivningsloven) § 40 B. Skatterådet lagde vægt på, at konsulentbistanden kun vedrørte udfærdigelsen af ansøgningen om miljøgodkendelse af udvidelsen af antal dyreenheder, at miljøgodkendelsen ikke kunne anses for vederlagsfri, idet kommunen blev betalt pr. timeforbrug i forbindelse med behandlingen af ansøgningen, og at den ydede konsulentbistand knyttede sig nært til erhvervelsen af miljøgodkendelsen.

 

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skatteberegnere
Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Studerende
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier, obligationer og fordringer
Gaver, legater og gevinster
Arv og succession
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.