Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2019-1
<< >>

C.A.5.17.8.4.2 Datterselskaber, filialer mv.

Indhold

Dette afsnit handler om muligheden for at udelukke og inddrage datterselskaber og filialer mv. i en medarbejderaktieordning, der er omfattet af LL (ligningsloven) § 7 A.

Afsnittet indeholder:

  • Regel
  • Danske datterselskaber
  • Udenlandske datterselskaber
  • Ansatte i udenlandske datterselskaber
  • Udenlandske filialer og repræsentationskontorer
  • Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser mv.

Regel

Det fremgår af LL (ligningsloven) § 7 A, stk. 1, nr. 1 og 2, at det er muligt at inddrage ansatte i datter- og datterdatterselskaber i en medarbejderaktieordning. Definitionen af et datterselskab i relation til medarbejderaktier står også i bestemmelsen. Et datterselskab skal forstås i overensstemmelse med definitionen i ABL (aktieavancebeskatningsloven) § 4 A.

For at et selskab kan betragtes som et datterselskab i relation til LL (ligningsloven) § 7 A, skal moderselskabet besidde mindst 10 pct. af aktierne i datter- eller datterdatterselskabet. Heri ligger, at det kun er direkte ejerskab, der tæller med ved opgørelsen af, om aktiebesiddelsen udgør mindst 10 pct. Tegningsretter til aktier er omfattet af reglerne om datterselskabsaktier, men indgår ikke i opgørelsen af, om aktiebesiddelsen udgør 10 pct. eller mere. Hvis ikke dette er opfyldt, er det ikke muligt at tildele aktier og købe- eller tegningsretter til de ansatte i det andet selskab med den virkning, at aktier og købe- eller tegningsretter, som den ansatte modtager, kan omfattes af LL (ligningsloven) § 7 A.

Danske datterselskaber

Der er ikke forskel på, om det er ansatte i danske eller udenlandske datterselskaber, der udelukkes for deltagelse i medarbejderaktieordninger efter LL (ligningsloven) § 7 A. Det der har betydning er, om det er hele datterselskaber der udelukkes og således ikke enkelte ansatte fra datterselskaber. Det er gennem praksis muligt at udelukke hele datterselskaber fra deltagelse i ordninger efter LL (ligningsloven) § 7 A.

Skatterådet fastslog i en sag, at der er valgfrihed med hensyn til, om et selskab tilbyder de ansatte i selskabets danske datterselskaber at deltage i en ordning omfattet af LL (ligningsloven) § 7 A. Se SKM2007.690.SR.

Filialer af danske selskaber, der er ligger i Danmark, er ikke selvstændigt juridiske personer, og det er derfor ikke muligt, at udelukke ansatte i de danske filialer fra at deltage i ordninger efter LL (ligningsloven) § 7 A. Se SKM2006.710.SR.

Udenlandske datterselskaber

Det er muligt både at afskære ansatte i et udenlandsk datterselskab fra deltagelse og at tildele dem aktier efter andre principper end ansatte i danske selskaber. Se SKM2001.4.LR og SKM2001.525.LR.

I en sag præciserede Skatterådet, at selskabet kunne vælge at tilbyde de ansatte i selskabets udenlandske datter- og datterdatterselskaber at deltage i en ordning, der var omfattet af LL (ligningsloven) § 7 A. Se SKM2006.514.SR.

Ansatte i udenlandske datterselskaber

Medarbejderaktieordninger for de ansatte i danske datterselskaber og filialer af udenlandske moderselskaber kan godkendes, så de ansatte i danske datterselskaber og filialer kan erhverve aktier mv. i det udenlandske selskab til en fordelagtig kurs på samme vilkår som medarbejdere i dette.

I flere sager er Skatterådet nået frem til, at det er muligt at etablere en ordning efter LL (ligningsloven) § 7 A, hvor der tildeles ansatte i et dansk selskab aktier i det udenlandske moderselskab, selv om ordningen ikke står åben for de ansatte i det udenlandske moderselskab. Se SKM2006.707.SR, SKM2006.709.SR og SKM2006.768.SR.

Udenlandske filialer og repræsentationskontorer

Som det fremgår af ovenstående omkring danske filialer, så er en filial ikke en selvstændig juridisk person, og der skal derfor ikke differentieres med hensyn til, hvorvidt ansatte i disse tilbydes at deltage. Det er muligt at udelukke ansatte i udenlandske filialer fra at deltage.

Der er valgfrihed i forhold til om ansatte i udenlandske filialer tilbydes aktier mv. Se SKM2006.707.SR.

Betingelsen i LL (ligningsloven) § 7 A, stk. 2 om, at ordningen skal omfatte alle ansatte, er opfyldt, selv om de ansatte i selskabets udenlandske hovedkontorer, datterselskaber og filialer ikke tildeles medarbejderaktier. Se SKM2006.708.SR.

Det er muligt at udelukke ansatte i udenlandske filialer fra at deltage, selv om ansatte i selskabets danske filialer bliver tilbudt at deltage. Se SKM2006.710.SR.

Ansatte ved udenlandske repræsentationskontorer kan udelukkes fra ordninger, der er omfattet af LL (ligningsloven) § 7 A. Se SKM2007.238.SR.

xOversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser mv.x

Skemaet viser relevante afgørelser på området:

Afgørelse

Afgørelsen i stikord

Yderligere kommentarer

Skatterådet og Ligningsrådet

SKM2007.690.SR

Et selskab ønskede at tilbyde sine medarbejdere, herunder medarbejdere i udvalgte danske datterselskaber, en medarbejderobligationsordning mod kontantlønnedgang. Skatterådet fandt, at ordningen opfyldte samtlige betingelser i LL (ligningsloven) § 7 A. Udvalgte danske datterselskaber.

 

SKM2007.238.SR

Skatterådet bekræftede, at ansatte ved udenlandske repræsentationskontorer kunne udelukkes fra at deltage i medarbejderobligationsordningen. Udenlandske repræsentationskontorer.

 

SKM2006.768.SR

Skatterådet bekræftede, at der var valgfrihed med hensyn til, om et selskab skulle tilbyde de ansatte i selskabets udenlandske datter- og datterdatterselskaber og ansatte i selskabets filialer, der lå uden for Danmark, at deltage i en ordning, der var omfattet af LL (ligningsloven) § 7 A. Ansatte i udenlandske datter- og datterdatterselskaber samt selskabets filialer.

 

SKM2006.710.SR

Skatterådet bekræftede, at betingelsen i LL (ligningsloven) § 7 A, stk. 2, om, at alle ansatte i virksomheden skal omfattes af en medarbejderaktieordning, var opfyldt i en situation, hvor den påtænkte ordning omfattede alle ansatte i et dansk selskab og selskabets danske filialer, men ikke omfattede de ansatte i selskabets udenlandske datterselskaber og filialer. Ikke ansatte i selskabets udenlandske datterselskaber og filialer.

 

SKM2006.709.SR

Skatterådet bekræfter, at det var muligt, at etablere en ordning efter LL (ligningsloven) § 7 A, hvor der tildeltes ansatte i et selskab, beliggende i Danmark aktier i selskabets moderselskab, beliggende på Færøerne selv om ordningen ikke stod åben for de ansatte i moderselskabet.

 

SKM2006.708.SR

Skatterådet bekræftede, at betingelsen i LL (ligningsloven) § 7 A, stk. 2, om, at alle ansatte i virksomheden skal omfattes af en medarbejderaktieordning, var opfyldt i en situation, hvor den påtænkte ordning omfattede alle ansatte ved to udenlandske selskabers filialer i Danmark, men ikke de ansatte i selskabernes udenlandske hovedkontorer og udenlandske filialer. Enkelte udenlandske datterselskaber.

 

SKM2006.707.SR

Skatterådet bekræftede, at der var valgfrihed med hensyn til, om et selskab skulle tilbyde de ansatte i selskabets danske og udenlandske datterselskaber at deltage i en ordning, der var omfattet af LL (ligningsloven) § 7 A. Skatterådet bekræftede også, at det var muligt at etablere en ordning, hvor der blev tildelt ansatte i et dansk selskab aktier i selskabets udenlandske moderselskab, selv om ordningen ikke stod åben for de ansatte i moderselskabet.

 

SKM2006.514.SR

Skatterådet bekræftede, at der var valgfrihed for selskabet til at tilbyde de ansatte i selskabets udenlandske datter- og datterdatterselskaber at deltage i en ordning, der var omfattet af LL (ligningsloven) § 7 A.

 

SKM2001.525.LR

Ligningsrådet godkendte i en bindende forhåndsbesked, at den beskrevne ordning opfyldte betingelserne i LL (ligningsloven) § 7A, uanset medarbejderne i en række udenlandske selskaber ikke deltog i ordningen. Det var en forudsætning, at de deltagende medarbejdere var ansat i koncernen på retserhvervelsestidspunktet.

 

SKM2001.4.LR

Ligningsrådet fandt, at en medarbejderaktieordning, hvor de ansatte i et udenlandsk datterselskab fik aktier på noget andre vilkår end andre medarbejdere, ikke var i strid med kravet om, at ordningen skal tilbydes alle ansatte.

 
Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skatteberegnere
Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Studerende
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier, obligationer og fordringer
Gaver, legater og gevinster
Arv og succession
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.